Vitamina D poate influenta succesul tratamentului pentru fertilitate

O noua meta-analiza a concluzionat ca exista o relatie stransa intre prezenta vitaminei D in organismul unei femei si rata de succes a tehnicilor de reproducere asistata.

Infertilitatea este o problema frecventa, care provoaca atat anxietate, cat si durere sufleteasca. Potrivit unui studiu al Asociatiei pentru Reproducere Umana din Romania (dat publicitatii in iunie 2018), 3 din 10 cupluri care isi doreste un copil nu a reusit sa obtina o sarcina pana in momentul studiului, desi incearca de 1-5 ani (procentul este de 27%). La acesta se adauga 11%, procentul de cupluri care incearca de mai bine de 5 ani sa aiba un copil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De-a lungul anilor, tehnicile de reproducere asistata, inclusiv fertilizarea in vitro (FIV) si medicamentele pentru fertilitate au devenit mult mai raspandite, iar ratele de succes ale acestor tehnici au crescut. De exemplu, studiul mentionat mai sus arata ca si cuplurile din Romania au inceput sa apeleze la serviciile unui medic specialist in infertilitate. Cei mai multi dintre cei care nu pot obtine o sarcina merg la medicul ginecolog pentru a rezolva problema infertilitatii (91%) si doar o parte dintre acestia merg la medicul specialist in infertilitate (38%).

Vitamina D si reproducerea

Cercetatorii de peste hotare cred ca ratele de succes ale tehnicilor de reproducere asistata se pot imbunatati si mai mult in viitor. Sunt studiati acum numerosi factori potential benefici, iar unii oameni de stiinta si-au indreptat atentia in directia potentialului rol al vitaminei D in acest proces.

Vasta majoritate a aportului nostru de vitamina D este generata in pielea noastra, dupa expunerea la razele soarelui. Asta inseamna ca persoanele care traiesc in tari cu clima mai rece sau cu cer mai intunecat sunt mai predispuse sa aiba valori scazute ale vitaminei D in corp, la fel cum sunt predispusi si oamenii cu pielea mai inchisa la culoare, cei care poarta in mod regulat haine care le acopera marte parte a suprafetei pielii si cei care ies rareori afara.

O asociere intre vitamina D si fertilitate a fost pusa in teorie, pe baza a numeroase observatii, scrie presa straina. De exemplu, receptorii vitaminei D si enzimele acesteia au fost descoperiti in endometru (membrana sau mucoasa care captuseste uterul, care se ingroasa in timpul ciclului menstrual). Totodata, in studiile efectuate pe animale, deficienta de vitamina D a insemnat o fertilitate scazuta si a redus functia organelor reproducatoare.

La oameni, s-a dovedit ca deficitul de vitamina D creste riscul de preeclampsie, de hipertensiune arteriala indusa de sarcina, de diabet gestational si riscul ca bebelusul sa aiba o greutate scazuta la nastere.

Ce arata studiile referitoare la vitamina D

Cercetatorii din Marea Britanie au decis sa analizeze informatiile pentru a verifica aceasta asociere dintre reproducere si nivelul vitaminei D. Ei au efectuat o meta-analiza, redeschizand 11 studii care au inclus 2700 de femei care au apelat la tehnicile de reproducere asistata. Concluziile lor au fost publicate in noiembrie 2017 in revista Human Reproduction.

Deficienta de vitamina D este legata de rate mai scazute de succes

Studiile care au fost analizate au implicat femei care au apelat la fertilizarea in vitro sau la injectia intracitoplasmatica cu sperma, la transferul embrionilor congelati sau la ambele.

Nivelurile de vitamina D in randul tuturor participantelor au fost apoi verificate printr-un test de sange. Concentratiile de vitamina D mai mari de 75 nanomoli pe litrul de sange au fost considerate suficiente, cele sub 75 de nanomoli pe litru au fost considerate insuficiente, iar cele sub 50 de nanomoli pe litru au fost considerate deficienta.

Analiza aceasta a aratat ca procedurile facute femeilor care aveau niveluri adecvate de vitamina D in organism au avut cu o treime mai multe sanse sa duca la nasteri de copiii vii, in comparatie cu femeile care sufereau de o deficienta de vitamina D.

Cand cercetatorii si-au indreptat atentia asupra testelor pozitive de sarcina si sarcinilor clinice (cu alte cuvinte, acolo unde poate fi detectata bataia inimii), rezultatele au fost similare. Cand au fost comparate cu femeile care aveau concentratii insuficiente de vitamina D in corp, acele participante care aveau cantitati suficiente au fost cu 46% mai predispuse sa aiba o sarcina clinica si cu 34% mai predispuse sa aiba un rezultat pozitiv la testul de sarcina. Aceasta analiza nu a aratat nicio asociere intre pierderea sarcinii si concentratiile vitaminei D.

Dr. Ioannis Gallos, co-autorul acestui studiu, a declarat: "O constatare uimitoare a fost prevalenta ridicata a deficientei vitaminei D in randul acestor femei. Am descoperit ca doar 26% dintre femeile din aceste studii aveau concentratii suficiente de vitamina D. 35% aveau concentratii ce indica deficitul, iar 45% aveau concentratii insuficiente."

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • Studiul Asociatiei pentru Reproducere Umana din Romania - https://www.arur.ro/2018/06/18/855/
  • Studiul "Vitamin D and assisted reproductive treatment outcome: a systematic review and meta-analysis", publicat in jurnalul "Human Reproduction", autori Justin Chu, Ioannis Gallos, Aurelio Tobias, Bee Tan, Abey Eapen, Arri Coomarasamy.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0