Ce probleme ale pielii se pot declanșa primăvara? Află ce soluții există

Trecerea de la iarnă la primăvară îți poate îmbunătăți dispoziția, mai ales că zilele par mai lungi, temperaturile cresc și petreci ceva mai mult timp afară. Însă primăvara poate avea și câteva minusuri în ceea ce privește sănătatea pielii tale. Care sunt acestea și cum se pot rezolva?

Erupțiile acneice

Chiar dacă inesteticele coșuri pot să apară în orice perioadă a anului, mulți dintre noi par să se confrunte cu mai multe erupții acneice pe măsură ce se schimbă anotimpul. Temperaturile în continuă creștere și timpul mai lung pe care îl petrecem afară, fiind activi (plimbări în parc, mers pe bicicletă, jogging etc.), sunt factori care ne fac să transpirăm mai mult, ceea ce înseamnă că acneea poate să apară și pe alte zone de pe corp, nu doar pe față. Multe persoane se confruntă cu acnee pe spate, de exemplu, care este mai frecventă primăvară.

Ce soluții există?

Dacă știi că pielea ta este mai predispusă la acnee primăvara, folosește un produs de curățare care să conțină ingrediente-cheie care să lupte contra acneei, cum ar fi acidul salicilic sau acidul glicolic. Vizita la cabinetul medicului dermatolog este extrem de importantă, mai ales dacă produsele pe care le folosești nu reușesc să te scape de coșuri. Medicul îți poate prescrie un tratament medicamentos sau unul topic mai țintit, pentru ca acneea să nu te mai deranjeze.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pielea uscată în zona genunchilor și a coatelor

Zonele de piele de pe genunchi și de pe coate sunt probabil cele mai uscate de pe suprafața corpului. În lunile de primăvară, aceste părți pot să capete un aspect neplăcut: pielea este crăpată, are un aspect decolorat, spre gri, mai ales în cazul persoanelor cu piele mai închisă la culoare.

Ce soluții există?

Hidratează în mod regulat pielea din zona coatelor și a genunchilor, imediat după duș, pentru a sigila umiditatea. Folosește o cremă hidratantă în fiecare seară, pe care să o aplici înainte de culcare. Caută creme pe a căror etichetă găsești ingrediente precum glicerina, care ajută la reținerea umidității în piele, acidul hialuronic, care este tot un umectant cu proprietăți de menținere a hidratării, ceramidele, care ajută la sigilarea pielii, scualanul, care are acțiune hidratantă și emolientă sau acidul lactic, care nu este doar exfoliant, ci și umectant.

Ca să eviți agravarea problemei, evită să pui presiune pe aceste zone, iar când ieși din casă în bluze cu mânecă scurtă sau în pantaloni scurți pentru a face sport, protejează pielea de razele soarelui cu ajutorul unei creme cu factor de protecție solară potrivit.

Alergiile la polen și cele la buruieni

Pentru multe persoane, expunerea la polen și la anumite buruieni poate cauza erupții pe piele și disconfort. Primăvara, contactul cu anumite plante sau cu polenul poate duce la rinită alergică, la conjunctivită alergică și chiar la astm. Un contact direct cu iarba sau buruienile (de exemplu, atunci când tunzi iarba sau lucrezi în grădină) poate cauza urticarie și dermatită atopică.  

Descoperă soluțiile experților DOC

Ce soluții există?

Erupțiile cutanate cauzate de expunerea la polen și la diverse plante pot fi tratate acasă. Medicul îți va recomanda o cremă sau un gel  pe bază de hidrocortizon, pe care să o aplici pe zona afectată, pentru a calma senzația de mâncărime. Antihistaminicele care se eliberează fără prescripție medicală îți pot fi, de asemenea, de ajutor, pentru a trata erupțiile cu care te confrunți. Dacă ești în căutarea unor medicamente sau produse farmaceutice care să te ajute să previi probleme de acest gen pe viitor, cere sfatul farmacistului sau al medicului dermatolog. 

Pielea feței este mai sensibilă în fața acțiunii razelor soarelui

După luni întregi petrecute mai mult în interior, folosirea unor produse cu rol protector în fața razelor UV este absolut necesară, odată ce temperaturile încep să crească. E bine de reținut că primăvara, la fel ca vara, este tot o perioadă cu un risc mai mare de arsuri solare și de daune provocate de expunerea la soare.

Ce soluții există?

Chiar dacă vremea începe să se încălzească la începutul primăverii, temperaturile încă sunt destul de scăzute, astfel încât este posibil să nu simți cât de puternică este de fapt acțiunea razelor soarelui. Aplică, așadar, o cremă de față cu FPS potrivit tenului tău (20, 30 sau chiar 50) în fiecare dimineață, înainte să ieși din casă, și reaplică produsul din nou înainte de orice activitate pe care o desfășori în aer liber de-a lungul zilei.

Poți folosi un produs cu factor de protecție solară care să conțină și niacinamidă (o formă de vitamina B3), care întărește straturile exterioare ale pielii, îmbunătățește elasticitatea pielii și reduce roșeața și iritațiile.

Dermatita de contact

Pe măsură ce primăvara își reintră în drepturi, iar noi începem să petrecem din ce în ce mai mult timp afară, crește riscul de a ne confrunta cu dermatita de contact. Această problemă apare adeseori când pielea ta este expusă în mod direct la o substanță iritantă sau la un alergen. Cauzele dermatitei de contact pot fi și unele plante, cum ar fi iedera otrăvitoare, dar și anumite cosmetice, săpunuri sau bijuterii care conțin nichel. Simptomele apar în decurs de câteva minute sau câteva ore de la expunere, iar dermatita de contact poate să se prelungească până la 2-4 săptămâni.

Ce soluții există?

Când bănuiești că ai putea avea dermatită de contact, e cel mai indicat să mergi la cabinetul medicului dermatolog pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. Medicul îți poate recomanda creme sau unguente cu steroizi, care trebuie utilizate de câteva ori pe zi timp de 2-4 săptămâni și care care ajută la calmarea erupției dermatitei de contact. De asemenea, dermatologul poate recomanda unele medicamente orale. În cazuri severe, poate prescrie corticosteroizi orali pentru a reduce inflamația, antihistaminice pentru ușurarea mâncărimii sau antibiotice pentru combaterea unei infecții bacteriene.

În rest, ce poți face este să eviți pe cât posibil factorii declanșatori, să aplici comprese reci și umede timp de 15 minute pe zonele afectate, iar când faci baie să pui în apa din cadă o lingură de bicarbonat sau un săculeț cu fulgi de ovăz, pentru atenuarea mâncărimilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
West Lake Dermatology - How Spring Could Wreak Havoc on Your Skin (and what to do about it)
https://www.westlakedermatology.com/blog/how-the-spring-effects-common-skin-conditions/
Mayo Clinic - Contact dermatitis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/diagnosis-treatment/drc-20352748


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0