Cum influenteaza inflamatia locala raspunsul pacientilor la injectarea intrarticulara de cortizon?

Caracteristicile inflamatorii identificate la evaluarea ecografica a genunchiului reprezinta un factor de prognostic mai putin favorabil pe termen lung, in cazul injectarii intraarticulare a preparatelor cortizonice la pacientii cu gonartroza.

Obiectivul unui studiu efectuat la Universitatea din San Diego, ale carui rezultate au fost publicate in "Journal of Rheumatology", a fost sa evalueze daca inflamatia identificata ecografic este factor predictiv pentru raspunsul la injectarea de corticosteroid intraarticular la pacientii cu gonartroza.

Injectarea intraarticulara de cortizon

Campanie DOC-Time RMN

Pacientii cu manifestari clinice de gonartroza au primit fie o injectie cu un preparat cortizonic, fie placebo. Evaluarea pacientilor s-a facut din punct de vedere ecografic si al scorurilor de durere raportate de pacient si pe baza evaluarii medicului, inainte de injectie, la 4 si la 12 saptamani dupa injectie.

Atat pacientii cu semne de inflamatie, cat si cei care nu aveau astfel de semne ecografice au avut o ameliorare a durerii la 4 saptamani dupa injectia cu cortizon.

 

 

Efectele cortizonului

Ameliorarea semnificativa a durerii s-a produs in grupul pacientilor care nu aveau semne inflamatorii, din punct de vedere ecografic, la evaluarea facuta la 12 saptamani de la momentul injectarii intrarticulare a produsului cortizonic.

In concluzie, injectarea de corticosteroizi intraarticular reprezinta un tratament eficient pe termen scurt pentru pacientii cu durere secundara gonartrozei. Pacientii care nu au caracteristici inflamatorii la evaluarea ecografica au un beneficiu mai mare pe termen lung, in comparatie cu pacientii care au semne de inflamatie la nivelul genunchiului din punct de vedere ecografic.

Folosirea injectiilor cu cortizon afecteaza cartilajul

Medicii, uneori, injecteaza corticosteroizi (o clasa de medicamente) direct in articulatia genunchiului, pentru o ameliorare rapida a durerii si a inflamatiei. Beneficiile corticosteroizilor pot dura incepand de la cateva zile si pana la mai mult de 6 luni. Chiar daca injectiile cu aceste medicamente au multe beneficii si calmeaza durerea articulatiei si chiar daca le lipsesc multe dintre efectele adverse ale corticosteroizilor cu administrare orala, aceste medicamente nu sunt lipsite de riscuri. Injectiile repetate in genunchi pot, de fapt, sa contribuie la deteriorarea/degradarea cartilajului articular. Din acest motiv, medicul reumatolog va stabili, cel mai probabil, o limita in ceea ce priveste numarul de injectii intraarticulare pe care pacientul le poate face.

Cum ajuta injectiile cu cortizon

Injectiile cu cortizon (numit si corticosteroid sau steroid/steroizi) sunt cel mai comun tip de injectii folosite pentru tratamentul gonartrozei. Potrivit specialistilor de la Arthritis Foundation, medicamentul acesta functioneaza la fel ca hormonul natural (cortizolul), pentru a modifica raspunsul imun al organismului si pentru a reduce nivelul inflamatiei.

Injectia, care este facuta direct in articulatia genunchiului, va functiona rapid, pentru a calma durerea pacientului. Pacientul va simti imediat efectul de pe urma anestezicului, iar acesta va disparea in decurs de 12-24 de ore, iar cortizonul incepe sa functioneze intr-un interval cuprins intre 24 si 72 de ore.

In cazul in care exista edem (umflarea zonei) si durere si un proces inflamator activ, medicii tind sa recomande injectiile cu cortizon deoarece substanta va actiona relativ rapid in cazul articulatiei umflate.

Efectele injectiilor cu cortizon dureaza, de regula, aproximativ 2 luni, potrivit Arthritis Foundation, iar pacientii s-ar putea sa aiba nevoie de o injectie la fiecare 3 sau 44 luni, pentru a tine inflamatia sub control.

Beneficii pe termen scurt

In medie, ameliorarea durerii dureaza intre 6-12 saptamani. De multe ori, aceasta perioada este suficient de lunga pentru ca pacientul sa reuseasca sa treaca peste un puseu de activitate a artrozei, pana cand simptomele sale cedeaza.

Ce efecte adverse au

Cu toate aceste beneficii, injectiile in genunchi s-ar putea sa nu functioneze pentru toti pacientii. In cadrul unui studiu publicat in ianuarie 2017, in revista BMC Musculoskeletal Disorders, 61% dintre pacientii carora li s-au facut injectii cu cortizon pentru tratarea gonartrozei au raportat ca au simtit mai putina durere la 3 saptamani de la injectie, iar 46% dintre ei au continuat sa simta calmarea durerii chiar si la 9 saptamani de la administrare. In plus, exista posibile efecte adverse ale acestor injectii cu cortizon, ne atrag atentia specialistii, inclusiv: tulburari ale nervilor senzitivi din acea zona, subtierea oaselor, iritatie la nivelul articulatiei (pe termen scurt), infectie.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Medicii ne avertizeaza si in privinta injectiilor repetate cu cortizon, care ar putea, de fapt, sa contribuie la degenerarea cartilajului din genunchi, accelerand procesul gonartrozei. Din cauza acestui risc, medicul tau reumatolog ar putea limita numarul de injectii cu cortizon care ar trebui sa fie efectuate in cazul tau. Alti medici sunt de parere ca injectiile frecvente cu cortizon ar putea accelera artroza, dar in acelasi timp ar putea incetini progresia bolii, prin reducerea inflamatiei de la nivelul articulatiei.

 

Bibliografie:

  • Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/about-arthritis/where-it-hurts/knee-pain/treatment/knee-injection.php
  • Studiul "Accuracy of injection and short-term pain relief following intra-articular corticosteroid injection in knee osteoarthritis – an observational study", publicat in BMC Musculoskeletal Disorders in 2017, autori G. Hirsch, T. W. O’Neill, G. Kitas, A. Sinha, R. Klocke.
  • WebMD - https://www.webmd.com/osteoarthritis/features/injections-for-osteoarthritis-pain#1

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0