Matreata la barbati - remedii & recomandari

Mătreața reprezintă o problemă des întâlnită în rândul bărbaților și, cu toate că este inofensivă, este destul de sâcâitoare din punct de vedere estetic și poate scădea stima de sine. Dacă te confrunți și tu cu mătreața, iată ce se poate face.

Una dintre cele mai comune cauze ale apariției mătreții o reprezintă scalpul prea uscat, dar și stresul și alimentația nesănătoasă sunt factori favorizanți, la fel și unele boli, cum ar fi Parkinson. Unii bărbați pot avea mătreață și din cauză că folosesc în mod excesiv produse de stilizare a coafurii precum fixativul, gelul de păr sau ceara. Ce e de făcut pentru a gestiona mătreața la bărbați?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce apare mătreața la bărbați?

Mătreața este cel mai adesea rezultatul înmulțirii excesive a unei ciuperci numită Malassezia, care trăiește pe scalp și se hrănește cu sebum. În multe cazuri, ciuperca nu reprezintă o problemă, dar sistemul imunitar al unor oameni reacţionează exagerat la aceasta. 
La înmulțirea excesivă a ciupercii Malassezia contribuie mai mulți factori.

Spălarea părului prea rar

Când nu îți speli părul suficient de des, sebumul începe să se acumuleze, deci ciuperca va avea mai multă hrană la dispoziție, crescând riscul de mătreață. E bine de știut că și sprâncenele și barba sunt susceptibile la mătreață. Părul ar trebui spălat cam de două ori pe săptămână. Dacă ai păr gras, poate fi nevoie de folosirea unui șampon uscat între spălări.

Vremea rece și uscată

În anotimpurile reci, pielea tinde să se usuce, motiv pentru care oamenii observă că au mai multă mătreață iarna. De aceea este important nu doar să bei suficientă apă, ci și să îți hidratezi scalpul cu ulei de cocos cu jumătate de oră înainte de spălare, de exemplu.

Vremea umedă

În antiteză, și umezeala prea mare creează un mediu ideal pentru ca Malassezia să prospere. De aceea, e indicat să porți ceva pe cap când ieși din casă în timpul intemperiilor. 

Folosirea unor produse necorespunzătoare

Corpul poate avea o reacție adversă la anumite produse de îngrijire a părului. Dacă observi o diferență la utilizarea unui produs nou, ar trebui să întrerupi utilizarea și să ceri sfatul unui dermatolog pentru a-ți da seama la ce ești alergic.

Remedii mătreață la bărbați

Iată câteva recomandări pentru a gestiona mătreața:

Îngrijește-ți părul adecvat

Dacă ai observat că ai probleme cu mătreața, asigură-te că îți speli părul în mod frecvent, cu un șampon antimătreață pentru bărbați. Nu folosi la comun cu alte persoane prosoape sau pieptănul. De asemenea, asigură-te că prosoapele folosite, fața de pernă și peria sunt curățate corespunzător în mod regulat.

Renunță la produsele de styling o vreme

Măcar pentru o perioadă, evită să folosești fixativul, gelul de păr sau ceara, astfel încât să permiți scalpului agresat de substanțele chimice din aceste produse să se refacă.

Adoptă o alimentație mai sănătoasă

O alimentație bogată în nutrienți precum minerale, vitamine și acizi grași Omega 3 va contribui la eliminarea mătreții și va împiedica, totodată, și reapariția acesteia. Consumă, deci, alimente precum legume proaspete (mai ales spanac, ardei gras, broccoli), fructe crude, pește gras (hering, macrou, sardine, somon), iaurt, nuci și semințe de floarea soarelui crude sau coapte și evită pâinea albă și prăjelile.

Folosește uleiul esențial de arbore de ceai

Acest ulei este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru mătreață. Uleiul esențial de arbore de ceai are efecte antibacteriene și proprietăți antifungice, care pot combate mătreața încă de la prima utilizare. Amestecă 4-5 picături de ulei esențial de arbore de ceai într-o linguriță de ulei de măsline. 

Aplică apoi amestecul de uleiuri pe scalp seara, înainte de culcare, și lasă-l să acționeze până dimineața (e bine să pui un prosop peste pernă), când îl vei îndepărta folosind un șampon antimătreață pentru bărbați. Repetă această operațiune de 3 ori pe săptămână, iar peste două săptămâni ar trebui să constați că mătreața s-a redus substanțial.

Încearcă oțetul de mere

Un alt remediu care poate avea efect în combaterea mătreții este oțetul de mere. Aciditatea acestuia distruge bacteriile și fungii, refăcând pH-ul natural al scalpului și eliminând, astfel, mătreața.

Folosește o parte de apă la o parte de oțet, pe care o vei aplica pe scalp și păr după ce îți speli podoabă capilară. Lasă amestecul pe bază de oțet de mere să acționeze în jur de 8 minute, apoi clătește bine părul. Folosește acest remediu de 2 ori pe săptămână și ar trebui să observi rezultate bune în curând.

Scapă de mătreață cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu detoxifică scalpul, îndepărtând atât mătreața, cât și bacteriile care o pot face să reapară. Folosește o lingură de bicarbonat de sodiu și apă pentru a forma o pastă. Aplică pastă aceasta pe scalp, masând cu mișcări blânde și circulare. După 3-5 minute de masaj oprește-te și clătește bine părul, folosind apă din belșug.

Clătește-ți părul folosind apă cu coajă de lămâie

Și coaja de lămâie se poate dovedi eficientă pentru a combate mătreața datorită acidității sale. Curăță o lămâie de coajă și apoi fierbe coaja într-un ibric cu apă. Lasă apa să se răcească și apoi folosește-o pentru a-ți clăti părul. Repetă această operațiune de 2-3 ori pe săptămână pentru a vedea rezultate.

Aplică ceai verde

Ceaiul verde are proprietăți antifungice și este un antioxidant care poate restabili sănătatea scalpului. Prepară un ceai verde mai concentrat - pui 4 plicuri la 500 ml de apă fierbinte -, lasă-l la infuzat cam 20 de minute, scoate plicurile și lasă ceaiul la răcit. După ce ai spălat părul ca de obicei cu șampon și l-ai clătit, toarnă încet ceaiul verde pe scalp și pe păr, masând ușor, stoarce apoi părul și lasă ceaiul să acționeze 30 de minute, după care îl poți clăti cu apă curată.

Ce mai poți face dacă ai probleme cu mătreața?

Pe lângă remediile împotriva mătreții pe care le folosești, există o serie de alte lucruri pe care le poți lua în considerare pentru a elimina mătreața.

De pildă, deși părul se recomandă a fi spălat de două ori pe săptămână, pentru unele persoane poate fi de ajutor spălatul zilnic pentru a elimina în mod regulat pielea moartă și acumulările de produse cosmetice de la nivelul scalpului, care ar putea cauza mătreață. Mai ales dacă ai părul scurt și nu ți-e greu să-l speli și să-l usuci, încearcă să procedezi așa.

Pentru că și stresul este asociat cu riscul crescut de mătreață, nu ar fi rău să încerci să detectezi sursele de stres și să le gestionezi. Având în vedere, însă, că surse de stres pot apărea la tot pasul și poate fi greu să le elimini din viața ta, cea mai bună soluție este să procedezi în așa fel încât să fii mai pregătit să le faci față. Mișcarea (mai ales cea viguroasă) este una dintre cele mai bune metode de combatere a stresului.

Dacă nu reușești să scapi de mătreață folosind toate aceste remedii și recomandări, este indicat să apelezi la un specialist. Un medic dermatolog poate depista cauzele mătreții și îți poate recomanda un tratament adecvat. E bine de știut, însă, că dacă ai această predispoziție pentru mătreață, nu vei scăpa niciodată definitiv de problemă. Tratamentele și remediile naturiste pot doar să o reducă sau să o țină sub control și va fi necesar să le tot schimbi, pentru că nu vor avea efect pentru multă vreme.

Ingrediente pe care să le conțină un șampon antimătreață

Acidul salicilic este un ingredient activ a cărui funcție principală este de a elimina acele cojițe albe și depunerile de pe scalp. Acest ingredient ajută, de aemenea, la calmarea iritației și mâncărimii scalpului. Produsele cu acid salicilic trebuie utilizate de 2-4 ori pe săptămână (urmezi instrucțiunile de pe eticheta produsului), alternând în celelalte zile cu un alt șampon care conține piritionă de zinc.

Șampoanele care folosesc gudron de cărbune ca ingredient activ pot fi, de asemenea, o alegere potrivită. Gudronul de cărbune funcționează prin încetinirea producției de celule ale pielii, reducând roșeața, inflamația și iritația, precum și mâncărimile. După utilizare, este foarte importantă clătirea temeinică. Produsele cu acest ingredient trebuie utilizate de 2-4 ori pe săptămână sau după cum se specifică pe ambalaj.

Piritiona de zinc este un antifungic, precum și un ingredient care vizează celulele moarte ale pielii. Un șampon antimătreață cu piritionă de zinc trebuie folosit mai des, poate chiar zilnic (depinde ce se specifică pe ambalaj) până când mătreața este sub control.
Ketoconazolul, un alt ingredient antimătreață, este un fungicid puternic. Șampoanele care conțin acest ingredient trebuie utilizate de 1-2 ori pe săptămână timp de până la 8 săptămâni, sau conform indicațiilor medicului, alternativ cu un alt produs obișnuit. Unele studii arată că ketoconazolul poate încetini și căderea părului.

Și sulfura de seleniu se poate regăsi într-un șampon antimătreață pentru bărbați și nu numai. Acest ingredient combate fungii, dar poate să și decoloreze părul deschis la culoare (sau părul tratat chimic). Este disponibil atât în concentrații pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Dandruff
https://www.nhs.uk/conditions/dandruff/
PharmEasy - 15 Home Remedies To Cure Dandruff Naturally 
https://pharmeasy.in/blog/15-home-remedies-to-cure-dandruff-naturally/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0