Inlocuitori sanatosi pentru faina de grau

Daca vrei sa scapi de kilogramele in plus sau daca esti alergic la gluten, faina de grau te poate sabota. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa renunti la preparatele tale favorite, pe baza de faina, pentru ca exista alternative sanatoase si dietetice.

Glutenul se regaseste atat in faina normala, cat si in faina integrala asa ca nu alegerea variantei integrale reprezinta solutia in aceasta situatie. Printre efectele negative pe care le are glutenul asupra organismului se afla aparitia inflamatiei la nivelul intestinelor, dar si impiedicarea procesului de absorbtie a nutrientilor din alimente.

Interesul pentru cerealele fără gluten este în creștere, împreună cu incidența majoră a bolii celiace în ultimii ani. Aceste pseudocereale nu inlocuiesc doar gustul si consistenta fainei de grau ci reprezinta o alternativa nutritiva sanatoasa prin  conținutul de vitamine solubile în apă (tiamină și riboflavină) și liposolubile, precum carotenoizi și tocoli (tocoferoli și tocotrienoli). Probele analizate  de cercetatori au arătat un conținut ridicat de compuși bioactivi; în special, amarantul și quinoa sunt surse bune de vitamina E, în timp ce meiul, sorgul  sunt surse bune de tiamină. În plus, meiul furnizează o cantitate suficientă de carotenoide și în special de luteină.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Iata ce alternative sanatoase exista pe piata, pentru faina de grau:

  • Faina de hrisca
  • Faina de orez brun
  • Faina de ovaz
  • Faina de naut
  • Faina de quinoa
  • Faina de sorg
  • Faina de amarant

Iata pe scurt cateva informatii despre cateva pseudo-cereale gustoase:

Sorgul 

Boabele de sorg mai sunt cunoscute si ca meiul mare, meiul indian, milo, durra, orshallu si provin dintr-o plantă de tipul cerealelor din familia Poaceae. Semințele sale comestibile sunt amidonoase, au gust dulceag asemanator  cu grâul, insa nu contin gluten si  sunt recomandate pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten.

În mod tradițional,  făina de sorg  este  folosită in bucataria asiatica, de exemplu jowar roti în India. Sorgul se gateste si se consuma sub forma de  turte, clătite, terci si chiar se fermenteaza pentru a crea anumite bauturi alcoolice usoare, cum ar fi  berea de sorg. In special sorgul integral reprezinta o sursă bună de fibre alimentare și antioxidanți cu un gust placut.

Siropul de sorg este, de asemenea, un îndulcitor alternativ sănătos. Are un indice glicemic puțin mai scăzut decât zahărul rafinat sau siropul de porumb bogat în fructoză, ceea ce înseamnă că nu va crește nivelul de zahăr din sânge si nivelul insulinei la fel demult precum acestea. 

Sorgul extrudat reprezinta si o sursă de tanin si  antocianide pe langa  fibrele alimentare si poate  atenua inflamația și stresul oxidativ la pacienții cu boli cronice. De asemenea, făina de sorg previne balonarea, crampele, excesul de gaze, constipația, diareea și disconfortul digestiv.

Hrișca

Nici hrisca nu contine  gluten si  face parte din familia de plante Polygonaceae.

Boabele de hrișcă sunt o alternativă  sănătoasă a sanatoasa la grau cu o mare varietate de efecte benefice și poate avea  caracteristici de aliment funcțional.

Proteina din hrișcă este de o calitate remarcabilă și, spre deosebire de cerealele populare, este bogată într-un aminoacid esențial, lizină. Beneficiile pentru sănătate ale acestei plante includ reducerea nivelului de colesterol plasmatic, efecte antiinflamatorii, neuroprotectoare, anticancerigene, antidiabetice și ameliorarea simptomelor hipertensiunii arteriale.

Hrișca este, de asemenea, folosită în dieta fără gluten la persoanele cu boală celiacă și  în ameliorarea altor boli comune prin activitatea prebiotică și antioxidantă. 

Faina de orez

Calitatea nutrițională a proteinelor care provin din orez este mai mare decât a celorlalte cereale si au captat atentia nutritionistilor si cercetatorilor din industria alimentara. O astfel de calitate nutrițională relativ mai ridicată a proteinelor din orez s-ar putea datora copiilor mari ale genelor glutelinei evoluate dintr-o genă ancestrală comună glicininei din soia și conținutului ridicat rezultat de proteine ​​de depozitare a semințelor de tip leguminoase.

Recent, făina de orez se utilizează tot mai des pentru diverse alimente procesate, de la paste pana la diverse turte, terciuri si paine. Proteinele din semințele de orez, precum și amidonul sunt acumulate în organele specifice numite corpi proteici și amiloplast în celulele endospermului și stratului de aleuronă.

Prin măcinarea boabelor de orez în particule de făină constând din nanoparticule de proteine ​​și amidon, caracteristicile de procesare ale amidonului și proteinelor de orez ar putea fi modificate. Cecetatorii incearca sa dezvolte alimente procesate pe bază de orez pentru prevenirea malnutriției, in special la copii si varstnici, in care  particulele de făină de orez din diferite surse diferite de orez ar putea fi amestecate pentru compoziția nutrițională dorită, fără a strica valoarea produsului alimentar.

Exista, de asemenea, si faina care nu este de orgine cereala, care poate fi folosita, de asemenea, cu succes pentru inlocuirea fainii de grau.

Iata cateva tipuri de faina de origine non-cereala:

  • Faina de cocos
  • Faina de migdale
  • Faina de banane verzi

 

Daca alegi sa folosesti una dintre tipurile de faina mentionate mai sus, renunta la indulcitori pentru ca acestea au deja o aroma dulce.

Alegerea unei faini sanatoase, organice, are o multime de beneficii pentru sanatatea ta, insa poti face mai mult decat atat.

Pentru a avea o dieta echilibrata, poti face anumite schimbari la modul in care gatesti, inlocuind si alte alimente cu alternative mai sanatoase.

Iata ce alte ingrediente ar trebui sa eviti, dar si cu ce le poti inlocui daca vrei sa iti ajustezi sanatos silueta

Renunta la zahar

Zaharul alb rafinat nu are calitati nutritionale asa ca il poti inlocui cu alternative dulci, dar si valoroase din punct de vedere nutritional. Bananele pasate, curmalele pasate ori siropul de artar nu numai ca iti indulcesc preparatele, insa vin la pachet cu o serie de vitamine si minerale. Si extractul de stevie poate inlocui fara probleme zaharul.

Renunta la lapte

Daca suferi de intoleranta la lactoza, poti inlocui laptele cu variante vegetale precum laptele de migdale, laptele de orez sau laptele de cocos. De asemenea, daca ai probleme de natura hormonala, ar fi bine sa inlocuiesti laptele de origine animala cu o varianta vegetala.

 

 

Renunta la unt

Daca pregatesti o prajitura sau un preparat pentru care e necesar sa folosesti o cantitate mare de unt, inlocuieste untul cu avocado. O cana de avocado bine copt si pasat este echivalentul unei cani de unt.

Renunta la uleiul de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui poate fi inlocuit cu succes cu variante mult mai sanatoase.  Uleiul de cocos sau uleiul de masline sunt alternative mai sanatoase, insa daca nu vrei sa folosesti ulei deloc, il poti inlocui cu suc proaspat si neindulcit, de mere. Prepara sosul de mere cu ajutorul blenderului si foloseste-l ca inlocuitor al uleiului pentru a da mai mult gust, a lega sau lichefia compozitii mai vascoase.

Renunta la fructele din compot

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca pregatesti o prajitura cu fructe, alege intotdeauna fructe proaspete, nu din conserva. Fructele din compot au zahar adaugat asa ca nu sunt recomandate de catre nutritionisti. Totodata, pentru a te bucura de savoarea fructului, alege intotdeauna fructe de sezon.

 

Sursa foto: Shutterstock

Health Benefits of Buckwheat (Fagopyrum Esculentum), Potential Remedy for Diseases, Rare to Cancer: A Mini Review, 2021, Sana Noreen , Bahisht Rizwan , Mudassir Khan 

Rice Flour: A Promising Food Material for Nutrition and Global Health, 2019 ,Tsukasa Matsuda

Gluten-Free Alternative Grains: Nutritional Evaluation and Bioactive Compounds, 2019, Serena Niro, Annacristina D’Agostino

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0