Efectul radicalilor liberi asupra fibrozei hepatice

Hepatita C este o afectiune virala a ficatului, care produce inflamatie la nivelul acestui organ. In timp, inflamatia cronica a ficatului poate cauza aparitia cicatricelor fibroase, adica a fibrozei.

 

Infectia cu virusul hepatitic C cauzeaza instalarea hepatitei C, care in cele mai multe cazuri se cronicizeaza. Virusul hepatitei C cauzeaza moartea celulelor hepatice, iar inflamatia ficatului determina marirea acestui organ.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inflamatia ficatului determina aparitia fibrozei. Fibroza hepatica nu este o afectiune, ci este reactia organismului la atacul pornit asupra ficatului. Atunci cand tesuturile cicatriciale inlocuiesc tesuturile sanatoase ale ficatului, apare ciroza.

Tesuturile cicatriciale ingreuneaza si incetinesc activitatea ficatului. De asemenea, aceste tesuturi blocheaza fluxul sanguin la nivelul venei portale, care asigura vascularizarea ficatului.

 

Radicalii liberi si efectul acestora asupra fibrozei hepatice

Radicalii liberi sunt substante chimice reactive. Acestia apar in mod natural ca o reactie a celulei in momentul in care se produce energia sau sunt metabolizate grasimile. In timpul acestei reactii, oxigenul este transformat in radicali liberi. In mod normal, celulele detin un mecanism care le protejeaza de efectele negative ale radicalilor liberi. Insa atunci cand prea multi radicali liberi sunt generati, celulele nu se mai pot proteja si tesuturile sunt afectate de efectele acestora.

Radicalii liberi reprezinta un pericol pentru pacientii infectati cu hepatita C din mai multe motive:

  • Inflamatia cronica a ficatului cauzeaza producerea excesiva a radicalilor liberi la nivelul acestui organ.
  • Studiile facute au dovedit faptul ca radicalii liberi joaca un rol important in aparitia fibrozei hepatice. Radicalii liberi pot altera, din punct de vedere chimic, grasimile din organism. Acest proces de alterare poarta denumirea de peroxidare lipidica. Radicalii liberi ataca membrana celulelor, cauzand fie leziuni, fie chiar moartea celulelor cu pricina. In momentul in care celulele mor, apare fibroza hepatica.

 

 

Hepatita C este o afectiune care provoaca degenerarea treptata a ficatului, cauzand in timp aparitia tesuturilor cicatriciale specifice cirozei hepatice. Acest proces de degradare a ficatului prin moartea celulelor se petrece in ani, nu de pe o zi pe alta.

Din pacate, atunci cand fibroza ajunge in stadiu avansat, avem de-a face cu ciroza hepatica, fibroza nemaifiind reversibila. Nu exista tratament care poate vindeca ciroza hepatica, ci exista tratamente care incetinesc evolutia afectiunii si amelioreaza simptomele. Singura metoda de vindecare a cirozei consta in transplantul de ficat.

Cum se poate preveni fibroza hepatica

Fibroza hepatica poate fi si trebuie prevenita, mai ales de catre pacientii care au fost diagnosticati cu hepatita C sau B si prezinta risc crescut de fibroza. Acestia trebuie sa amane cat mai mult aparitia fibrozei hepatice, iar apoi sa ii incetineasca evolutia.

Fibroza hepatica poate fi prevenita prin eliminarea consumului de alcool, prin adoptarea unui regim alimentar benefic pentru ficat, dar si prin scaderea in greutate, in special la persoanele supraponderale care sufera de steatoza hepatica.

Controalele medicale periodice sunt indicate in cazul persoanelor care sufera de afectiuni hepatice precum hepatita C cronica sau steatoza hepatica, cunoscuta si sub denumirea de “boala ficatului gras”. De asemenea, este indicat sa se respecte intocmai recomandarile primite de la medic.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0