Remedii pentru porii dilatati

Porii dilatați sunt specifici tenului gras sau zonelor de piele grasă de pe față, cum ar fi nasul, fruntea și bărbia. Pe piață există o serie de produse cosmetice pentru această problemă a tenului, însă poți apela și la remedii pe care le ai deja la îndemână. Iată cum poți face o mască pentru pori dilatați, dar și ce mai este recomandat pentru a ține sub control această neplăcere.

Tenul gras este caracterizat de excesul de sebum, iar porii sunt lărgiți din cauza secreției mărite de sebum, colectând apoi impurități și celule moarte. În general, porii dilatați apar în zona nasului sau pe obraji. O serie de remedii naturale pot fi încercate pentru a combate porii dilatați, dar există și alte tratamente indicate de medicul dermatolog.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze pori dilatați

Porii dilatați țin de obicei de moștenirea genetică, însă și alți factori contribuie la acest aspect:

  • Producția de sebum: porii apar mai proeminenți în centrul feței, pentru că acolo sunt localizate mai multe glande sebacee care eliberează ulei.
  • Genul: bărbații tind să aibă mai multe glande sebacee și o piele mai grasă, ceea ce duce la pori mai vizibili.
  • Îmbătrânirea: colagenul și elastina sunt proteine care oferă suport structural pentru pori; acestea se pierd pe măsură ce îmbătrânești, ceea ce permite porilor să se lărgească.
  • Daune solare: supraexpunerea la razele ultraviolete ale soarelui descompune colagenul și elastina, elementele de bază ale pielii, ceea ce reduce fermitatea pielii, permițând porilor să crească.  
  • Modificări hormonale: porii devin mai vizibili începând cu pubertatea, când schimbările hormonale fac ca glandele sebacee să producă mai mult ulei. Femeile pot observa că dimensiunea porilor se schimbă și în timpul menstruației, o perioadă în care deseori apare acneea.

Porii dilatați: la ce remedii poți apela?

Deoarece dimensiunea porilor tăi este în mare parte rezultatul moștenirii genetice, nu îi poți micșora permanent. Cu toate acestea, le poți minimiza aspectul curățând fața cu atenție și sporind nivelurile de colagen și elastină ale pielii. Acești pași împiedică, de asemenea, creșterea porilor. 

Spală-ți fața de mai multe ori pe zi, cu apă foarte rece

Apa rece duce la contractarea porilor dilatați, așa că ar trebui să îți faci un obicei din a îți clăți tenul cu apă foarte rece. Și compresele cu gheață sunt de ajutor.

Folosește un scrub pe bază de zahăr

Exfolierea curăță porii dilatați, făcându-i astfel să își reducă volumul. Prepară un scrub amestecând 1 lingură de zahăr, 1 lingură de ulei de măsline și câteva picături de zeamă de lămâie. Masează-ți ușor pielea cu acest scrub, timp de cel puțin 30 de secunde, apoi clătește fața cu apă rece. Folosește-l din nou peste câteva zile.

Fă-ți o mască pentru pori dilatați pe bază de albuș de ou

Bate un albuș și adaugă o lingură de zeamă de lămâie, amestecând bine. Aplică masca obținută pe zonele cu probleme și las-o să se usuce complet. Îndepărteaz-o apoi clătind fața cu apă rece. Folosește acest tip de mască pentru pori dilatați săptămânal, timp de o lună, și vezi dacă se observă îmbunătățiri în aspectul acestora.

Încearcă o mască din bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu acționează precum un exfoliant natural, îndepărtând sebumul în exces, murdăria precum și celulele moarte din porii dilatați. Prepară o mască pentru pori dilatați dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu și apă călduță. 

Aplică, folosind mișcări circulare, această pastă pe zonele cu pori dilatați. Lasă pasta să acționeze câteva secunde, apoi clătește cu apă rece pielea. Repetă această operațiune zilnic, timp de 5-7 zile, și ar trebui să observi rezultate. După ce porii dilatați și-au micșorat volumul, redu frecvența și aplică această mască de 3 ori pe săptămână.

Masează-te cu oțet de mere diluat în apă

Oțetul de mere reduce dimensiunile porilor măriți strângând pielea, are efect antibacterian și reechilibrează totodată pH-ul pielii. Fiind și un antiinflamator eficient, oțetul de mere poate combate și acneea. Pentru a folosi oțetul de mere în lupta cu porii dilatați, amestecă părți egale de oțet de mere și apă, apoi înmoaie o dischetă demachiantă în acest amestec și masează-ți zonele cu probleme. 

Lasă oțetul să acționeze în jur de 4-5 minute, apoi clătește fața cu apă rece. Pentru rezultate de durată, folosește acest remediu în fiecare seară, după demachiere. Poți aplica apoi o cremă hidratantă de noapte, însă pe bază de apă, cu textura ușoară.

Aplică o cremă pentru pori dilatați

Pentru a micșora aspectul porilor, caută o cremă pentru pori dilatați, special creată pentru a combate această problemă. O astfel de cremă ar trebui să aibă ingrediente precum extract de alge, scorțișoară, ghimbir, urzică, dud, strugure sau acid agaric. 

De asemenea, un serum sau o cremă cu retinol ar putea face diferența. Retinolul este un ingredient de îngrijire a pielii renumit pentru combaterea acneei și a ridurilor, care se găsește în produse fără prescripție medicală, dar și în unele pentru care ai nevoie de rețetă. La fel ca hidroxiacizii, retinolul ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, la desfundarea porilor și la apariția unui strat de piele nouă, curată. Retinolul crește, de asemenea, producția de colagen, care menține pielea suplă.

Recomandarea noastră este să aplici un ser sau o cremă pentru pori dilatați cu retinol seara, înainte de culcare, deoarece retinolul poate crește sensibilitatea pielii la soare și te poți alege cu arsuri. Începe prin a folosi serumul sau crema cu retinol de două ori pe săptămână, ca să vezi cum le tolerează pielea ta și, dacă totul e în regulă, micșorează intervalul (în general, dacă folosești produsul cu retinol o zi da, o zi nu, ar trebui să nu te iriți).

Porii dilatați ar putea fi reduși cu un peeling chimic

Curățarea porilor de celulele moarte ale pielii și excesul de sebum îi poate face să pară mai mici. Un peeling chimic ocazional ar putea fi de ajutor, dar e bine să mergi întâi la un cabinet, nu să încerci acasă. Ar putea fi util un peeling chimic la fiecare două săptămâni sau, pentru unele persoane, chiar săptămânal, în funcție de tipul de peeling și de profunzimea celulelor pielii pe care le îndepărtează.

O astfel de procedură utilizează alfa sau beta hidroxiacizi (AHA sau BHA) pentru a îndepărta stratul superior de celule moarte ale pielii. Hidroxiacizii desfundă porii și stimulează producția de colagen; un AHA des întâlnit este acidul glicolic, iar un BHA popular este acidul salicilic. Și unele produse zilnice de îngrijire a pielii - cum ar fi tonere, serumuri și tratamente - conțin acești acizi în doze mai mici și ar putea fi utilizate la domiciliu.

Microneedling-ul ar putea fi o soluție

Dacă nu reușești să obții un aspect mulțumitor al porilor cu remedii naturale, mergi la medicul dermatolog. Acesta poate efectua o procedură de microneedling, o modalitate care se poate dovedi eficientă pentru a micșora porii. Dispozitivul utilizat face mici puncții în piele cu ace foarte mici, ceea ce creează o micro-traumă la nivelul pielii, care stimulează un răspuns de vindecare a rănilor. Aceasta declanșează producția de colagen, care întărește apoi, cum spuneam, structura de susținere din jurul porilor. Procedura nu este dureroasă, doar poate crea un pic de disconfort. Fața poate arăta și se poate simți temporar ca și cum ai avea o ușoară arsură solară.

Și laserul poate fi luat în considerare pentru a micșora porii

Tot medicul dermatolog poate administra tratamente de terapie cu laser pentru a micșora porii. Această procedură poate ajuta la o varietate de probleme ale pielii, inclusiv reducerea aspectului porilor mari. Laserul exfoliază stratul superior al pielii și stimulează formarea colagenului dedesubt. În general, este nevoie de o serie de tratamente cu laser, o dată la patru până la opt săptămâni. Tratamentele cu laser pentru porii dilatați pot fi extrem de eficiente și rezultatele sunt, de asemenea, mai durabile, în funcție de tipul de laser.

Cum să te machiezi pentru a masca porii dilatați?

Porii dilatați pot fi mascați prin aplicarea machiajului. Cum procedezi înainte să ieși din casă? Mai întâi, cum faci de obicei, curăță pielea cu o apă micelară pentru a aduna toate impuritățile. Aplică apoi o cremă hidratantă cu factor de protecție solară (30 sau 50). După cremă, folosește un primer care va umple porii și va împiedica fondul de ten să pătrundă în aceștia, uniformizând tenul și prelungind și persistența fondului de ten. 

Lasă puțin baza de machiaj să se usuce, apoi poți aplica fondul de ten folosindu-te de un burete. Ideal ar fi să folosești un fond de ten cremă sau pudră, deoarece poate avea o acoperire mai bună decât cel lichid. Dacă machiajul tău este unul simplu, nu uita să aplici la final un strat de pudră translucidă, care va uniformiza aspectul tenului. Dacă machiajul este unul mai complex, între fondul de ten și pudră se mai utilizează un concealer, iar după pudră, un bronzer, un blush și un iluminator.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology - What can treat large facial pores?
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/face/treat-large-pores
Wiley Online Library - The efficacy and adverse effects of treatment options for facial pores: A review article
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.15502
Studiul „The efficacy and adverse effects of treatment options for facial pores: A review article”, apărut în Journal of Cosmetic Dermatology, 2022, https://doi.org/10.1111/jocd.15502, autori: Seyedeh Yasamin Parvar et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0