Tratamentul conventional în Hepatita C

Hepatita C poate fi de multe ori tratata cu succes prin urmarea unui tratament ce consta in administrarea unor diferite combinatii de medicamente timp de mai multe luni.

Atunci cand infectia este diagnosticata in stadii incipiente (hepatita acuta), nu este neaparat necesar ca tratamentul sa inceapa imediat. In schimb, ar putea fi necesara efectuarea unui alt test de sange dupa cateva luni pentru a vedea daca organismul lupta impotriva virusului. Totusi, in aceasta perioada medicul face recomandari cu privire la stilul de viata: odihna, consum ridicat de lichide, evitarea completa a alcoolului si o dieta sanatoasa, pe baza de alimente usor de procesat de catre ficat. De obicei tratamentul se recomanda daca infectia continua pentru mai multe luni, capatand o forma cronica.

Pe langa urmarea unui tratament (terapie combinata) care sa lupte impotriva virusului, sunt necesare si schimbari ale stilului de viata pentru a preveni deteriorarea continua a ficatului si pentru a reduce riscul de raspandire a infectiei. 

Lungimea tratamentului depinde in primul rand de combinatia de medicamente si in acelasi timp si de genotipul hepatitei C. Exista 6 tulpini ale virusului hepatitei C distribuite fiecare in functie de zone geografice. Cele mai des intalnite sunt genotipurile 1 si 3, reprezentand o mare majoritate a cazurilor de infectie. In Romania, cel mai frecvent intalnit este genotipul 1, fiind dealtfel si cel mai rezistent la tratament. Este indicat ca pe parcursul tratamentului sa se efectueze teste de sange pentru a verifica daca acesta functioneaza.

Exista unele lucruri ce pot fi facute pentru a ameliora deteriorarea ficatului si pentru a preveni raspandirea infectiei la alte persoane. Acestea pot include:

  • Mancatul sanatos si echilibrat
  • Practicarea de exercitii fizice in mod regulat
  • Incetarea consumului de alcool si a fumatului
  • Pastrarea obiectelor personale (periuta de dinti sau lama de ras) pentru uz propriu

 

 

Tratamentul hepatitei C implica pana recent doua medicamente principale: pegilat interferon (un medicament care incurajeaza sistemul imunitar sa atace virusul, dar totodata impiedica si multiplicarea VHC) si ribavirina (un medicament antiviral care opreste reproducerea virusului). Interferonul are o serie de efecte secundare neplacute, incepand de la oboseala cronica, simptome de raceala si greata, pana la diaree, insomnie, anemie , caderea parului ori probleme de vedere. Ribavirina, pe de alta parte, poate cauza anemie, afectiuni ale glandei tiroide, hipertensiune sau depresie.

Interferonul si ribavirina se luau in mod frecvent impreuna, dar in ultimii ani acestea sunt adesea combinate cu un al treilea medicament, cum ar fi simeprevir sau sofosbuvir. Acestea sunt tratamente mai noi pentru combaterea hepatitei C care s-au dovedit a fi mai eficiente.

Efectul tratamentului pentru hepatita C poate depinde de tulpina de virus. Genotipul 1 este cel mai greu de tratat insa, cu medicamente mai nou disponibile, sansele de vindecare pot fi mult mai mari.

In stadiu avansat, atunci cand ciroza s-a instalat deja ca urmare a infectiei indelungate cu hepatita C, singurul tratament eficient consta in transplantul de ficat. In timpul unei interventii chirurgicale, ficatul bolnav este inlocuit cu unul sanatos, primit de la un donator. Din pacte insa, in majoritatea cazurilor virusul hepatitic C (VHC) este transferat ficatului sanatos, iar in 10-30% dintre cazuri, in primii 5 ani de la transplant, apare deja fibroza hepatica.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0