5 lucruri uimitoare despre ficat

Avem tendinta sa credem, in mod complet eronat, ca ficatul se poate imbolnavi numai in urma consumului excesiv de alcool. Astazi iti impartasim 5 lucruri uimitoare despre ficat, care iti vor demonta toate ideile preconcepute pe care le ai despre acest organ.

Ficatul nu se imbolnaveste numai din cauza consumului de alcool, exista o serie de alte cauze care pot afecta acest organ. Bolile de ficat pot aparea la oricine, indiferent de statut social, sex sau varsta asa ca e important sa stii cat mai multe despre acest organ pentru a avea grija de el asa cum trebuie.

5 lucruri uimitoare despre ficat

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu toate bolile de ficat sunt cauzate de alcool – ciroza nu este singura afectiune hepatica de care trebuie sa te temi. O afectiune hepatica din ce in ce mai des intalnita in ultimul timp este boala ficatului gras, care apare atunci cand cand se formeaza depozite de grasime la nivelul ficatului. Din cauza numarului tot mai mare de persoane care sufera de obezitate, sunt tot mai multe cazuri de diabet si pre-diabet, afectiuni ale sistemului metabolic care favorizeaza formarea depozitelor de grasime la nivelul ficatului, exact ca in cazul persoanelor alcoolice.

Grasimea de la nivelul ficatului creste riscul de cancer la ficat. Vestea buna este ca o dieta adecvata si practicarea unui sport ajuta la topirea grasimilor, reduce inflamatia ficatului si riscul de aparitie a fibrozelor.

Si hepatita, fie ea B sau C, cauzeaza afectiuni severe ale ficatului, crescand riscul de ciroza si de cancer la ficat.

Ficatul se regenereaza – ficatul este un organ fara de care nu se poate trai, acesta avand multiple functii precum digestia, coagularea sangelui, eliminarea bacteriilor si virusurilor, producerea proteinelor si depozitarea zaharului si a grasimilor. Ceea ce nu stiai despre acest organ este ca are abilitatea de a se regenera. Celulele ficatului repara in mod constant daunele produse la nivelul ficatului, permitand astfel acestui organ sa se regenereze. De aceea este posibil sa se faca transplant de ficat cu numai o bucata din ficatul donatorului.

Data nasterii tale se afla in stransa legatura cu riscul de hepatita C – virusul hepatic C se transmite prin sange, insa ceea ce nu stiai este ca un procent foarte mare al persoanelor nascute intre 1945 – 1965 au fost diagnosticate cu hepatita C. Motivul este simplu: transfuziile de sange se faceau fara sa se verifice inainte sangele donatorului. Asadar, daca te-ai nascut in aceasta perioada si, eventual, ai primit transfuzii de sange inainte de 1992, este important sa iti faci un test pentru depistarea hepatitei C.

 

 

Simptomele bolilor de ficat pot fi trecute cu usurinta cu vederea – oboseala, uscaciunea ochilor si mancarimile la nivelul pielii sunt cateva dintre simptomele bolilor de ficat. Acestea pot fi trecute cu usurinta cu vederea sau puse pe seama altor afectiuni. Abia in momentul in care afectiunea hepatica evolueaza in ciroza apar simptomele precum greata, scaderea in greutate sau icterul.

Ficatul iti detoxifiaza organismul – din moment ce ficatul proceseaza tot ce mancam si bem, acesta filtreaza si substantele daunatoare, cunoscute sub denumirea de toxine. Alimentele si medicamentele contin cantitati mari de toxine, pe care un ficat sanatos este capabil sa le elimine. Pe de alta parte, daca ficatul este deja bolnav, acesta isi pierde capacitatea de a elimina toxinele si pot aparea probleme grave din cauza unui tratament medicamentos aparent banal.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0