Matreata - Ce este, De ce apare si Cum scapam de ea

1. Mătreața – informații generale 
   a. Ce este mătreața?
   b. Tipuri de mătreață
   c. Zone de manifestare a mătreții
2. Cauzele apariției mătreții și factorii de risc
   a. Produse inadecvate de îngrijire a părului
   b. Vopsitul părului
   c. Apa utilizată pentru spălarea părului
   d. Dereglări hormonale
   e. Deficit de vitamine și minerale din organism
   f. Temperatura externă
   g. Ciuperca Malassezia
   h. Factori de risc pentru mătreață
3. Tratament pentru mătreață
   a. Tratament medicamentos
   b. Șampoane antiinflamatoare
   c. Șampoane antimătreață
   d. Remedii naturiste
4. Cum se previne apariția mătreții?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mătreața – informații generale

Mătreața afectează mai bine de 50% din populația adultă, cauzând mâncărimi și exfolierea scalpului. Această situație poate scădea stima de sine, generând o serie de complexe. Vestea bună este că problema poate fi combătută sau măcar ținută sub control cu un tratament pentru mătreață potrivit. Vestea mai puțin bună este că nu există un remediu universal pentru această problemă, deci poate fi nevoie să încerci multe tratamente până să găsești ceva care să funcționeze pentru tine.

Ce este mătreața?

Mătreața este o formă de dermatită seboreică și apare fie pe fondul unei ciuperci, fie din cauza unor produse cosmetice, din cauza expunerii prelungite la stres ori din cauza unor tratamente medicamentoase administrate.

Tipuri de mătreață

Există două tipuri de mătreață, cu caracteristici și tratamente diferite: mătreața uscată și mătreața grasă.

Persoanele cu pielea uscată sunt mai predispuse mătreții, în comparație cu persoanele cu pielea grasă. Pielea uscată este mai sensibilă și mai expusă mătreții mai ales în lunile de iarnă, cu temperaturi foarte joase, ori în cazul folosirii unor produse cosmetice care conțin ingrediente agresive cu pielea (de pildă, vopseaua de păr). Mătreața uscată este alcătuită din părticele de epidermă de culoare albă, care se desprind de scalp și sunt însoțite de senzație de mâncărime la nivelul capului, precum și de senzația de piele care se strânge și are nevoie de hidratare.

Pe de altă parte, mătreața grasă apare la persoanele al căror păr are tendința de îngrășare. Sebumul este uleiul natural produs de glandele sebacee, cu scopul de a menține pielea capului hidratată. Însă, în unele cazuri, aceste glande produc uleiuri în exces, mai ales în perioade precum sarcina, pubertatea sau perioadele stresante. Atunci când sebumul în exces intră în contact cu ciuperca Malassezia, se formează mătreața. Spre deosebire de mătreața uscată care este albă, cea uleioasă are o nuanță galbenă și este însoțită de mâncărimi la nivelul scalpului, precum și de îngrășarea părului.

Zone de manifestare a mătreții 

Mătreața apare în mai multe zone de pe corp cu pilozitate mărită. Cel mai adesea apare la nivelul scalpului, pentru că aici se află cele mai multe glande sebacee, dar și în zona sprâncenelor. Ciuperca Malassezia poate fi cea care cauzează mătreață, însă sunt cazuri în care cauza poate fi agresarea zonei respective cu anumite produse și proceduri – vopsirea sprâncenelor, folosirea fardurilor de sprâncene ori masarea sprâncenelor.

Mătreața facială se manifestă prin exfolierea unor bucăți de piele uscată, însă cu aspect gras, de la nivelul tenului. Aceasta apare în urma suprapopulării pielii feței cu aceeași ciupercă despre care se știe că provoacă și mătreața scalpului.
Mătreața axială și cea pubiană arată la fel ca mătreața scalpului. Aceste tipuri de mătreață apar din cauza unei dermatite seboreice ori atopice.

Cauzele apariției mătreții

Pielea se regenerează în permanență pentru a se menține sănătoasă. Mătreața poate să apară atunci când procesul de regenerare a pielii capului este, din diferite cauze, accelerat. Printre cele mai comune cauze ale mătreții se numără infecția cu ciuperca Malassezia, precum și dermatita seboreică ori utilizarea unor produse de îngrijire nepotrivite.

Produse inadecvate de îngrijire a părului

Produsele inadecvate de îngrijire a părului pot cauza mătreață prin agresarea scalpului, care va porni procesul de regenerare a pielii înainte de vreme. Fixativul, spuma de păr, ceara sau gelul de stilizare sunt produsele cosmetice care adesea se fac vinovate pentru apariția mătreții.

Vopsitul părului

Și vopseaua de păr poate avea acest efect, multe tipuri de vopsea agresând pielea capului, care se regenerează într-un ritm prea alert și astfel apare mătreața.

Apa utilizată pentru spălarea părului

Dacă apa folosită pentru spălarea părului nu este una limpede, e posibil să apară mătreața. Apă foarte dură poate agresa scalpul, ducând la apariția mătreții.

Dereglări hormonale

Producția de sebum este reglată de hormoni, de aceea dereglările hormonale specifice pubertății ori sarcinii pot contribui la apariția mătreții. Însă hormonii nu pot fi cauza apariției acestei probleme, ci un factor care contribuie la declanșarea acestei probleme.

Deficit de vitamine și minerale din organism

Mătreața poate să apară pe fondul unui deficit de zinc, de niacină (vitamina B3), riboflavină (vitamina B2) ori vitamina B6. O dietă nesănătoasă, care nu asigură acești nutrienți organismului, poate duce la apariția mătreții.

Temperatura externă

Temperatura la care este expus scalpul poate favoriza, de asemenea, apariția mătreții, prin deshidratarea pielii capului. Temperaturile din zilele toride de vară, aerul cald emanat de uscătorul de păr, precum și apa fierbinte folosită la spălarea părului pot contribui la apariția mătreții.

Ciuperca Malassezia

Ciuperca Malassezia este, de fapt, cea care declanșează apariția mătreții. Această ciupercă se regăsește pe scalpul oricărui om, dar și la nivelul pielii unor mamifere și în jur de 50% dintre oameni au o sensibiltate a scalpului la această ciupercă. Concret, Malassezia transformă uleiurile de la nivelul scalpului în acid oleic, care la rândul lui determină o reacție nedorită, cauzând accelerarea procesului de regenerare a pielii.

Factori de risc pentru mătreață

Oricine poate face mătreață, însă există unii factori de risc care măresc predispoziția unor persoane.

  • Unele afecțiuni dermatologice pot contribui la apariția mătreții, cum ar fi eczema și psoriazisul. Există și afecțiuni de natură neurologică, precum Parkinsonul, care cresc riscul de mătreață. Infecția cu virusul HIV crește, de asemenea, riscul de mătreață.
  • Stresul și oboseala se fac responsabile pentru multe afecțiuni ale pielii, printre care și mătreața.
  • Unele medicamente măresc sensibilitatea pielii, crescând riscul de apariție a mătreții. De pildă, medicamentele folosite pentru tratarea lupusului, care măresc fotosensibilitatea pielii, cresc și riscul de mătreață.
  • Din motive necunoscute, mătreața apare la bărbați mai des decât la femei.

Tratament pentru mătreață

Mătreața este o problemă care poate fi combătută, însă poate necesita tratament de durată pentru a se preveni revenirea acesteia și schimbarea tratamentului când acesta nu mai funcționează. Șampoanele și soluțiile pe bază de zinc piritionă, cele pe bază de gudron, precum și șampoanele care conțin acid salicilic, sulfură de seleniu ori ketoconazol sunt în mod deosebit eficiente în combaterea mătreții și în menținerea scalpului sănătos.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos poate fi extrem de important pentru combaterea mătreții la unii oameni, de aceea, dacă te confrunți cu mătreața, ai putea avea nevoie de un consult la medicul dermatolog, cel în măsură să îți prescrie mediamente sau să îți facă recomandări de produse dermatocosmetice. Soluțiile pentru scalp pe bază de cortizon, ca tratament pentru mătreață, reduc senzația de mâncărime, precum și roșeața ori inflamarea scalpului, simptome care pot veni la pachet cu mătreața.

Șampoane antiinflamatoare

Șampoanele antiinflamatoare opresc procesul inflamator care menține accelerată regenerarea celulelor pielii, oprind astfel cauza care generează mătreața.

Șampoane antimătreață

Un șampon antimătreață este cel care se folosește strict pentru a elimina mătreața. Acesta se va folosi în fiecare zi ori sau o dată la câteva zile, depinde ce scrie pe etichetă, până când mătreața este ținută sub control. Pentru ca un șampon antimătreață să fie eficient, acesta se va lăsa pe păr și pe scalp să acționeze câteva minute, cum scrie pe ambalaj, și abia apoi va fi îndepărtat prin clătire.

Remedii naturiste 

Ca tratament pentru mătreață se pot încerca și o serie de remedii naturiste la îndemână.

  • Uleiul de cocos poate fi masat pe scalp și lăsat măcar o oră-două să acționeze (dacă este posibil, se va lăsa peste noapte, cu părul înfășurat într-un prosop). Apoi, părul se va spăla normal, cu șampon, de două ori. 
  • Clătirea părului cu oțet diluat în apă poate funcționa prin eliminarea ciupercii care a cauzat mătreața și echilibrarea pH-ul de la nivelul scalpului.
  • Măștile de păr din ingrediente naturale pot combate, de asemenea, mătreața. Poți turna pe păr, după ce te-ai spălat cu șampon și l-ai clătit, lichide precum ceaiul de urzică sau ceaiul verde.
  • Și compresele cu ser fiziologic, aplicate pe zonele cu probleme, pot fi utile în combaterea mătreții.

Cum se previne apariția mătreții?

Există câteva metode prin care se poate încerca prevenirea mătreții, precum și a altor forme de dermatită seboreică. Nu este însă garantat faptul că mătreața nu va apărea, în ciuda folosirii acestor metode de prevenție.

Igiena corespunzătoare a scalpului și a părului contribuie la reducerea riscului de mătreață. Părul trebuie îngrijit cu atenție sporită, mai ales dacă există predispoziție pentru mătreață, ceea ce include spălat de două ori pe săptămână și atenție la utilizarea produselor de îngrijire. Șamponarea zilnică a părului poate favoriza apariția mătreții prin deshidratarea și agresarea scalpului. Dacă, însă, vorbim despre un păr cu tendință evidentă de îngrășare, atunci șamponarea zilnică este indicată.

Scalpul trebuie șamponat prin mișcări blânde cu degetele, nu se zgârie cu unghiile. Eventual, după ce se distribuie șamponul pe tot scalpul cu degetele, se poate folosi pentru spălat o perie de masaj din silicon. 

Clătirea este foarte importantă pentru reducerea riscului de mătreață, întrucât prin clătire se elimină reziduurile lăsate de produsele cosmetice pe scalp și pe lungimea firelor de păr.

Instrumentele cosmetice pentru păr, precum peria sau pieptănul, trebuie curățate des și nu ar trebui utilizate și de alte persoane, deci la comun.

Adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat poate avea efecte benefice asupra pielii capului și nu numai. Se recomandă petrecerea timpului în aer liber în mod regulat, însă mare atenție la expunerea scalpului la radiațiile ultraviolete în mod excesiv – scalpul poate fi ars de soare, iar deshidratarea acestuia predispune la mătreață.

Adoptarea unei diete echilibrate, cu mai multe fructe, legume, cereale integrale, semințe și uleiuri presate la rece, contribuie la a avea o piele mai sănătoasă, dar este benefică și pentru păr.
Toxinele din fumul de țigară, precum și alcoolul, au efecte negative asupra scalpului, favorizând apariția mătreții.

Ținerea stresului sub control reduce riscul de mătreață. Stresul nu numai că declanșează apariția mătreții, însă totodată agravează și mătreața deja existentă. Yoga, exercițiile de respirație și alte tehnici de relaxare pot fi folosite în vederea diminuării stresului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Dandruff
https://www.nhs.uk/conditions/dandruff/
AADA – How to treat dandruff
https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/scalp/treat-dandruff


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0