Rolul psihologului in tratarea hepatitei C

Hepatita C este o afectiune virala serioasa, care produce daune majore ficatului. Virusul hepatic C se transmite prin contact direct cu sangele unei persoane infectate.

 

Aceasta afectiune hepatica are o multime de consecinte nedorite la nivelul ficatului, care pot duce, in timp, chiar la instalarea cirozei ori a cancerului la ficat. Un lucru mai putin cunoscut este insa acela ca hepatita C produce si tulburari de natura psihica si ca pacientul ar trebui sa apeleze la ajutorul unui psiholog pentru a face fata situatiei fara a-i fi afectata calitatea vietii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Depresia, suferinta provocata de discriminare, tulburarile somnului si dependenta de substante sunt cele mai comune tulburari psihologice in randul pacientilor care sufera de hepatita C.

 

Legatura dintre hepatita C si depresie

Depresia poate sa apara la pacientii cu hepatita C din diverse cauze: neacceptarea bolii, tratament ineficient ori senzatia de marginalizare pe care o resimte bolnavul.

Simptomele depresiei sunt: tristete accentuata, pierderea interesului pentru activitatile zilnice, tulburari de somn, pierderea apetitului, lipsa de energie, oboseala, probleme de concentrare, vina, ganduri negre.

Studiile facute recent au dovedit faptul ca hepatita C este mai des intalnita in randul pacientilor cu hepatita C decat este in randul persoanelor sanatoase.

Primul pas catre vindecare consta in acceptarea hepatitei C. Un psiholog va ajuta pacientul sa isi accepte boala si sa se vindece de depresie.

Legatura dintre hepatita C si anxietate

Anxietatea poate, de asemenea, sa vina la pachet cu diagnosticul de hepatita C. Atat diagnosticul de hepatita cat si riscul de ciroza sau de cancer la ficat poate cauza anxietate in randul pacientilor bolnavi de hepatita C.

Invatand mai multe despre aceasta afectiune, discutand cu medicul despre tratamentele existente si facand anumite schimbari la nivelul stilului de viata, anxietatea se va diminua.

Un medic psiholog va ajuta pacientul sa depaseasca momentul mai repede.

 

 

Legatura dintre hepatita C si tulburarile somnului

Tulburarile somnului sunt des intalnite in randul pacientilor cu hepatita C, afectandu-i pe mai bine de 60% dintre acestia. Lipsa somului poate genera si alte probleme precum depresia si anxietatea, dar poate si sa accentueze simptomele bolii hepatice.

Un terapeut va ajuta pacientul sa rezolve problemele pe care la are cu somnul, invatandu-l o serie de tehnici care il vor ajuta sa se odihneasca.

Legatura dintre hepatita C si abuzul de substante

Hepatita C este adesea raspandita prin folosirea aceluiasi ac pentru injectarea substantelor interzise. Rolul unui psihilog este esential intr-o asemenea situatie intrucat combaterea dependentei creste sansele de vindecare a hepatitei C. Consumul de substante interzise accelereaza evolutia bolii, crescand riscul de ciroza ori de cancer la ficat.

Necesitatea consilierii psihologice in tratarea hepatitei C

Fie ca au suferit sau nu tulburari psihice inainte de infectarea cu virusul hepatic C, pacientii ar trebui sa apeleze la ajutorul unui psihilog pentru a face fata afectiunii hepatice cu care au fost diagnosticati.

Si pe parcursul tratamentului este recomandata terapia intrucat unele medicamente au ca efect secundar depresia.

Discuta cu medicul tau despre simptomele tale, precum si despre evolutia bolii. Cu cat esti mai informat, cu atat te vei simti mai stapan pe situatie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0