Cum se interpretează și tratează hipertensiunea arterială în timpul sarcinii

Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii poate fi o problemă serioasă pentru mamă și făt. Din acest motiv, este important ca femeile însărcinate să fie atente la semnele și simptomele hipertensiunii arteriale și să ia măsuri pentru a o controla.

Tensiunea mare sau hipertensiunea arterială este definită astfel: presiunea sangvină mai mare sau egală cu 140/90 mm Hg (sau "14 cu 9"). Această afecțiune este un motiv serios de îngrijorare în cazul femeilor gravide.

Este bine să reținem că tensiunea mare în timpul sarcinii nu este întotdeauna periculoasă, însă ea poate să provoace complicații severe atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru bebelușul care se dezvoltă în uter.

Există trei tipuri principale de hipertensiune arterială în timpul sarcinii:

  • Hipertensiunea arterială gestațională - apare după săptămâna 20 de sarcină și dispare în mod normal după naștere.
  • Pre-eclampsia - hipertensiune arterială și proteinurie (prezența proteinelor în urină) după săptămâna 20 de sarcină. Poate duce la probleme grave, cum ar fi afectarea rinichilor, a ficatului și a creierului. Dacă pre-eclampsia devine severă, poate fi necesară inducerea nașterii sau o cezariană de urgență.
  • Hipertensiunea arterială cronică - o problemă existentă anterior sarcinii sau care apare înainte de săptămâna 20 de sarcină.

Recomandările experților DOC.ro

Cum se interpretează valorile în timpul sarcinii

Atunci când se măsoară tensiunea arterială, aceasta este compusă din două valori: presiunea sistolică și presiunea diastolică.

Primul număr (cel de deasupra, dacă ai un tensiometru electronic) este presiunea sistolică a sângelui în arterele inimii, iar al doilea număr (cel de jos) este presiunea diastolică în inimă.

Tensiune arterială normală în timpul sarcinii

Pentru a determina care este tensiunea ta arterială normală pe perioada sarcinii, medicul îți va măsura tensiunea la prima ta vizită la cabinet, apoi îți va măsura tensiunea arterială la fiecare vizită. 

Reține: tensiunea arterială normală are valori situate undeva cât mai aproape de 120/80 mm Hg (sau "12 cu 8").

Ce valori sunt considerate ca fiind tensiune arterială mare în timpul sarcinii

O tensiune arterială care are valori mai mari de 140/90 mm Hg sau care indică valori mai mari de 15 la numărul de deasupra (pe tensiometrul electronic), raportat la momentul în care ai început să o monitorizezi, înainte de sarcină, ar putea fi un motiv de îngrijorare.

În stadiile incipiente ale sarcinii, de obicei de la săptămână a 5-a de gestație și până la mijlocul trimestrului al doilea, tensiunea arterială a femeii gravide poate, de fapt, să scadă, iar explicația este simplă: hormonii secretați în sarcină pot stimula vasele de sânge și le fac să se dilate.

Tensiune arterială mică în timpul sarcinii

Deși nu există o valoare definitivă care să fie considerată prea mică, există anumite simptome care sunt asociate cu hipotensiunea arterială (adică tensiunea mică): durerile de cap, amețeală, greață, senzația că ești pe cale să leșini, pielea rece la atingere și umedă.

Cum se tratează hipertensiunea arterială în timpul sarcinii?

Unele dintre medicamentele prescrise în mod obișnuit pentru hipertensiunea arterială pot cauza probleme în cazul femeilor gravide, așa că aceste medicamente ar trebui evitate dacă ești însărcinată: inhibitorii de ACE, inhibitorii direcți ai reninei, blocantele receptorilor angiotensinei.

Labetalolul și metildopa sunt două medicamente care sunt considerate sigure pentru a fi utilizate pentru a ține sub control tensiunea arterială în timpul sarcinii. Vorbește cu medicul tău despre ce tratament îți recomandă pentru a-ți controla tensiunea arterială dacă dezvolți hipertensiune în timpul sarcinii.

Printre complicațiile pe care le poate avea hipertensiunea arterială în timpul sarcinii (dacă aceasta continuă după săptămâna a 20-a de gestație) se numără: preeclampsia (cunoscută și sub numele de toxemie de sarcină) și sindromul HELLP în sarcină (poate fi o complicație a preeclampsiei).

Cum poți controla tensiunea arterială mare în sarcină?

Chiar dacă nu există un leac pentru hipertensiunea cronică, există metode de succes care te pot ajuta să ții sub control această afecțiune când ești însărcinată.

  • Adoptă o dietă sănătoasă și limitează consumul de sare (ar fi ideal să renunți la sare când gătești sau la alimentele sărate pe care le consumai până acum).
  • Ia-ți medicamentele pentru tensiunea arterială așa cum ți-a recomandat medicul.
  • Mergi la toate programările de la medic pe care ți le-ai stabilit în perioada prenatală.
  • Menține un stil de viață activ, cu excepția cazului în care medicul tău iți recomandă odihna la pat dacă dezvolți preeclampsie.
  • Nu fuma (evită și fumatul pasiv), nu consuma alcool și nu lua substanțe interzise (droguri sau alt gen de substanțe ilegale).
  • Monitorizează-ți creșterea în greutate, având grijă să nu acumulezi prea multe kilograme și nu face greșeala de "a mânca pentru doi".

Dacă sufereai deja de hipertensiune arterială și ai rămas însărcinată, atunci sarcina ta este automat considerată una de mare risc, așa că este important ca medicul tău ginecolog să îți cunoască foarte bine istoricul medical.

Important!

Discută cu un medic specialist despre medicamentele pe care le iei în prezent și despre ce medicamente sunt considerate a fi sigure (pentru a le lua în timpul sarcinii). Femeile gravide nu ar trebui să oprească tratamentul sau să înceapă să ia orice fel de medicamente (chiar și din cele care se eliberează fară prescripție medicală) fară a discuta, mai întăi, cu un medic. Și nu uita să îți măsori în mod regulat tensiunea arterială, folosind un tensiometru electronic, la tine acasă.

În concluzie, hipertensiunea arterială în timpul sarcinii poate fi o problemă serioasă pentru mamă și făt. Monitorizarea regulată și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a minimiza riscul de complicații. Este important ca femeile însărcinate să urmeze instrucțiunile medicului și să ia măsuri pentru a îmbunătăți stilul de viață și a controla tensiunea arterială. În plus, este recomandat să se evite consumul de alcool și tutun și să se îmbunătățească stilul de viață prin adoptarea unei alimentații sănătoase și a exercițiilor fizice regulate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/high-blood-pressure-during-pregnancy/
Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/bloodpressure/pregnancy.htm
Studiul "Do labetalol and methyldopa have different effects on pregnancy outcome? Analysis of data from the Control of Hypertension In Pregnancy Study (CHIPS) trial", publicat in 2015, autori LA Magee, P von Dadelszen, J Singer, T Lee, E Rey, S Ross, E Asztalos, KE Murphy, J Menzies, J Sanchez, A Gafni, A Gruslin, M Helewa, E Hutton, G Koren, SK Lee, AG Logan, JW Ganzevoort, R Welch, JG Thornton, J‐M Moutquin - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26265372/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0