Tot ce trebuie să știi despre acidul azelaic

Acidul azelaic este o substanță activă de îngrijire a pielii care, în ciuda multiplelor proprietăți benefice aduse pielii, nu se află în atenția binemeritată a consumatorilor. Astfel, ultimele cercetări în domeniul dermatocosmetic atestă faptul că acidul azelaic poate reduce, în mod considerabil, roșeața pielii, asociată, adesea, cu rozacee, petele hiperpigmengtare, cicatricile post acneice și chiar acneea. În plus, este un ingredient potrivit oricărui tip de ten.

Ce este acidul azelaic?

Din punct de vedere chimic, acidul azelaic este un acid dicarboxylic, prin urmare el acționează, pe piele, ca un exfoliant deosebit de blând. În consecință, acesta ajută la curățarea porilor încărcați și, în plus, redă aspectul luminos al pielii. Mai mult, acidul azelaic are și acțiune antioxidantă, deci un beneficiu în plus adus pielii.

Acidul azelaic este obținut, în general, din grâne, precum grâu, orz și secară, dar, înainte de a ajunge pe rafturi, el este procesat chimic pentru a putea fi stabilizat în produsele cosmetice. Acest aspect poate fi ușor problematic – dacă produsul nu este formulat corespunzător, acidul azelaic poate avea o consistență ușor grunjoasă, devenind, astfel, neplăcut la contactul cu pielea.

Beneficiile acidului azelaic pentru piele

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși produsele cu cea mai mare rată de succes conțin o concentrație relativ mare de acid azelaic (între 15% și 20%), chiar și produsele cu un procent mai scăzut de acid sunt utile, mai ales pentru tenurile mai puțin problematice.

Datorită proprietăților antimicrobiene și antiinflamatoare, acidul azelaic s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru acnee, dar este deosebit de util și pentru eliminarea punctelor negre (care nu sunt, mereu, asociate cu acneea) și a punctelor albe de grăsime, de pe ten.

Fiind un exfoliant, acidul azelaic poate accelera procesul de regenerare celulară, adică eliminarea stratului de celule moarte de pe suprafața pielii și lăsând, astfel, loc stratului nou de piele. Rezultatul?

O piele luminoasă, cu un aspect vizibil întinerit. Pe lângă accelerarea procesului de regenerare celulară, acidul azelaic blochează sinteza melaninei, adică producerea de pigment din piele, ca răspuns de autoapărare la procesul inflamator determinat de apariția unui coș. Prin urmare, prin utilizarea constantă a unui produs cu acid azelaic, cicatricile post acneice și petele hiperpigmentare rămase în urma coșurilor pot fi diminuate cu succes.

Blocarea sintezei de melanină este, de asemenea, de real ajutor pentru înlăturarea aspectului tern al pielii, precum și pentru atenuarea petelor hiperpigmentare cauzate de expunerea îndelungată la soare. Atât timp cât petele sunt de dimensiune redusă și s-au format recent, există șanse reale ca acestea să fie complet înlăturate.

 
 

Acidul azelaic poate reduce și procesul inflamator asociat cu pielea sensibilă și/sau rozaceea, prin urmare, prin folosire constantă, acesta poate îmbunătăți aspectul vaselor de sînge vizibile pe anumite zone ale feței, precum și roșeața cauzată de iritații ale pielii, frig extrem sau alți factori de mediu. 

Precauții în folosirea acidului azelaic și posibile reacții adverse

Deoarece este, în esență, un acid, și are acțiune exfoliantă, acidul azelaic trebuie folosit cu anumite măsuri de precauție, deoarece poate da o serie de reacții neplăcute. 
Printre cele mai des întânite reacții adverse se numără:

  • Ușoară senzație de arsură sau de usturime, temporară, a pielii (fără urme pe piele);
  • Descuamare a pielii pe zonele pe care s-a aplicat produsul cu acid azelaic;
  • Senzație de uscăciune a pielii, adesea însoțită de roșeață și/sau mâncărime.
  • Reacții adverse mai rare includ:
  • Usturime pronunțată a pielii;
  • Iritație și/sau inflamare a pielii;
  • Eczemă;
  • Febră;
  • Dificultăți de respirație.

Dacă manifestați una sau mai multe reacții adverse din cele enumerate mai sus, este important să încetați, imediat, folosirea produsului pe bază de acid azelaic. Dacă simptomele persistă, consultați de urgență un medic. 

Studiul VITALISsCE

Pentru a evita, însă, posibilele neplăceri provocate de acidul azelaic, este important să aplicați o cremă cu protecție solară (minimum SPF 30) pe ten în fiecare dimineață. Acidul azelaic este fotosensibil, iar o bună parte din reacțiile adverse sunt provocate de expunerea la soare. De asemenea, cantitatea aplicată este deosebit de importantă. Acidul azelaic trebuie aplicat într-un strat fin pe piele. Este suficient de potent pentru a vă aduce beneficii pielii într-o cantitate mică.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/azelaic-acid-acne#side-effects-and-precautions
https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/basic-skin-care-tips/azelaic-acid-for-skin.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 5