Totul despre cosmeticele organice și bio: ingrediente și beneficii ale produselor naturale

1. Despre cosmeticele organice și bio
   a. Ce sunt produsele cosmetice organice și bio?
   b. De ce să alegi cosmetice organice?
   c. Ce conțin cosmeticele organice și bio?
   d. În ce constă certificarea bio?
   e. Beneficiile utilizării produselor cosmetice organice
2. Mituri despre cosmeticele bio
   a. Produsul „bio“ nu este acelaşi lucru cu „natural“ 
   b. Produsele bio au un cost ridicat
   c. Produsele organice au un miros neplăcut
   d. Dacă nu e 100% bio, produsul nu e eficient
3. Despre produsele cosmetice sintetice
   a. De ce să evităm produsele cosmetice sintetice?
   b. Acumularea de toxine produce probleme ale pielii 
4. Care sunt substanțele nocive care se găsesc în produsele cosmetice?
   a. Parabenii
   b. Ftalații
   c. Triclosanul
   d. Metalele grele

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre cosmeticele organice și bio

Tot mai multe persoane se străduiesc să aibă un stil de viață mai sănătos, indiferent că e vorba de alimentație, de mișcare sau de a folosi cosmetice organice. În ultimii ani, industria frumuseții s-a alăturat tendinței de adoptare a unui stil de viață mai sănătos prin punerea în vânzare a unor produse organice, bio și cu cât mai puține substanțe chimice.

Ce sunt produsele cosmetice organice și bio? 

Produsele cosmetice organice și bio sunt obținute prin procedee tradiționale și eco-friendly (prietenoase cu mediul înconjurător). Asta înseamnă că la obținerea lor sunt utilizate extracte din plante crescute fără pesticide, chimicale, fertilizatori artificiali sau organisme modificate genetic. 

Produsele cosmetice organice și bio sunt certificate de un organism autorizat, care, în urma unei analize complexe atestă dacă modalitatea prin care s-au obținut acestea a respectat standardele ECO, potrivit legislației în vigoare. Aceste norme variază de la o țară la alta. Chiar și așa, sunt câteva reglementări comune în toate țările. Pentru obținerea produselor cosmetice organice și bio sunt interzise: 

  • organismele modificate genetic sau a iradiate; 
  • utilizarea pesticidelor, fertilizatorilor și a hormonilor de creștere;
  • solul pe care urmează să se realizeze producția trebuie ferit de orice tip de substanțe chimice încă dinainte de începerea procesului de cultivare a plantelor.

Produsele cosmetice care sunt certificate organic trebuie să îndeplinească anumite standarde stabilite de către diferite organizații internaționale de certificare organică. 

De ce să alegi cosmetice organice?

Femeile și produsele de înfrumusețare - între acestea există o legătură puternică de secole. Potrivit unui studiu recent, cele mai multe dintre produsele cosmetice folosite sunt cocktail-uri de substanțe chimice produse industrial și potențial periculoase care ar putea pune în pericol sănătatea și care, în unele cazuri, accelerează îmbătrânirea pielii. 

Cercetătorii spun că, zi de zi, o femeie aplică pe piele nu mai puțin de 515 substanțe chimice sintetice diferite. Astfel, şamponul conţine aproximativ 15 substanţe chimice, rujul 33 de substanţe chimice, fixativul 11 substanțe chimice, deodorantul 15 substanţe chimice, loţiunea de corp 32, parfumul 250 de substanţe chimice, iar oja 31 de substanţe chimice. Îngrijorător este faptul că 60% dintre aceste substanțe se absorb în sânge, iar de acolo ajung la organele și în țesuturile din corp. 

Pentru că aceste toxine se acumulează în organism, apar probleme de sănătate. De exemplu, la nivelul pielii ne putem confrunta cu eczeme, alergii dermatologice, iritații, iar în întreg organismul, acumularea de substanțe chimice nocive poate afecta funcționarea organelor și poate chiar să favorizeze apariția cancerului.

Ce conțin cosmeticele organice și bio?

Cosmeticele organice și bio conțin doar ingrediente acceptate de organismele de certificare organică. Prin urmare, în acestea nu vom găsi substanțe chimice nocive precum parabeni, ftalați, triclosan, talc, ulei mineral, parafină. În schimb, vom întâlni:

Emolienți naturali

Glicerina vegetală, unturile și uleiurile, cum sunt untul de Shea sau uleiul de avocado sunt emolienți naturali pe care îi vom regăsi în produsele cosmetice organice și bio. Glicerina vegetală este un produs derivat din anumite uleiuri vegetale, de obicei uleiuri de palmier, de sâmburi de palmier sau de cocos. Aceasta are proprietatea de a reține umezeala. Fiind solubilă atât în apă, cât și în alcool, glicerina vegetală este folosită în industria cosmetică. Untul de Shea este hidratant natural și este bogat în vitamina A. Vitamina A din untul de Shea este de ajutor în tratarea mai multor probleme ale pielii, precum eczemele, dermatitele și chiar și estomparea ridurilor.

Extracte din plante

Extractele din plante sunt bogate în nutrienți esențiali pentru piele (antioxidanți, vitamine, acizi grași Omega 3 și Omega 6, aminoacizi). Produsele cosmetice care au în compoziție astfel de extracte au diferite funcții. De exemplu, hidratează tenul, împiedică apariția ridurilor și a liniilor fine etc.

Surfactanți naturali

Aceștia se extrag din nuca de cocos sau trestia de zahăr și constituie o alternativă la surfactanții artificiali pe care îi întâlnim în șampoane și săpunuri. Scopul acestor surfactanți artificiali este de a produce cât mai multă spumă. Chiar dacă produsele cosmetice organice și bio care conțin surfactanți naturali produc mai puțină spumă, ele curăță pielea și părul mai bine decât o fac produsele cosmetice din comerț, care au în compoziție surfactanți artificiali, susțin specialiștii. 

Coloranți naturali

În produsele cosmetice organice și bio vom întâlni și: pudră de alkanet - utilizată în rujuri, balsamuri și săpunuri -, cărbune vegetal - oferă culoare fardurilor de machiaj și săpunurilor. Și pudra de clorofilă este des întâlnită în produsele cosmetice organice și bio. Aceasta este utilizată pentru a colora loțiunile tonice, cremele, deodorantele, gelurile de duș și șampoanele. Și șofranul, turmericul și sfecla roșie sunt coloranți naturali care se întâlnesc în astfel de produse de îngrijire.

Uleiuri esențiale

Acestea sunt utile în gestionarea anumitor probleme ale pielii, precum acneea, ridurile, eczemele sau semnele rămase de la acnee.

Gel de aloe vera

Gelul de aloe vera hidratează tenul, echilibrează PH-ul pielii, are proprietăți antioxidante și antibacteriene, previne formarea ridurilor, calmează eczemele și stimulează creșterea părului.

Pulberi exfoliante

Acestea se găsesc în general în produsele bio special concepute pentru exfolierea tenului. Astfel de produse au în compoziție sâmburi măcinați de migdale, de măsline sau de caise. 

În ce constă certificarea bio?

Reglementările privind decizia dacă un produs cosmetic este sau nu bio sunt extrem de stricte și trebuie respectate pentru ca produsele bio să treacă cu succes testul certificării. Pentru a fi certificat organic, un produs cosmetic este atent analizat începând cu faza de cultură a plantelor folosite pentru obținerea ingredientelor până la transportul acestor produse. 

Ce vizează bulina cu „bio”?

Produsele cosmetice certificate ca fiind bio au inscripționată o etichetă bio pe ambalaj. Această bulină cu bio nu se referă doar la lista de ingrediente și proporția fiecăruia dintre aceste ingrediente, ci și la întregul proces de producție, incluzând locul în care se află fabrica în care se obțin aceste produse, sursa de apă folosită, procentul de energie neconvențională utilizat în producție și curățarea cu produse ecologice a încăperilor unde au fost preparate produsele.

Lista de ingrediente

De regulă, în producerea cosmeticelor organice se optează pentru ingrediente locale. Un produs primește un certificat bio dacă cel puțin 95% dintre ingrediente sunt naturale (vegetale, minerale sau animale). Printre ingredientele care trebuie să se regăsească în compoziția produselor cosmetice organice se numără: uleiurile, unturile vegetale, apele florale, uleiurile esențiale, extractele din plante (obținute prin procedee non-poluante) și produsele de stup, precum mierea. 

Ambalajele (etichetele și cutiile) sunt din materiale biodegradabile 

Pe lângă utilizarea ingredientelor naturale, un mare accent se pune și pe folosirea unor ambalaje (etichete și cutii) din materiale biodegradabile. 

Instituțiile acreditate care aprobă un produs bio

La nivel european, organizațiile care certifică produsele de îngrijire organice și bio, fiecare având propriile standarde sunt: Soil Association, Ecocert, Istituto per la Certificazione Etica e Ambientale și Bund Deutscher Industrie und Handelsunternehmen. 

Pentru ca produsele bio să treacă cu succes testul certificării trebuie:

  • ca măcar 50% dintre ingredientele vegetale să fie din culturi bio-ecologice;
  • să nu aibă în compoziție coloranți artificiali, parfumuri de sinteză, organisme modificate genetic;
  • să nu fie testate pe animale;
  • să aibă pe etichetă ingredientele recunoscute de instituția de certificare;
  • ca tot procesul de producție să fie atent controlat.

Ce trebuie să indice eticheta unui cosmetic organic și bio:

  • Informații despre resursele regenerabile
  • Lipsa iradierii în procesul de producție
  • Lipsa organismelor modificate genetic
  • Absența unor substanțe artificiale (pesticide, aditivi sau hormoni de creștere)
  • Termenul de valabilitate de maximum 6 luni de la deschiderea ambalajului

Printre cele mai folosite produse cosmetice bio se numără: 

  • Produsele bio de îngrijire (gelurile de duș, șampoanele, balsamurile de păr, săpunurile, exfolianții, măștile de față, apele micelare, cremele de față, de zi și de noapte, loțiunile de corp.)
  • Produse bio de make-up (rimelul, tușul pentru ochi, fondul de ten, rujul, fardurile de obraz și de pleoape)

Beneficiile utilizării produselor cosmetice organice 

Nu numai că nu ne afectează sănătatea, dar produsele cosmetice organice și bio sunt bune și pentru mediu, deoarece aceste plante folosite la producerea lor sunt crescute în deplină armonie cu natura. 

Pielea nu se mai sensibilizează

Produsele cosmetice organice au în compoziție nutrienți benefici pentru piele. De la minerale precum magneziu, calciu și oxid de zinc, până la ingrediente naturale, precum ulei de arbore de ceai, extract de rozmarin și ceai verde, aceste produse calmează și protejează pielea. Totodată, crescute în culturi bio, ingredientele naturale din produsele cosmetice organice conțin până la 58% polifenoli, care sunt antioxidanți naturali. Aceștia ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Grija pentru mediu

Ca un produs să poată primi certificarea de bio sau organic trebuie ca ingredientele să fie cultivate și recoltate în armonie cu natura. Motivul? Îngrășămintele și substanțele chimice au un efect distructiv asupra apei, solului și sănătății noastre.
Ingredientele organice certificate provin din agricultura ecologică, ceea ce înseamnă că nu s-au utilizat pesticide sau îngrășăminte. Pe lângă acestea, producătorul trebuie să aibă anumite autorizații fără de care nu are voie să treacă vreunul dintre acești termeni pe etichetă. 

Sunt compatibile cu toate tipurile de piele

Produsele cosmetice organice sunt potrivite tuturor tipurilor de piele, chiar și persoanelor cu tenul gras sau sensibil. De aceea, astfel de produse sunt recomandate atât femeilor care vor să aibă grijă de pielea lor, celor al căror corp trece prin diverse modificări (naștere, fluctuații de greutate, menopauză), cât și adolescenților aflați la pubertate.

Previn apariția ridurilor

Produsele organice previn apariția ridurilor prin reîntinerirea și revigorarea celulelor pielii. Pentru rezultate maxime, produsele cosmetice organice trebuie folosite în mod regulat, mai ales de persoanele care suferă de acnee.

Nu au efecte secundare

Datorită nutrienților care se găsesc în produsele cosmetice organice (minerale și vitamine), acestea oferă beneficii pe termen lung, atât pielii, cât și sănătății. Totodată, produsele organice și bio sunt de ajutor celor care se confruntă cu problemele persistente ale pielii, cum ar fi psoriazis, acnee, îmbătrânire prematură, uscăciunea pielii, hiper-pigmentare sau piele sensibilă. 

Produsele organice de îngrijire a pielii nu conțin ingrediente dăunătoare pentru ten, coloranți artificiali, substanțe sintetice care provoacă iritații, uscăciune, roșeață etc. De aceea, acestea pot fi folosite pe termen lung, fără a exista riscul unor efecte secundare.

Mituri despre cosmeticele bio

În jurul produselor de îngrijire organice și bio gravitează numeroase mituri. De aceea, este bine să știm ce este adevărat și ce nu despre aceste cosmetice din ce în ce mai apreciate. 

Produsul „bio“ nu este acelaşi lucru cu „natural“ 

Produsele naturale sunt considerate produsele care provin din natură, indiferent de cât de poluat este mediul din care provin. Spre deosebire de acestea, bio sau organice sunt produsele care au în compoziție ingrediente naturale, iar în procesul lor de fabricație se intervine foarte puțin: uleiuri din semințe netratate chimic, extracte de plante care nu au fost stropite etc.  

Produsele bio au un cost ridicat

Produsele organice de calitate se găsesc și la prețuri medii, în funcție de producător. Ca să identifici care sunt acele produse de calitate, la un preț accesibil, este foarte important să te informezi.

Produsele organice au un miros neplăcut

Produsele organice nu au în compoziție parfumuri chimice, ci uleiuri esențiale 100% naturale. Astfel că în acestea găsim parfumuri discrete de migdale, de portocale, de vanilie, de ananas etc.

Dacă nu e 100% bio, produsul nu e eficient

Un produs cosmetic organic și bio nu trebuie să aibă 100% ingrediente organice ca să fie eficient. Este important să aibă în jur de 95% ingrediente naturale, proporția ajungând la 100% doar în cazul unturilor de corp. 

Despre produsele cosmetice sintetice

Este un fapt cunoscut: obișnuim să aplicăm sau să pulverizăm zeci de produse diferite pe piele în fiecare zi. Astfel, pielea funcționează mai degrabă ca un burete decât ca o barieră. În această situație, corpul nostru ajunge să absoarbă sute de substanțe chimice, despre care specialiștii spun că sunt nocive pentru sănătate.

De ce să evităm produsele cosmetice sintetice?

Substanțele chimice care se găsesc în compoziția produselor cosmetice sintetice au efecte secundare nocive pentru sănătate, de aceea trebuie să fim precauți atunci când alegem produsele pe care le aplicăm pe piele. Uniunea Europeană a interzis mai mult de o mie de ingrediente din produsele de îngrijire personală din cauza îngrijorărilor că acestea pot provoca defecte la naștere dacă sunt folosite de femeile însărcinate sau că pot favoriza apariția cancerului. În Statele Unite ale Americii au fost interzise mai puțin de o duzină.

Acumularea de toxine produce probleme ale pielii 

Expunerea la toxine poate provoca simptome precum acnee, erupții cutanate și eczeme, printre altele.

Care sunt substanțele nocive care se găsesc în produsele cosmetice?

Parabenii

Parabenii, de exemplu, care sunt meniți să mărească termenul de valabilitate al produselor cosmetice din comerț, sunt cei mai utilizați conservanți din lume și se găsesc în șampoane, geluri pentru păr, loțiuni de corp și produse de machiaj. Dar utilizarea lor devine din ce în ce mai controversată - o serie de studii diferite arată că parabenii pot favoriza apariția multor probleme grave de sănătate, inclusiv cancer de sân și probleme de fertilitate la bărbați.

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din Kyoto arată că unii parabeni despre care se credea anterior că sunt siguri, cum este metilparabenul, pot deveni toxici atunci când sunt expuși la lumina soarelui, provocând îmbătrânirea prematură a pielii și un risc crescut de cancer de piele.

Metilparabenul se găsește în peste 16.000 de produse, inclusiv creme de hidratare și paste de dinți. Producătorii de produse cosmetice și-au apărat întotdeauna utilizarea parabenilor pe motiv că nu pot fi absorbiți în organism.

Ftalații

Ftalații reprezintă un grup de substanțe chimice care se găsesc în multe produse cosmetice, de la oje la deodorante. Specialiștii spun că aceștia cresc riscul de defecte de dezvoltare la copii și afectează fertilitatea la bărbați.

Triclosanul

Triclosanul este o substanță cunoscută pentru capacitatea de a distruge germenii. De aceea, a fost folosit în compoziția săpunurilor. În produsele pe bază de apă, precum machiajul, este utilizat pe post de conservant. De asemenea, ajută la combaterea mirosului neplăcut, motiv pentru care se întâlnește în deodorante și spray-uri pentru corp. Pe termen lung, utilizarea acestei substanțe perturbă hormonii la animale, contribuie la dezvoltarea germenilor rezistenți la antibiotice și slăbește sistemul imunitar.

Metalele grele

Plumbul, aluminiul și mercurul sunt substanțe care se regăsesc într-o multitudine de produse cosmetice, inclusiv deodorante, rujuri, paste de dinți, creioane de ochi sau lacuri de unghii. Specialiștii spun că acestea au repercusiuni asupra sistemului imunitar, reproducător sau nervos.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OJS - ORGANIC PERSONAL CARE COSMETICS: BEHAVIOR OF CHOICE AND CONSUMPTION
https://ojs.cbuic.cz/index.php/pmp/article/view/190
Studiul „ORGANIC PERSONAL CARE COSMETICS: BEHAVIOR OF CHOICE AND CONSUMPTION”, apărut în Proceedings of CBU in Medicine and Pharmacy, 2021, 2, 158-168. https://doi.org/10.12955/pmp.v2.190, autori: Šniepienė, G. ., Jankauskienė, R.
Scielo - Sustainability, natural and organic cosmetics: consumer, products, efficacy, toxicological and regulatory considerations
https://www.scielo.br/j/bjps/a/TDpKrSLYxqM8yrJq5SwvJZH/?lang=en
Studiul „Sustainability, natural and organic cosmetics: consumer, products, efficacy, toxicological and regulatory considerations”, apărut în Braz. J. Pharm. Sci. 51 (1) • Jan-Mar 2015 • https://doi.org/10.1590/S1984-82502015000100002, autori: Bruno Fonseca-Santos, Marcos Antonio Corrêa, Marlus Chorilli
Natrue - 3 reasons to switch to natural and organic cosmetics
https://natrue.org/3-reasons-to-switch-to-natural-and-organic-cosmetics/
Global Healing - 6 Reasons to Use Organic Makeup
https://explore.globalhealing.com/6-reasons-to-use-organic-makeup/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0