Hepatita acuta: cauze, simptome, tratament
Atunci cand medicul ii pune unui pacient diagnosticul de hepatita, este important de precizat si ce tip de hepatita este. Exista 5 tipuri de hepatita si fiecare forma are cauze diferite, insa toate au un lucru in comun: hepatita infecteaza ficatul si provoaca inflamarea acestui organ important.
Cauzele hepatitei
Hepatita este un termen care se refera la o conditie inflamatoare a ficatului. In mod frecvent, hepatita este cauzata de o infectie virala, dar exista si alte posibile cauze ale bolii. Acestea sunt hepatita autoimuna si hepatita care apare ca efect secundar al medicatiei, consumului de droguri, acumularii de toxine si ca efect al consumului de alcool. Hepatita autoimuna este o boala care apare atunci cand organismul produce anticorpi care actioneaza impotriva tesutului din ficat al pacientului.
Tipuri de hepatite virale
Infectiile virale ale ficatului sunt clasificate de specialisti ca hepatite si acestea includ: hepatita A, hepatita B, hepatita C, hepatita D si hepatita E. Un virus diferit este responsabil de fiecare tip de hepatita cu transmitere virala.
Hepatita A este intotdeauna o boala acuta, pe termen scurt, in vreme ce hepatitele B, C si D au cele mai mari sanse sa avanseze in alta forma si sa se cronicizeze. Hepatita E este, de obicei, o boala acuta, dar aceasta boala este foarte periculoasa indeosebi in randul femeilor insarcinate. Hepatita A sau cea acuta este cauzata de o infectie cu virusul hepatitic A (HAV). Acest tip de hepatita este cel mai frecvent transmisa prin consumarea unor alimente sau lichide (apa) contaminate de fecalele unei persoane infectate cu virusul hepatitic A.
Hepatita B la nivelul ficatului poate sa insemne fie o infectie acuta, fie o infectie cronica ce afecteaza organul. Atunci cand o persoana este infectata pentru prima data cu virusul hepatitic B, aceasta se numeste „infectie acuta” sau o infectie noua. Majoritatea adultilor care sunt infectati nu au niciun fel de simptome si pot sa elimine virusul din organism fara nicio problema. Insa unele persoane nu pot sa scape de virus nici dupa 6 luni de la infectare, iar acestea sunt apoi diagnosticate ca avand hepatita cronica B. Un test simplu de sange poate diagnostica o hepatita B acuta sau cronica. Hepatita B acuta nu necesita un tratament specific. Din fericire, hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare.
Hepatita C acuta este o infectie virala care se transmite prin contactul cu sangele infectat al unui bolnav si prin lichide corporale. Riscul principal al formei acute de hepatita C este ca boala se va inrautati si va ajunge hepatita cronica C, o forma mult mai grava de hepatita, care poate provoca leziuni la nivelul ficatului si cancer la ficat.
In prezent, nu exista terapii specifice medicamentoase disponibile pentru tratamentul hepatitei E. Deoarece infectia este adeseori acuta, de obicei va trece de la sine. Persoanele cu acest tip de infectie sunt sfatuite de cele mai multe ori sa aiba parte de multa odihna, sa bea multe lichide, sa aiba o dieta bogata in substante nutritive si sa evite consumul de alcool. Femeile insarcinate care au aceasta infectie necesita o monitorizare atenta din partea medicului.
Ce simptome sunt frecvente la hepatita acuta
Daca o persoana are una dintre formele infectioase ale hepatitei care sunt cronice, cum ar fi hepatita B si hepatita C, aceasta s-ar putea sa nu aiba simptome la inceput. Este posibil ca simptomele sa nu apara pana cand nu exista daune si leziuni asupra functiei ficatului.
Semnele si simptomele hepatitei acute apar foarte repede si printre acestea se numara: oboseala, simptomele asemanatoare gripei, urina de culoare inchisa, scaun cu o nuanta mai deschisa sau galbena, durere abdominala, pierderea poftei de mancare, scadere inexplicabila in greutate, piele galbena si ochi ingalbeniti (care pot fi semnele unui icter). Pe de alta parte, hepatita cronica evolueaza incet, iar aceste semne si simptome pot fi uneori prea subtile pentru a fi observate de pacienti.
Tratamentul pentru hepatita acuta
Optiunile de tratament sunt determinate de tipul de hepatita cu care se confrunta pacientul si daca infectia este acuta sau cronica.
Hepatita A, de obicei, nu necesita tratament, deoarece este o boala pe termen scurt. Odihna la pat poate fi recomandata, daca simptomele provoaca un disconfort foarte mare, iar daca persoana se confrunta cu varsaturi sau diaree, medicul poate recomanda anumite optiuni pentru hidratare si dieta.
Hepatita B nu necesita un tratament specific. Pe de alta parte, medicamentele antivirale sunt folosite pentru a trata ambele forme de hepatita C, atat acuta, cat si cronica. In cazul hepatitei E, deoarece de multe ori este o forma acuta, nu se recomanda tratamente specifice, iar infectia va trece de la sine.
La capitolul preventie, exista vaccinuri disponibile care pot preveni infectiile cu virusurile hepatitice A, B si E.
Sursa foto: Shutterstock
Login
Înregistrează-te
Vă mulțumim!
Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. Pentru a finaliza creearea contului pe acest website te rugam să intri pe adresa de email înscrisă în formular și să confirmi potrivit instrucțiunilor din mailul pe care îl vei primi din partea noastră.
În funcție de providerul tău de email mesajul de confirmare poate ajunte într-un interval de până la 30 de minute. vă rugam verificați și folderul Spam/Junk mail.