Cum se interpreteaza si trateaza hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii

Tensiunea mare sau hipertensiunea arteriala este definita astfel: presiunea sangvina mai mare sau egala cu 140/90 mm Hg (sau "14 cu 9"). Aceasta afectiune este un motiv serios de ingrijorare in cazul femeilor gravide.

Este bine sa retinem ca tensiunea mare in timpul sarcinii nu este intotdeauna periculoasa, insa ea poate sa provoace complicatii severe atat pentru viitoarea mama, cat si pentru bebelusul care se dezvolta in uter.

Cum se interpreteaza valorile in timpul sarcinii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand se masoara tensiunea arteriala, aceasta este compusa din doua valori: presiunea sistolica si presiunea diastolica.

Primul numar (cel de deasupra, daca ai un tensiometru electronic) este presiunea sistolica a sangelui in arterele inimii, iar al doilea numar (cel de jos) este presiunea diastolica in inima.

Tensiune arteriala normala in timpul sarcinii

Pentru a determina care este tensiunea ta arteriala normala pe perioada sarcinii, medicul iti va masura tensiunea la prima ta vizita la cabinet, apoi iti va masura tensiunea arteriala la fiecare vizita. Retine: tensiunea arteriala normala are valori situate undeva cat mai aproape de 120/80 mm Hg (sau "12 cu 8").

Ce este considerata tensiune arteriala mare in timpul sarcinii

O tensiune arteriala care are valori mai mari de 140/90 mm Hg sau care indica valori mai mari de 15 la numarul de deasupra (pe tensiometrul electronic), raportat la momentul in care ai inceput sa o monitorizezi, inainte de sarcina, ar putea fi un motiv de ingrijorare.

In stadiile incipiente ale sarcinii, de obicei de la saptamana a 5-a de gestatie si pana la mijlocul trimestrului al doilea, tensiunea arteriala a femeii gravide poate, de fapt, sa scada, iar explicatia este simpla: hormonii secretati in sarcina pot stimula vasele de sange si le fac sa se dilate.

Tensiune arteriala mica in timpul sarcinii

Desi nu exista o valoare definitiva care sa fie considerata prea mica, exista anumite simptome care sunt asociate cu hipotensiunea arteriala (adica tensiunea mica): durerile de cap, ameteala, greata, senzatia ca esti pe cale sa lesini, pielea rece la atingere si umeda.

Cum se trateaza hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii?

Unele dintre medicamentele prescrise in mod obisnuit pentru hipertensiunea arteriala pot cauza probleme in cazul femeilor gravide, asa ca aceste medicamente ar trebui evitate daca esti insarcinata: inhibitorii de ACE, inhibitorii directi ai reninei, blocantele receptorilor angiotensinei.

Labetalolul si metildopa sunt doua medicamente care sunt considerate sigure pentru a fi utilizate pentru a tine sub control tensiunea arteriala in timpul sarcinii. Vorbeste cu medicul tau despre ce tratament iti recomanda pentru a-ti controla tensiunea arteriala daca dezvolti hipertensiune in timpul sarcinii.

Printre complicatiile pe care le poate avea hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii (daca aceasta continua dupa saptamana a 20-a de gestatie) se numara: preeclampsia (cunoscuta si sub numele de toxemie de sarcina) si sindromul HELLP in sarcina (poate fi o complicatie a preeclampsiei).

Cum poti controla tensiunea arteriala mare in sarcina?

Chiar daca nu exista un leac pentru hipertensiunea cronica, exista metode de succes care te pot ajuta sa tii sub control aceasta afectiune cand esti insarcinata.

Adopta o dieta sanatoasa si limiteaza consumul de sare (ar fi ideal sa renunti la sare cand gatesti sau la alimentele sarate pe care le consumai pana acum).

Ia-ti medicamentele pentru tensiunea arteriala asa cum ti-a recomandat medicul.

Mergi la toate programarile de la medic pe care ti le-ai stabilit in perioada prenatala.

Mentine un stil de viata activ, cu exceptia cazului in care medicul tau iti recomanda odihna la pat daca dezvolti preeclampsie.

Nu fuma (evita si fumatul pasiv), nu consuma alcool si nu lua substante interzise (droguri sau alt gen de substante ilegale).

Monitorizeaza-ti cresterea in greutate, avand grija sa nu acumulezi prea multe kilograme si nu face greseala de "a manca pentru doi".

Daca sufereai deja de hipertensiune arteriala si ai ramas insarcinata, atunci sarcina ta este automat considerata una de mare risc, asa ca este important ca medicul tau ginecolog sa iti cunoasca foarte bine istoricul medical.

Important!

Discuta cu un medic specialist despre medicamentele pe care le iei in prezent si despre ce medicamente sunt considerate a fi sigure (pentru a le lua in timpul sarcinii). Femeile gravide nu ar trebui sa opreasca tratamentul sau sa inceapa sa ia orice fel de medicamente (chiar si din cele care se elibereaza fara prescriptie medicala) fara a discuta, mai intai, cu un medic. Si nu uita sa iti masori in mod regulat tensiunea arteriala, folosind un tensiometru electronic, la tine acasa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/high-blood-pressure-during-pregnancy/
  • Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/bloodpressure/pregnancy.htm
  • Studiul "Do labetalol and methyldopa have different effects on pregnancy outcome? Analysis of data from the Control of Hypertension In Pregnancy Study (CHIPS) trial", publicat in 2015 in BJOG, An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, autori LA Magee, P von Dadelszen, J Singer, T Lee, E Rey, S Ross, E Asztalos, KE Murphy, J Menzies, J Sanchez, A Gafni, A Gruslin, M Helewa, E Hutton, G Koren, SK Lee, AG Logan, JW Ganzevoort, R Welch, JG Thornton, J‐M Moutquin

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0