5 lucruri pe care trebui sa le stii despre Hepatita C

Hepatita C este o boala infectioasa, care afecteaza ficatul si functiile hepatice. In prezent, in Romania sunt peste 800.000 de persoane care sufera de aceasta afectiune, in stadii mai mult sau mai putin grave.

1.    Hepatita C se transmite destul de greu, doar prin intermediul sangelui si fluidelor corporale: daca te intepi intr-un ac infectat, daca intretii relatii sexuale cu o persoana bolnava, dar se transmite si de la mama la copilul ei in timpul nasterii, prin transfuzii de sange sau in cazul consumului de droguri, daca se folosesc aceleasi ace de catre mai multe persoane. Hepatita C nu se poate raspandi prin simpla atingere, prin consumul de apa sau alimente contaminate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

2.    Hepatita C se trateaza. Este una dintre afectiunile pentru care medicii au reusit sa gaseasca formule de tratament care dau rezultate, in cateva saptamani. Asadar, daca afectiunea este descoperita din timp, exista 100% sanse sa fie vindecata. Tratamentele antivirale dezvoltate in ultimii ani au o rata de vindecare de peste 90%. Asadar, este extrem de important ca hepatita sa fie tratata inainte ca fibroza hepatica sa evolueze in ciroza – situatie in care numai transplantul de ficat poate rezvolva problema.

3.    Nu exista un vaccin pentru preventia bolii, insa te poti asigura ca nu esti expus, daca respecti cateva reguli simple: foloseste intotdeauna un prezervativ in timpul contactului sexual, nu folosi lame de ras sau ace in comun cu alte persoane si asigura-te ca instrumentele sunt sterilizate atunci cand te duci la stomatolog, la manichiura, cand iti faci un tatuaj sau orice alta procedura care ar putea provoca mici taieturi sau contactul cu sangele.

4.    Cele mai comune simptome in cazul Hepatitei C sunt: senzatia constanta de oboseala, care nu poate fi pusa pe seama stilului de viata, dureri articulare si abdominale, ingalbenirea pielii si a ochilor, mancarimi ale pielii si urina inchisa la culoare. Simptomele pot aparea, insa, in momentul in care afectiunea a evoluat deja destul de mult, aducand deja daune permanente ficatului.

5.    Infectarea cu virusul hepatitic C evolueaza in Hepatita C cronica, iar cele mai comune complicatii sunt ciroza si cancerul (n.r. carcinomul hepatocelular), uneori fiind necesar un transplant de ficat. Este o afectiune care necesita monitorizare constanta si un stil de viata adaptat, pe toate planurile.

Poti afla mai multe informatii utile despre Hepatita C pe www.stophepatita.ro.

Ideal ar fi ca hepatita C sa fie diagnosticata cat mai devreme, astfel incat ficatul sa fie protejat si tratamentul antiviral sa fie administrat inainte ca riscul de ciroza sa apara. Hepatita C este depistata atat prin analize ale sangelui, cat si printr-un banal test de saliva, pe care il poti face in cateva secunde.

 

 

Odata diagnosticata hepatita C, pacientul poate face si o serie de schimbari la capitolul stil de viata, astfel incat sa protejeze ficatul. De pilda, acesta va renunta la consumul de alcool, care accelereaza modul in care virusul hepatic afecteaza ficatul. De asemenea, e indicat si sa se adopte o alimentatie mai sanatoasa, evitandu-se alimentele procesate, prajelile, prajiturile si produsele de patiserie.

Hepatita C se vindeca, iar daca in trecut interferonul era singura varianta de tratament pentru hepatita C, iar rata acestuia de succes era de 40-50%, acum exista tratamente antivirale cu o eficienta de peste 95%.  Mai mult decat atat, efectele adverse ale tratamentelor moderne pentru hepatita C nu sunt atat de agresive pe cat erau cele ale interferonului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este foarte important ca diagnosticul de hepatita C sa fie stabilit cat mai devreme, astfel incat riscul ca aceasta afectiune sa creeze leziuni permanente la nivelul ficatului sa fie cat mai mic.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0