5 lucruri uimitoare despre ficat

Multe persoane au impresia, în mod complet eronat, că ficatul se poate îmbolnăvi numai în urma consumului excesiv de alcool. Așa că pentru astăzi am pregătit un articol în care poți afla 5 lucruri uimitoare despre ficat, care să demonteze ideile preconcepute despre acest organ.

Ficatul este un organ uimitor, care îndeplinește mai multe roluri în corp. Printre numeroasele funcții ale ficatului se numără producerea bilei, care ajută la îndepărtarea deșeurilor și la descompunerea grăsimilor din intestinul subțire în timpul digestiei; producerea de colesterol și proteine speciale pentru a ajuta la transportul grăsimilor prin organism; conversia excesului de glucoză în glicogen pentru stocare și pentru a echilibra și a produce glucoza după cum este necesar și curățarea sângelui de substanțe nocive.

Ficatul poate fi deteriorat în mai multe moduri, printre cele mai des întâlnite fiind aportul mare de alcool și o alimentație bogată în grăsimi animale.

Însă și unele infecții virale, cum ar fi hepatita pot să provoace daune acestui organ.

5 lucruri bine de știut despre ficat

Cum spuneam, ficatul nu se îmbolnăvește numai din cauza consumului de alcool, ci există o serie de alte cauze care îl pot afecta. Bolile de ficat pot apărea la oricine, indiferent de statut social, sex sau vârstă așa că e important să știi cât mai multe despre acest organ pentru a avea grijă de el așa cum trebuie.

Nu toate bolile de ficat sunt cauzate de alcool

Ciroza nu este singura afecțiune hepatică de care trebuie să te temi. O afecțiune hepatică din ce în ce mai des întâlnită în ultimul timp este boala ficatului gras, care apare atunci când când se formează depozite de grăsime la nivelul ficatului. Din cauza numărului tot mai mare de persoane care suferă de obezitate, sunt tot mai multe cazuri de diabet și pre-diabet, afecțiuni ale sistemului metabolic care favorizează formarea depozitelor de grăsime la nivelul ficatului, exact ca în cazul persoanelor alcoolice.

Grăsimea de la nivelul ficatului crește riscul de cancer la ficat. Și hepatita, fie ea B sau C, cauzează afecțiuni severe ale ficatului, crescând riscul de ciroză și de cancer la ficat. Vestea bună este că, în cazul bolii de ficat gras, o dietă adecvată și practicarea unui sport ajută la arderea grăsimilor, reduce inflamația ficatului și riscul de apariție a fibrozelor.

Ficatul se regenerează

Ficatul este un organ fără de care nu se poate trăi, acesta având multiple funcții precum digestia, coagularea sângelui, eliminarea bacteriilor și virusurilor, producerea proteinelor și depozitarea zahărului și a grăsimilor. Ceea ce poate nu știai despre ficat este că are abilitatea de a se regenera. Celulele ficatului repară în mod constant daunele produse la nivelul ficatului, permițând astfel acestui organ să se regenereze. De aceea este posibil să se facă transplant de ficat fie și numai cu o bucată din ficatul donatorului.

Data nașterii tale se află în strânsă legătură cu riscul de hepatită C

Virusul hepatic C se transmite prin sânge, însă ceea ce poate nu știai este că un procent foarte mare al persoanelor născute între anii 1945 și 1965 au fost diagnosticate cu hepatită C. Motivul este simplu: în trecut, transfuziile de sânge se făceau fără să se verifice înainte sângele donatorului. Așadar, dacă te-ai născut în această perioadă și, eventual, ai primit transfuzii de sânge înainte de 1992, este important să îți faci un test pentru depistarea hepatitei C.

Simptomele bolilor de ficat pot fi trecute cu ușurință cu vederea

Oboseala, uscăciunea ochilor și mâncărimile la nivelul pielii sunt câteva dintre simptomele bolilor de ficat. Acestea pot fi trecute cu ușurință cu vederea, însă, ori puse pe seama altor afecțiuni. Abia în momentul în care boala hepatică evoluează în ciroză apar simptome precum greața, scăderea în greutate sau icterul.

Ficatul detoxifiază organismul

Din moment ce ficatul procesează tot ce mănânci și bei, acest organ filtrează și substanțele dăunătoare, cunoscute sub denumirea de toxine. Alimentele și medicamentele conțin diverse cantități de toxine pe care un ficat sănătos le elimină. Pe de altă parte, dacă ficatul este deja bolnav, acesta își pierde capacitatea de a elimina toxinele și pot apărea probleme grave din cauza unui tratament medicamentos aparent banal.

Cum poți contribui la sănătatea ficatului?

Ai grijă la consumul de alcool

Când vorbim despre ficat, trebuie reținut că alcoolul poate produce daune grave, chiar și dacă nu este consumat în cantități foarte mari. Recomandarea este ca femeile să nu bea mai mult de o băutură alcoolică pe zi, iar bărbații nu mai mult de două.

Spală bine legumele și fructele

Mai ales dacă nu știi exact sursa legumelor și fructelor, e indicat să le speli cât mai bine. Când ajungi cu ele de la piață sau de la magazin, pune-le într-un lighean cu apă și bicarbonat (o lingură de bicarbonat la 5 litri de apă) și lasă-le un sfert de oră, apoi clătește-le doar cu apă. Dacă sunt pline de pământ, mai întâi trece-le printr-un jet de apă, înainte să le pui în lighean.

Vaccinează-te împotriva hepatitei

Hepatitele de tip A și B sunt boli virale ale ficatului. Deși copiii sunt vaccinați, mulți adulți din zilele noastre nu au făcut acele vaccinuri în copilărie pentru că nu erau disponibile pe atunci. Întreabă-ți medicul de familie despre aceste vaccinuri. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Virusul hepatic se poate transmite și prin sex, așa că este recomandat prezervativul în caz de contact sexual cu parteneri noi sau al căror istoric de sănătate nu este cunoscut. Hepatitele de tip B și C se pot dezvolta în afecțiuni cronice care pot distruge ficatul. Hepatita A se transmite prin contactul cu alimente sau cu apă contaminate, așa că e indicat să nu bei apă din surse nesigure și să te speli bine pe mâini cu apă și săpun înainte să mănânci.

Atenție la medicamente și ierburi

Un motiv important pentru care studiile clinice cu medicamente ori suplimente sunt oprite sau aceste produse sunt eliminate de pe piață este afectarea ficatulului. De aceea e indicat să nu iei medicamente după ureche și nici măcar suplimente alimentare fără să ceri mai întâi sfatul medicului.

Nu uita de mișcare

Kilogramele în plus duc la acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, așa că evită să fii sedentar. Mișcarea efectuată regulat ajută la menținerea unei greutăți corporale normale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - 5 Ways to Be Kind to Your Liver 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-ways-to-be-kind-to-your-liver
NIH - Cells that maintain and repair the liver identified
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/cells-maintain-repair-liver-identified

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0