O cauza a infertilitatii la femei: medicamentele si substantele ilegale

Infertilitatea la femei poate avea numeroase cauze, tocmai de aceea, daca iti doresti sa ramai insarcinata si nu reusesti, este cel mai bine sa mergi la medicul ginecolog sau la un specialist in endocrinologie reproductiva.

 

Pe langa varsta inaintata, fumat, consumul de alcool si numerosi alti factori, infertilitatea se poate datora si tratamentelor, medicamentelor si, respectiv, substantelor interzise (droguri) cu care organismul femeii intra in contact.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unele dintre medicamentele si substantele care pot afecta fertilitatea unei femei sunt:

 

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (sau AINS) - Folosirea pe termen lung a aspirinei sau a ibuprofenului poate ingreuna acest proces, iar femeia poate sa observe ca ii este greu sa ramana insarcinata. Unele medicamente din clasa AINS pot sa intervina in ovulatie, mai ales in ce priveste abilitatea ovulului de a fi eliberat de ovar.

Chimioterapia - Unele medicamente folosite in tratamentul cancerului, in chimioterapie, pot avea drept rezultat insuficienta ovariana. In unele cazuri, aceasta insuficienta ovariana poate fi permanenta, alteori este doar temporara.

Radioterapia - Daca aceasta terapie are loc in apropierea organelor reproducatoare, ea poate creste riscul de aparitie a unor probleme legate de fertilitate.

Drogurile si substantele ilegale - Unele femei care abuzeaza de cocaina sau care consuma marijuana pot avea probleme de fertilitate si, din aceste cauze, conceperea unui bebelus este ingreunata.

Unele remedii naturale sau din plante medicinale - Expertii de peste Ocean spun ca aceste plante asa-zise "naturale" contin uneori substante care actioneaza la fel ca unii hormoni (estrogeni sau progesteron).

Unele medicamente pe baza de prescriptie medicala

Daca in prezent iei oricare dintre urmatoarele medicamente, discuta cu medicul tau despre impactul acestora si spune-i ca are legatura cu faptul ca iti doresti sa ramai insarcinata:

Unele antidepresive si unele antipsihotice pot sa interfereze cu reglarea hormonala a ovulatiei si, totodata, pot sa creasca nivelul hormonilor asociati, cum este prolactina. Studiile au aratat ca femeile care au luat inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei au avut nevoie de mai mult timp pentru a concepe un copil.

Antiinflamatoarele nesteroidiene pe baza de prescriptie medicala - riscurile in acest caz sunt similare cu cele ale antiinflamatoarelor nesteroidiene care se elibereaza fara reteta.

Steroizii - Aceasta clasa de medicamente, printre care si steroizii anabolizanti si corticosteroizii (cortizonul, prednisonul) ar putea avea un efect serios asupra fertilitatii.

Antiepilepticele - si medicamentele din aceasta clasa pot avea un impact nedorit asupra fertiltiatii.

Antipsihoticele pot creste nivelul hormonului prolactina si pot duce la lipsa ovulatiei. Unele antipsihotice (folosite pentru a trata psihoza) pot cauza uneori infertilitate ori intarzierea menstruatiilor.

Medicamentele pentru problemele tiroidei - Daca dozele nu sunt bine reglate (prea mici sau prea mari), nivelul prolactinei poate fi afectat.

Si unele medicamente folosite pentru a trata retentia de lichide (edemul) pot afecta fertilitatea, insa efectul este temporar.

Cum afecteaza medicamentele fertilitatea femeii

Specialistii in endocrinologie reproductiva spun ca exista trei moduri principale prin care medicamentele pot sa intervina in procesele normale ale fertilitatii, iar doua dintre ele au de-a face in mod direct cu femeile.

Medicamentele pot modifica ovulatia, cat si receptivitatea endometriala sau uterina la o sarcina. Cel de-al treilea mod are legatura cu barbatii: aici, medicamentele joaca un rol clar - exista o posibilitate sa provoace niste schimbari in productia de sperma.

Un medicament poate afecta ovulatia unei femei (eliberarea unui ovul din ovar) sau numarul de spermatozoizi ai barbatului, prin faptul ca afecteaza productia hormonului de stimulare foliculara (FSH) sau hormonului luteinizant (LH).

Cat timp te pot afecta medicamentele

Odata ce folosirea unui medicament a incetat, va fi nevoie de o anumita perioada de timp pentru ca organismul sa se recupereze, desi durata exacta variaza de la un medicament la altul.

Majoritatea substantelor active ies din sistem in decurs de cateva zile, insa retine ca unele pot sa intervina in productia normala a ovulelor chiar si pe o perioada de mai multe luni.

Femeile care urmeaza sedintele de chimioterapie, de exemplu, cu metotrexat ar trebui sa astepte trei luni inainte de a incerca sa conceapa un copil cu partenerul lor de viata. Totodata, corpul tau s-ar putea sa aiba nevoie de o luna sau doua luni, pentru a reveni la fertilitatea lui optima, dupa ce ai intrerupt tratamentul cu anumite metode contraceptive hormonale.

De ce este nevoie de timp? Deoarece mucoasa uterina se recupereaza dupa o perioada lunga de timp de supresie. De pilda, contraceptivele injectabile au nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a se elimina din sistem, ele persistand in corp pana la 10 luni de la ultima injectie. Desigur, efectul acesta poate sa varieze, de la un contraceptiv injectabil la altul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: The National Health Service (NHS) -https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0