Despre hepatita C cronica

Hepatita C cronică este cauzată de virusul hepatitei C. Pe măsură ce virusul intră în organism, acesta provoacă o infecție la nivelul ficatului. De-a lungul timpului, infecția rănește ficatul și îl împiedică să funcționeze în mod normal. Această afecțiune poate fi mortală dacă este lăsată netratată.

Infecția cu virusul hepatic C provoacă hepatita C cronică în cele mai multe cazuri, însă în aproximativ 20% dintre situații, hepatita nu se cronicizează, iar virusul este eliminat de la sine în primele 6 luni.

Cauze și prevalență hepatita C

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Contact cu sânge infectat

Infectarea cu hepatita C poate avea loc dacă o persoană intră în contact cu sângele unei alte persoane infectate. Și alte fluide corporale pot conține virusul, dar cea mai mare cantitate se află în sânge. 

Injectare droguri

Persoanele care își injectează droguri, inclusiv droguri recreative ilegale și droguri care îmbunătățesc performanțele, cum ar fi steroizii anabolizanți, prezintă cel mai mare risc de a se infecta cu hepatita C. 

Sex neprotejat

Hepatita C se poate transmite și în timpul actului sexual fără utilizarea prezervativului (sex neprotejat), deși acest risc este considerat foarte scăzut. Riscul de transmitere prin sex poate fi mai mare în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați.

Prevalență

La nivel global, se estimează că 58 de milioane de persoane au infecție cronică cu virusul hepatitei C, cu aproximativ 1,5 milioane de infecții noi pe an.

Simptome hepatita C cronică

O parte dintre persoanele care suferă de hepatita C cronică se simt absolut normal și nu au nici un fel de probleme. Cu toate acestea, există persoane care suferă de simptome severe, cauzate de această infecție.

Multe persoane cu hepatită C cronică se plâng că întâmpină dificultăți de concentrare. Unii pacienți folosesc termenul de „ceață mintală” pentru a descrie aceste simptome care includ concentrare slabă, memorie deficitară și dificultăți în realizarea sarcinilor mintale complexe.

În multe cazuri, hepatita C poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulți ani, deoarece simptomele pot fi adesea puse pe seama altor boli. Oboseala, problemele și durerile digestive, probleme ale pielii, depresia, insomia sunt cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni și toate pot avea și alte cauze.     

Pe scurt, cele mai frecvente simptome ale hepatitei C cronice sunt următoarele:

  • Oboseală
  • Crampe stomacale
  • Pierderea apetitului
  • Dureri musculare și articulare
  • Icter

Este recomandat să se efectueze testul de hepatită C următoarelor persoane:

  • celor care își injectează sau inhalează droguri (inclusiv persoanele care s-au injectat doar o dată sau de câteva ori în viață ori s-au injectat în urmă cu mai mulți ani)
  • celor care au făcut transfuzii de sânge sau transplant de organ
  • celor care lucrează în sistemul sanitar și care au fost expuse la sânge infectat
  • celor care au HIV
  • celor care fac hemodializă pe termen lung
  • celor născute de o mamă infectată cu hepatită C
  • celor care locuiesc cu o persoană infectată cu hepatită C
  • celor fără adăpost
  • celor care au făcut sex neprotejat cu mai mulți parteneri
  • celor care au făcut sex anal neprotejat
  • celor care au tatuaje și piercing-uri
  • celor care lucrează în închisoare sau sunt reținute într-o închisoare.

Diagnosticare hepatită C cronică

Analizele de sânge sunt singurele care pot confirma prezența virusului hepatitei C în organism. Cel mai des folosit test pentru diagnosticarea hepatitei C este cel prin care se identifică anticorpii VHC (virusul hepatitei C). După depistarea virusului hepatitei C, medicul va face genotiparea acestui virus, deoarece există mai multe genotipuri diferite și fiecare necesită un alt tratament.

Tratament hepatită C cronică

Tratamentul antiviral este cel mai folosit tratament la pacienții cu hepatită C. În prezent, toți pacienții sunt tratați cu antivirale cu acțiune directă: simeprevir, sofosbuvir, paritaprevir, ledipasvir, dasabuvir etc.

Acesta tratament este administrat pe o perioadă de 8-24 de săptămâni și poate elimina complet virusul hepatitei C din organism. Efectele secundare ale acestui tratament pot fi neplăcute și pot include greață sau vărsături, oboseală, anxietate, anemie, prurit cutanat, iritații, insomnii, dar mulți pacienți spun că nu se confruntă cu ele.

Complicații hepatită C cronică

Cea mai frecventă complicație a hepatitei C este ciroza. În jur de 45% dintre pacienții diagnosticați cu hepatită C cronică dezvoltă, în timp, ciroză hepatică. Din păcate, singurul tratament al cirozei hepatice este transplantul de ficat. Și cancerul la ficat poate apărea ca o complicație pe termen lung a hepatitei C.

Protejarea ficatului la pacienții cu hepatita C

În primul rând, diagnosticarea timpurie protejează ficatul pacienților infectați cu virusul hepatitei C. Cu cât tratamentul este administrat mai devreme, cu atât ficatul va fi mai puțin afectat de virus.

Consumul de alcool trebuie eliminat complet din viața pacienților cu hepatită C cronică. De asemenea, și grăsimile animale din alimentație trebuie eliminate întrucât acestea se pot depune pe ficat, cauzând steatoză hepatică. Ficatului deja afectat de infecția cu virusul hepatic C îi va fi greu să facă față inflamației cauzate de boala de ficat gras, de aceea riscul de fibroză crește într-o asemenea situație.

Tratament naturist hepatita C cronică

Silimarina este cel mai popular remediu pe bază de plante pentru hepatita C. Unii oameni îl folosesc ca adjuvant pe lângă tratamentul indicat de medic pentru a reduce inflamația și pentru a elimina toxinele din ficat. 

Care este prognosticul pacientului cu hepatita C?

Prognosticul depinde dacă pacientul are un răspuns virusologic susținut, adică nu există ARN-VHC detectabil la 12 săptămâni după terminarea tratamentului. Pacienții care au acest răspuns, au o șansă de 99% de a rămâne ARN-VHC negativ și sunt de obicei considerați vindecați. 

Aproape 95% dintre pacienții cu răspuns virusologic susținut au rezultate histologice îmbunătățite, inclusiv fibroză și indice de activitate histologică; în plus, riscul de progresie spre ciroză, insuficiență hepatică și deces de cauză hepatică este redus. 

La pacienții care suferă de ciroză și hipertensiune portală și care au fost tratați pe bază de interferon, s-a demonstrat că un răspuns virusologic susținut reduce presiunile portalului și  scade semnificativ riscul de decompensare hepatică, deces de cauze hepatice, mortalitate de orice cauză și carcinom hepatocelular.

Probabilitatea de a obține un răspuns virusologic susținut cu ajutorul antiviralelor cu acțiune directă pare să depindă în principal de gradul de fibroză hepatică, de răspunsul la tratamentul anterior și de genotipul HCV.

Prevenire hepatita C

Nu există un vaccin eficient împotriva hepatitei C, așa că prevenirea depinde de reducerea riscului de expunere la virus în instituțiile medicale și la populațiile cu risc mai ridicat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Hepatitis C, Chronic
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/hepatitis/hepatitis-c,-chronic
WHO - Hepatitis C
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0