Tipuri de păr și cum le îngrijești

Există multe tipuri și subtipuri de păr, de aceea e important să știi unde te situezi și de ce fel de îngrijire ai nevoie.

Tipul de păr se referă de obicei la forma părului unei persoane; astfel, acesta poate fi drept, ondulat, creț sau extrem de creț. Subtipurile de păr sunt mai multe, de la foarte drept și fin, până la extrem de creț cu bucle spiralate mici și strânse. Frizerii folosesc de obicei următorul sistem de clasificare:

Tipuri și subtipuri de păr

1. Tip: Drept

Subtipuri: 
1a. Textură foarte întinsă, fină sau subțire
1b. Drept, foarte puțin vălurit
1c. Drept, cu o textură mai densă (fir gros)

2. Tip: Ondulat

Subtipuri:
2a. Ondulat și fin
2b. Ondulat ceva mai pronunțat
2c. Ondulat cu șuvițe mai bine definite în formă de S

3. Tip: Creț

Subtipuri:
3a. Bucle mari
3b. Bucle mai strânse
3c. Bucle în formă de S sau Z care revin la forma lor după ce sunt întinse

TESTARE PCR COVID-19

4. Tip: Foarte creț

Subtipuri:
4a. Bucle spiralate, mari
4b. Bucle spiralate în zig-zag
4c. Bucle spiralate mici și strânse

În ceea ce privește densitatea, părul poate fi mai rar sau mai des, iar în ceea ce privește structura poate fi ori fin, ori mediu, ori gros și aspru. Odată cu înaintarea în vârstă, chiar și părul gros tinde să se subțieze. Legat de porozitate (măsură a cantității de umiditate pe care o poate absorbi părul unei persoane), aceasta depinde de câte spații goale există în cuticulă (stratul exterior al părului, care îl protejează de uzură). Părul are o porozitate naturală, însă dacă a suferit deteriorări cauzate de decolorarea chimică sau de alte tratamentele chimice poate ajunge și mai poros.

Sfaturi generale pentru îngrijirea părului

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), pentru îngrijirea părului se recomandă șampon, balsam, uscare naturală și periere regulată.

  • E indicat ca părul să fie spălat cu șampon de câte ori este nevoie (pentru persoanele cu părul uscat, pot fi de ajuns două spălări pe săptămână în timp ce pentru persoanele cu păr gras poate fi nevoie de patru spălări săptămânal, de exemplu). Se va insista pe curățarea scalpului mai degrabă decât pe lungimea părului. Șamponul va fi ales în funcție de nevoile părului (gras, uscat, cu mătreață, fir gros, fir subțire etc.).
  • După șamponare, e bine să se folosească un balsam potrivit, doar în jumătatea de jos a lungimii părului (rădăcina nu are nevoie de această hidratare suplimentară).
  • Pentru uscare, părul va fi înfășurat într-un prosop pentru câteva minute (mai ales dacă este lung), apoi lăsat să se usuce natural. 
  • Perierea părului se va face folosind un pieptene cu dinți mari sau o perie nu foarte deasă (în caz de păr creț și foarte creț) sau un pieptene ori o perie normală pentru părul drept sau ondulat. Părul se va peria când este umed, în cazul celui creț și foarte creț, respectiv atunci când s-a uscat, în cazul părului drept sau ușor ondulat.
  • Dacă părul este fin, subțire, se recomandă evitarea uleiurilor, dar dacă părul este gros, atunci este recomandată folosirea uleiurilor, unturilor și măștilor grase de păr.
  • E bine ca uscătorul de păr, ondulatorul și placa de îndreptat părul să nu fie utilizate decât în mod excepțional, deoarece tind să deterioreze firele. Când se folosește unul dintre aceste instrumente, e indicat să se utilizeze concomitent și un produs pentru protecție termică.

Cum se îngrijesc părul drept și cel ondulat?

Există unele dovezi care sugerează că părul drept transportă sebumul mai ușor decât părul ondulat sau creț, ceea ce înseamnă că persoanele cu păr drept pot avea un risc mai mare de păr gras. Din acest motiv, persoanele cu părul mai drept ar putea dori să evite utilizarea excesivă a anumitor produse pentru păr, cum ar fi cele etichetate a fi pentru păr uscat, uleiuri (măsline, nucă de cocos, jojoba etc.) și produse de styling pe bază de ulei.

Potrivit unui studiu¹ din 2015, o persoană cu părul drept ar putea avea nevoie de o abordare mai blândă pentru îngrijirea podoabei capilare, cum ar fi utilizarea unor șampoane blânde, uscarea părului în aer liber și perierea ușoară.

O persoană cu păr ondulat poate folosi spume și geluri pentru a defini onduleurile (dacă sunt anti-umiditate, este și mai bine, deoarece acest tip de păr tinde să se electrizeze). Se recomandă ca acest păr să nu fie periat regulat, ci mai degrabă să fie descurcat cu degetele, dacă se dorește păstrarea formei ondulate.

Cum se îngrijesc părul creț și cel foarte creț?

Pentru persoanele cu păr creț și foarte creț nu se recomandă să folosească șampon în exces și nici să își spele părul mai des de două ori pe săptămână; dacă folosesc un uscător de păr, e bine ca acesta să aibă difuzor. De asemenea, se vor evita periile dese și îndreptarea părului cu placa, iar pieptănatul se va realiza când părul este ud, proaspăt spălat. Pentru a menține buclele definite, se vor utiliza produse pe a căror etichetă scrie că sunt destinate părului creț.

Ce faci dacă îți cade părul?

Este normal să pierdem între 50 și 150 de fire de păr pe zi, atunci când spălăm părul sau când îl pieptănăm. Cu toate acestea, unii oameni pierd mai mult păr decât le crește, situație care poate apărea din mai multe motive. O cauză frecventă este alopecia androgenetică, o afecțiune prestabilită genetic care afectează aproximativ 50% dintre persoane. 

În cazul bărbaților, căderea părului apare mai ales în zona tâmplelor și în creștetul capului, în timp ce la femei părul tinde să se rărească uniform pe toată suprafața scalpului. Căderea părului poate apărea la femei și din cauza unor afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice sau din cauza unor probleme cu tiroida, precum și ca efect secundar al medicamentelor, cum ar fi unele contraceptive orale.

Atenție, dacă te confrunți cu căderea bruscă a părului, dacă părul îți cade doar în anumite zone de pe scalp și se formează chelie, dacă ai senzații puternice și repetate de mâncărime și de arsură în zona scalpului, e indicat să ceri sfatul medicului de familie, pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat sau o trimitere la un specialist.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Hair cosmetics: An Overview 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/
1. Studiul „Hair cosmetics: An Overview”, apărut în Int J Trichology. 2015 Jan-Mar; 7(1): 2–15. doi: 10.4103/0974-7753.153450, autor: Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0