Oxidarea machiajului: de ce își schimbă fondul de ten nuanța pe parcursul zilei

Ți se întâmplă să te uiți într-o oglindă la jumătatea zilei și să observi că ai fața portocalie? Acest lucru se întâmplă pentru că fondul de ten oxidează – iată de ce se petrece procesul de oxidare, dar și cum îl poți împiedica!

Oxidarea machiajului se referă la schimbările de culoare sau de textură pe care le poate suferi machiajul după ce intră în contact cu aerul și cu pielea. Această reacție chimică poate apărea mai ales la fondurile de ten, pudrele și alte produse de machiaj care conțin pigmenți, datorită interacțiunii acestora cu oxigenul din aer.

Procesul de oxidare este o reacție ce apare atunci când uleiurile naturale ale pielii intră în contact cu pigmentul din fondul de ten. Din această cauză, femeile cu tenul gras sunt mai expuse riscului de a avea de-a face cu transformarea nuanței fondului de ten pe parcursul zilei, pe măsură ce trec orele și pielea produce tot mai mult sebum.

Recomandările experților DOC.ro

Mai mult decât atât, și uleiurile din fondul de ten contribuie la oxidare, de aceea ar trebui alese fondurile de ten pe bază de apă, nu cele pe bază de ulei.

Atunci când machiajul se oxidează, acesta poate deveni mai închis la culoare, mai portocaliu sau mai roșiatic decât ar trebui să fie, în funcție de pigmentul folosit. De asemenea, oxidarea poate face ca textura produsului să devină mai groasă, mai cremoasă sau mai uscată, ceea ce poate duce la un aspect neuniform sau la apariția unor linii fine pe piele.

Oxidarea nu se manifestă întotdeauna prin căpătarea unei nuanțe portocalii. Uneori, culoarea fondului de ten se închide pe parcursul zilei.

Cum să previi oxidarea fondului de ten

Există câteva metode prin care poți scăpa de modificarea culorii fondului de ten, prin prevenirea oxidării acestuia – iată despre ce este vorba!

Citește ingredientele de pe etichetă și alege înțelept fondul de ten

Mineralele sunt mai expuse fenomenului de oxidare, ceea ce înseamnă că ar trebui să eviți fondurile de ten care au dioxid de titan, oxid de zinc și oxid de fier în cantități mari. Bineînțeles, nu toate femeile trebuie să evite fondurile de ten cu concentrații mari de minerale – de pildă, este foarte probabil ca femeile cu tenul uscat să nu aibă nicio problemă cu un asemenea produs de make-up.

Un alt pont de preț ar fi să alegi un fond de ten care să conțină vitamina E, resveratrol și alți antioxidanți, întrucât aceștia combat stresul oxidativ care poate favoriza oxidarea.

Crează o bază curată spălându-ți tenul cu un produs destinat pielii tale

Acest lucru poate părea de la sine înțeles, dar o piele curată este o piele sănătoasă, iar o piele sănătoasă este o piele fericită. Nici să nu te gândești să aplici fond de ten pe o față necurățată în prealabil (sau, mai rău, peste machiajul de ieri!). Asigurăte că îți cureți fața în fiecare dimineață, înainte de a aplica orice produs sau machiaj.

Nu sări peste toner 

Înainte de a aplica crema hidratantă, nu sări peste acest sfat important pentru îngrijirea pielii. Folosirea unui tonic facial va ajuta la echilibrarea pH-ului pielii și, în același timp, va absorbi excesul de ulei pe care l-a lăsat în urmă produsul de curățare. Oxidarea fondului de ten apare mai frecvent la persoanele care au pielea grasă, așa că eliminarea excesului de ulei pe cât de mult poți înainte de aplicare este un prim pas important pentru a păstra integritatea culorii.

Schimbă-ți baza de machiaj 

O cremă hidratantă foarte grasă va favoriza, de asemenea, oxidarea machiajului pe fața ta. De aceea, e indicat să folosești, mai degrabă, un primer hidratant cu textură ușoară pe post de bază pentru fondul de ten. În acest fel, reduci considerabil riscul de modificare a culorii fondului de ten pe parcursul zilei.

Un primer potrivit tenului tău va acționa precum o barieră de protecție a tenului, care nu va permite amestecarea pigmenților din fondul de ten cu uleiurile naturale ale pielii, deci va împiedica astfel oxidarea.

Folosește un aplicator, nu degetele

Deoarece uleiurile (și alți contaminanți) de pe mâini pot provoca reacții în flaconul de fond de ten, este important să folosești un burete aplicator sau o pensulă pentru fond de ten și niciodată degetele sau mâinile. Procedând astfel, nu numai că vei obține o aplicare mai fină și mai perfectă, dar, vei păstra și integritatea fondului de ten și vei preveni oxidarea.

Curăță regulat pensulele de machiaj

Ai grijă de pensulele tale de machiaj, iar ele vor avea grijă de pielea ta. Este atât de important să îți păstrezi pensulele curate și igienice pentru a te asigura că funcționează la maximum și că mențin integritatea produselor folosite. Excesul de uleiuri lăsate pe pensule poate duce la oxidarea fondului de ten, așa că previne acest lucru curățând corespunzător pensulele și bureții săptămânal sau bisăptămânal.

Menține-ți pielea mată pe parcursul zilei, cu tot felul de strategii 

Tenul gras este, așa cum am spus deja, predispus oxidării. De aceea este important să menții sub control nivelul de uleiuri naturale de la suprafața pielii. În acest sens, îți vei spăla tenul în fiecare dimineață, înainte de a te machia, cu un gel de curățare pentru ten gras. Apoi, pe parcursul zilei, vei folosi șervetele absorbante pentru tenul gras, care absorb sebumul. O pudră liberă, translucidă, reaplicată pe parcursul zilei, absoarbe sebumul în exces, așa că ar trebui să iei în calcul folosirea unui asemenea produs.

Cu cât tenul este mai mat, cu atât riscul de oxidare și de modificare a culorii pielii tale este mai mic.

Folosește o nuanță mai deschisă a fondului de ten 

Dacă machiajul tot își modifică culoarea pe parcursul zilei, alege din prima fază o nuanță cu 1-2 tonuri mai deschisă, astfel încât modificarea de culoare să nu te afecteze atât de tare. 

Renunță la fondul de ten 

Dacă nu reușești să controlezi fenomenul de oxidare, indiferent de strategiile adoptate, poate e cazul să renunți la acesta și să folosești, mai degrabă, o cremă pigmentată de tip BB cream sau CC cream. Nefiind atât de pigmentate precum fondul de ten, acestea oxidează mult mai greu.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Degradation and migration of facial foundations”, autor: Z D Draelos - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11568744/
“A preliminary study to understand the effects of mask on tinted face cosmetics”, autori: Emilie Yokoyama, Kumiko Udodaira, Alexandre Nicolas, Eri Yamashita, Aurelie Maudet, Frederic Flament, Damien Velleman - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33651451/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0