Cum pot scapa de varice?

Am varice pe ambele picioare. Am fost operata in urma cu 5 ani la piciorul drept, insa mi-au aparut din nou si s-au agravat. Ce pot face?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Buna ziua!

Operatia de indepartare a varicelor nu vindeca total afectiunea. Este indepartata, de obicei, numai una din venele cu probleme sau cea care este cel mai sever afectata. Nici nu se pot indeparta toate. Venele ramase continua sa se degradeze pe masura ce trece timpul, astfel ca dupa interventia operatorie trebuie continuat un tratament pentru insuficienta venoasa, care sa atenueze evolutia afectiunii.

In primul rand, stilul de viata este foarte important, intrucat statul prelungit in picioare agraveaza dilatarea venelor si umflarea (edemul) picioarelor. De aceea, se recomanda evitarea ortostatismului prelungit, astfel ca, oridecateori este posibil, picioarele se vor ridica spre orizontala (stat in pat sau cu picioarele pe un taburet). Miscarea este necesara, cel putin 30 minute de mers pe zi.

Contentia elastica este deosebit de importanta pentru tratament, pentru incetinirea agravarii varicelor si ameliorarea simptomelor (senzatia de picior greu, durere la nivelul piciorului). Ea se realizeaza prin purtarea unor ciorapi elastici (cu grad de contentie adaptat severitatii bolii), care se poarta pe durata intregii zile. Purtati zilnic, ei previn agravarea afectiunii si amelioreaza simptomatologia si calitatea vietii.

Tratametul sistemic este reprezentat de agenti care sa intareasca peretele vascular si sa amelioreze circulatia. Aceste tratamente se recomanda de catre medicul dermatolog dupa efectuarea unei consultatii in care se evalueaza starea bolii. De cele mai multe ori, tratamentele sunt de foarte lunga durata.

Desigur, se mai pot face si alte interventii chirugicale, de sclerozare sau excizie a venelor afectate, obligatoriu urmate de contentie elastica si terapie medicamentoasa.

Multa sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.