Tipuri de acnee, de la cel mai bland la cel mai sever

Acneea este o afectiune cronica inflamatorie a pielii, care cauzeaza aparitia cosurilor, in special pe fata, pe umeri, pe spate, pe gat si pe piept. Aceasta este cea mai comuna afectiune a pielii.

Acneea apare, de regula, in peridoada pubertatii, atunci cand glandele sebacee se activeaza, insa poate aparea la orice varsta. Glandele sebacee sunt cele care produc uleiurile necesare pielii si sunt stimulate de hormonii produsi de glandele suprarenale.

Cauzele acneei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O serie de factori pot cauza aparitia acneei, insa principala cauza a acestei afectiuni consta in nivelul prea ridicat de hormoni androgeni din organism. Nivelul de androgeni creste in perioada de debut a adolescentei. La femei, acestia sunt transformati in estrogen.

Cresterea nivelului de hormoni androgeni determina cresterea in volum a glandelor sebacee de sub piele. Marirea acestora inseamna ca productia de sebum este si ea marita. Sebumul in exces poate rupe peretii celulelor de la nivelul porilor din piele, permitand bacteriilor sa se dezvolte, ceea ce duce la aparitia cosurilor si a punctelor negre.

Exista si alti factori care contribuie la aparitia acneei:

  • Medicamentele care contin androgeni
  • Folosirea produselor cosmetice cu textura grasa, uleioasa
  • Schimbarile hormonale ce se petrec in organism
  • Stresul emotional la care suntem expusi
  • Menstruatia

 

Tipuri de acnee

Acneea se poate imparti in doua categorii:

  • Acneea neinflamata
  • Acneea inflamata

Aceste doua categorii, la randul lor, sunt impartite in mai multe tipuri de acnee.

Tipuri de acnee neinflamata

Punctele negre (comedoanele deschise) – punctele negre apar atunci cand porii sunt blocati de un amestec de sebum si celule moarte ale pielii. Asta inseamna ca partea de sus a porului ramane deschisa, iar restul ramane blocat.

Punctele albe (comedoanele inchise) punctele albe pot aparea si ele atunci cand un por este blocat de amestecul de sebum si celule moarte, insa in cazul acestuia partea de sus a porului se inchide. Astfel, porul capata un aspect de umflatura de mici dimensiuni la nivelul pielii.

Punctele albe sunt mai dificil de tratat intrucat porii sunt deja inchisi.

Tipuri de acnee inflamata

Acneea inflamata presupune prezenta unor formatiuni umflate si rosii. Cu toate ca sebumul si celulele moarte contribuie si la aparitia acneei inflamatorii, bacteriile joaca si ele un rol important in blocarea porilor. Bacteriile pot cauza si infectii in profunzimea pielii, determinand aparitia cosurilor dureroase si care se vindeca dificil.

Papulele – papulele apar atunci cand peretii din jurul porilor sunt distrusi de inflamatia severa. Asta inseamna ca apar porii blocati, durerosi si care se simt inflamati la atingere. Pielea din jurul papulelor are de regula culoarea roz.

Pustule – pustulele apar si ele tot atunci cand peretii porilor sunt distrusi. Spre deosebire de papule, pustulele sunt pline de puroi. Acestea apar sub forma unor umflaturi de culoare rosie, care au insa varful galben sau alb.

Nodulii – nodulii apar atunci can porii blocati si inflamati sunt iritati si isi maresc volumul. Spre deosebire de pustule si papule, nodulii sunt mai adanci in piele. Nefiind leziuni superficiale, nodulii necesita tratament oferit de medic. De regula, tratamentul este bazat pe vitamina A administrata zilnic pret de 6 luni. Aceasta vitamina trateaza si previne aparitia altor noduli reducand dimensiunile si activitatea glandelor sebacee de sub piele.

Chisturile – chisturile apar atunci cand porii sunt blocati de un amestec de bacterii, sebum si celule moarte. Blocarea porilor se produce in profunzimea pielii, de aceea chisturile sunt mai adanci decat nodulii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chisturile sunt dureroase la atingere si reprezinta cea mai agresiva forma de acnee, aparitia acestora fiind rezultatul unei infectii. Acest tip de acnee lasa, in general, cicatrice.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0