Hepatita C – diferențe față de hepatitele A și B

Hepatita C este o boală contagioasă care poate varia ca severitate. Dacă este lăsată netratată, își continuă manifestarea prin atacarea ficatului, ceea ce duce la ciroză sau chiar la cancer hepatic. Ce asemănări și deosebiri sunt între acest tip de hepatită și hepatitele A și B?

Fiecare tip de hepatită are moduri de transmitere distincte și de asemenea afectează altfel ficatul. Toate formele, însă, pot avea simptome similare. În cele mai multe cazuri, hepatita de scurtă durată (acută) nu are simptome vizibile, așa că este posibil ca persoana infectată să nu știe că are boala. Dacă se dezvoltă simptomele, acestea pot include:

  • dureri musculare și articulare
  • febră
  • stare generală de rău
  • oboseală permanentă
  • pierderea poftei de mâncare
  • dureri abdominale
  • urină închisă la culoare
  • fecale foarte deschise la culoare
  • piele iritată
  • îngălbenirea ochilor și a pielii (icter)

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hepatita pe termen lung (cronică) poate să nu aibă simptome evidente până când ficatul nu încetează să funcționeze corect, deci când apare insuficiență hepatică, și poate fi detectată numai cu ajutorul analizelor de sânge. În etapele ulterioare, hepatita cronică poate provoca icter, umflarea gleznelor și a picioarelor, confuzie și sânge în scaun sau vărsături.

De multe ori, hepatita C nu provoacă simptome vizibile sau dă doar simptome asemănătoare gripei, așa că mulți oameni nu știu că sunt infectați. Virusul hepatitei C se transmite prin contact direct cu sângele, cel mai frecvent prin injecții nesigure practicate în special de consumatorii de droguri ori prin transfuzii de sânge sau echipament medical dezinfectat inadecvat. Ce diferențe sunt între hepatita C și hepatitele A și B? 

Cele mai comune tipuri de hepatită: A, B și C

Aceste forme de hepatită sunt fiecare cauzate de câte un virus diferit și sunt transmise în moduri diferite. Unele infecții cauzate de aceste virusuri pot dura doar o perioadă scurtă de timp (hepatita acută), în timp ce altele pot fi de lungă durată (hepatită cronică).

Hepatita A

Persoanele infectate cu hepatita A pot fi bolnave de la câteva săptămâni până la câteva luni, dar majoritatea se recuperează fără leziuni hepatice de durată. Oamenii iau de obicei hepatita A prin consumul de alimente sau apă contaminate cu o cantitate mică de virus, conținut uneori în materiile fecale. Acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană cu infecție cu hepatita A merge la baie, nu se spală pe mâini și apoi manipulează mâncare pe care o servește altor persoane, care astfel se pot infecta.

Cum se tratează hepatita A?

Nu există tratamente care să vindece infecția cu virusul hepatic A. Pacientului i se recomandă odihnă din plin, multe lichide sănătoase (apă, ceaiuri, supe de casă, sucuri naturale) și o nutriție adecvată. Din fericire, majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc de hepatita A scapă repede de virus și boala nu se cronicizează.

Cum te protejezi de hepatita A?

Cea mai bună metodă de protecție împotriva hepatitei A este vaccinul. Acesta se administrează copiilor la vârsta de un an, dar îl pot face și adulții care nu au fost vaccinați în copilărie. Se fac două doze, la distanță de șase luni. Alte metode de a preveni infectarea sunt spălatul pe mâini corect, mai ales înainte de masă, după mersul la toaletă și după ce s-au atins suprafețe pe care pun mâna des alte persoane.

Hepatita B

Infectarea cu virusul hepatic B se face în general prin transmitere sexuală sau prin consumul de droguri intravenos. În unele părți ale lumii unde hepatita B este mai des întâlnită, cum ar fi Asia de Sud-Est, cel mai frecvent mod de infectare este transmiterea de la mamă la copil la naștere. Spre deosebire de infecția cu hepatita A, hepatita B se poate croniciza.

Cum se tratează hepatita B?

La fel ca hepatita A, tratamentul pentru hepatita acută B se concentrează pe odihnă, lichide din belșug și pe o dietă sănătoasă, deși uneori medicamentele antivirale sunt recomandate pentru cazurile severe, pentru a ajuta la prevenirea insuficienței hepatice. Pacienților cu hepatită cronică B li se poate administra un medicament antiviral oral pentru a controla infecția și pentru a minimiza afectarea ficatului. Deși aceste medicamente sunt eficiente, rareori vindecă hepatita cronică B, deci în multe cazuri trebuie luate toată viața.

Cum te protejezi de hepatita B?

Infectarea cu virusul hepatic B poate fi prevenită prin evitarea comportamentelor riscante care implică sex și droguri și prin vaccinare. Vaccinarea împotriva hepatitei B este necesară pentru sugari la naștere, iar vaccinările ulterioare pentru adulți sunt de asemenea importante, mai ales că mulți nu au fost vaccinați în copilărie deoarece vaccinul nu exista pe atunci. Există și vaccinuri separate pentru hepatita A și hepatita B, dar se poate face și un vaccin combinat A și B, care se administrează în trei doze pe parcursul a șase luni.

Hepatita C

Hepatita C poate fi transmisă de la o persoană la alta numai prin contact direct cu sângele infectat. Principalul mod de transmitere este expunerea la sânge prin folosirea în comun a acelor de persoanele care consumă droguri. În cam 5% dintre cazuri, transmiterea se face de la mamă la copil. Infecția cu hepatita C ar putea fi, de asemenea, o problemă pentru persoanele care au primit o transfuzie de sânge sau un transplant de organ înainte de anul 1992, când sângele pentru transfuzii nu era testat înainte de a fi utilizat.

Cum se tratează hepatita C?

Tratamentele pentru hepatita C au evoluat de-a lungul timpului, astfel încât în prezent rata de vindecare este de aproximativ 95%. Cursul de tratament include administrarea de antivirale cu acțiune directă (simeprevir, sofosbuvir, dasabuvir etc.) timp de 12 până la 24 de săptămâni. Aceste medicamente sunt foarte eficiente și au puține efecte secundare, ceea ce face ca hepatita C să fie singura infecție virală cronică pe care medicii o pot vindeca frecvent.

Cum te protejezi de hepatita C?

Din păcate, în prezent nu există un vaccin disponibil pentru hepatita C, singura metodă de protecție fiind evitarea comportamentelor precum folosirea la comun a acelor și a seringilor sau a obiectelor personale care pot avea sânge pe ele, precum aparatul de ras, cleștele de unghii, periuța de dinți etc.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Hepatitis 
https://www.nhs.uk/conditions/hepatitis/
Immunize – Hepatitis A, B, and C: Learn the Differences
https://www.immunize.org/catg.d/p4075.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0