Masajul anticelulitic – este sau nu eficient?

Celulita este una dintre problemele care le dau cele mai mari bătăi de cap femeilor de pretutindeni, însă nici bărbații nu sunt complet ocoliți de această problemă. Este masajul anticelulitic o soluție pentru a combate aspectul neplăcut al pielii?

Celulita apare în urma depozitării defectuoase a grăsimilor, deci aceste depozite de grăsime se stabilesc între țesuturile fibroase care fac legătura dintre piele și mușchi. Grăsimea împinge pielea în exterior, în timp ce țesuturile fibroase trag pielea în interior, iar așa apare suprafața cu aspect de coajă de portocală. În acest context, masajul anticelulitic poate fi o soluție, alături de alte câteva modificări în stilul de viață.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Masajul anticelulitic este sau nu eficient?

Celulita afectează în special abdomentul, picioarele și posteriorul. Aceasta poate apărea din cauza acumulării kilogramelor în plus, însă poate avea și cauze genetice. Tratamentele anticelulitice care includ tehnici de masaj stimulează circulația, elimină toxinele și reduc fluidele în exces din zonele în care a apărut celulita. Masajul anticelulitic comprimă, pe termen scurt, celulele de grăsime, însă unele voci susțin că rezultatele sunt de scurtă durată, nefiind eficient pe termen lung.

Dacă, însă, îți faci un obicei din a face masaj anticeulitic cu regularitate, efectele se vor vedea și pot fi de durată. Poți alege să mergi la un cabinet cosmetic, unde există diverse metode de tratament împotriva celulitei, ori îți poți face chiar tu masaj anticelulitic acasă, învățând câteva tehnici de automasaj eficiente în cazul acestei probleme.

Masajul anticelulitic este special conceput pentru a pune presiune pe zonele afectate de celulită. Tehnicile de masaj anticelulitic se bazează pe strângerea pielii și „stoarcerea” depozitelor de grăsime. La scurt timp după executarea acestui masaj, pielea va fi catifelată și celulita va fi mai puțin vizibilă. Aparatele de masaj electronice sau pe bază de baterii, care folosesc vibrațiile, pot fi, de asemenea, de ajutor în combaterea celulitei. Și rolele de duș pot fi utile dacă sunt utilizate regulat.

Tehnici de automasaj cu efect anticelulitic

Iată câteva tehnici care se pot folosi pentru masaj anticelulitic acasă:

Frământarea celulitei

Frământarea cu ajutorul degetelor, apoi cu ajutorul întregii palme, a zonelor cu probleme va stimula circulația sangvină și va desface depozitele de grăsimile acumulate sub piele.

Stoarcerea pielii

Masează-ți zonele cu celulită folosind mișcări similare cu cele executate atunci când storci hainele ude. Folosește-ți ambele mâini pentru a face asta. Lasă-ți o dată la 2 minute mușchii să se relaxeze preț de 1 minut, apoi ia-o de la capăt.

Masajul cu pumnii

Folosește-ți pumnii pentru a strânge între ei o zonă cu celulită. Strângerea constantă între pumni a depozitelor de grăsime le va separa și va ajuta la dizolvarea grăsimilor mai rapid. Odată ce sunt „rupte” aceste depozite, grăsimea este metabolizată și aspectul pielii se îmbunătățește.

Masajul în forma literei „S”

Ține-ți degetele mari față în față, pe pielea cu probleme, apoi trage unul în sus și unul în jos, pentru a forma litera „S” imaginară. Fă un asemenea masaj rapid și viguros, pe toate zonele cu probleme. Presiunea pusă pe depozitele de grăsime le va face să dispară treptat.

Metoda periajului uscat

O altă formă de masaj anticelulitic acasă este și periajul uscat. Pentru a executa un periaj uscat ai nevoie, în primul rând, de o perie de corp din păr natural. Pielea trebuie masată cu mișcări circulare, folosind această perie înainte de duș. Pe lângă faptul că stimulează circulația sangvină și reduce celulita, această metodă a periajului uscat îți lasă și pielea mai catifelată, îndepărtând celulele moarte de la suprafața pielii.

Atât dermatologii și specialiștii în ayurveda sunt deopotrivă de acord că, atunci când este efectuat corect, periajul uscat regulat (de două până la trei ori pe săptămână) poate ajuta la îmbunătățirea circulației, drenajului limfatic și reduce vizibil aspectul celulitei.

Ce uleiuri esențiale să folosești când faci masajul anticelulitic?

Uleiurile esențiale sunt entități chimice organice complexe (conținând carbon), care sunt în general alcătuite din sute de compuși chimici organici cu efecte antiinflamatorii, de vindecare sau antimicrobiene, dar pot fi, de asemenea, responsabile de calități negative, cum ar fi fotosensibilitatea și toxicitatea.

Utilizarea uleiurilor pe bază de extracte din plante este populară în terapiile tradiționale cum ar fi în masajele. În ceea ce privește uleiurile anticelulitice, acestea conțin de regulă amestecuri de extracte din plante precum ghimbir, piper negru, piper lung, ceai verde, turmeric, citronelă (lemongrass), limetă, arbore de cafea. Acestor extracte li se pot adăuga camfor și săruri atât pentru miros, cât și pentru a ajuta ingredientele active să la pătrundă mai ușor în piele. Uleiurile esențiale pot stimula topirea grăsimilor din piele, contribuind astfel la estomparea celulitei.

Într-un studiu care a urmărit acumularea de lipide, după ce adipocitele mature au fost tratate cu mostre de uleiuri esențiale și extract de ceai și cafea, aceasta a fost evaluată pentru a se stabili efectul tratamentului. Rezultatele au arătat că aplicarea de lemongrass (25 µg/mL), ghimbir (50 µg/mL), piper negru (100 µg/mL), piper lung (50, 100 µg/mL) și ulei amestecat (100, 200 µg/mL) a inhibat semnificativ acumularea de lipide în intervalul 12-24%. Probele care au arătat în mod clar o acumulare semnificativ mai mare de lipide în experimentele preventive în comparație cu experimentele de tratament au fost uleiurile în care au fost amestecate turmeric, ghimbir și ceai verde.

Uleiuri pentru masajul anticelulitic

Uleiul esențial de rozmarin – acesta are abilitatea de a face mai fermă pielea, dar și de a combate blocajele limfatice, care la rândul lor favorizează accentuarea celulitei.
Uleiul esențial de fenicul – acest ulei are proprietăți diuretice, care stimulează eliminarea fluidelor în exces din țesuturi, combătând retenția de apă. Totodată, estompează celulita.
Uleiul esențial de grepfrut – grepfrutul contribuie la eliminarea toxinelor din organism, dar ajută și la distrugerea țesuturilor adipoase de la nivelul pielii.
Uleiul esențial de turmeric - curcumina este cercetată pe scară largă pentru capacitatea sa de a reduce daunele radicalilor liberi și depozitele de grăsime și pentru creșterea elasticității pielii.
Uleiul esențial de ghimbir este foarte stimulant și are un efect hipertermic plăcut; ajută la reducerea aspectului celulitei și a depozitelor de grăsime. Ghimbirul conține substanțe antioxidante și antiinflamatoare puternice pentru a netezi și tonifia pielea de pe tot corpul.
Uleiul cu extract de cafea - multe tratamente eficiente împotriva celulitei folosesc cofeină pentru a stimula circulația. Cofeina este, de asemenea, cunoscută pentru a ajuta la strângerea pielii, iar atunci când pielea ta devine mai fermă, aspectul celulitei scade.
Uleiul esențial de mușcată (geranium) poate fi folosit pentru a combate retenția de lichide și pentru a stimula atenuarea celulitei, însă ajută și în tratarea vânătăilor, în arsuri, tăieturi, circulație deficitară, dermatite, eczeme.

Cum faci îți prepari singură un ulei anticelulitic?

Este important de reținut că aceste uleiuri esențiale nu trebuie utilizate ca atare, ci diluate într-un ulei bază. Așadar, pentru a pregăti un ulei pe care să îl folosești pentru masaj anticelulitic acasă, combină următoarele uleiuri într-un recipient cu capac, cum ar fi un borcan mic sau o sticluță, preferabil nu de plastic, ci de sticlă:

  • 10 picături de ulei de rozmarin,
  • 10 picături de ulei de fenicul,
  • 7 picături de ulei de ienupăr,
  • 7 picături de ulei de grepfrut,
  • 3 picături de ulei de mușcată.

Pune peste aceste uleiuri 100 ml de ulei natural, fără parfum, preferabil ulei de sâmburi de struguri pentru că pătrunde mai ușor în piele, însă orice ulei natural va funcționa - pentru hidratarea profundă și un aspect catifelat, poți folosi ulei de migdale, de jojoba sau de măsline. Agită recipientul pentru ca uleiurile să se amestece, apoi poți folosi amestecul pentru masajul anticelulitic. Uleiul rămas se păstrează la rece.

Ce mai poți face pentru a scăpa de celulită?

Exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii, deoarece cresc masa musculară, ceea ce „aplatizează” celulita. De asemenea, mișcarea efectuată regulat crește fluxul de sânge către anumite zone ale corpului, ceea ce accelerează pierderea de grăsime. Activități care pot ajuta la reducerea celulitei sunt mersul pe bicicletă (poți pedala pe o bicicletă de interior dacă îți este mai ușor așa), alergarea și antrenamentele de rezistență (exerciții care includ greutăți, benzi sau chiar utilizarea propriei greutăți corporale).

Și ceea ce mănânci contează pentru a îmbunătăți aspectul pielii afectate de celulită. O alimentație cu prea multe calorii față de cât ai nevoie, bazată pe mulți carbohidrați, grăsimi trans, conservanți și multă sare poate contribui la sporirea celulitei. 

Dacă vrei să ajuți corpul să lupte mai bine împotriva acestei neplăceri estetice, pune accentul la mesele tale zilnice pe legume și fructe proaspete, proteine slabe și pâine integrală. Indiferent care este meniul tău, mănâncă zilnic un bol cu salată de crudități la alegere, după preferințe, unul-două fructe proaspete și o porție de supă de legume sau ciorbă acră. Evită să mănânci cartofi prăjiți cu carne prăjită, pâine albă cu carne, dulciuri cu zahăr. Lasă toate acestea eventual doar pentru ocazii dacă vrei să scapi de celulită.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Cellulite 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17694-cellulite#management-and-treatment
Pub Med - Effects of Essential Oils and Some Constituents from Ingredients of Anti-Cellulite Herbal Compress on 3T3-L1 Adipocytes and Rat Aortae
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33799756/
Studiul „Effects of Essential Oils and Some Constituents from Ingredients of Anti-Cellulite Herbal Compress on 3T3-L1 Adipocytes and Rat Aortae”, apărut în Pharmaceuticals (Basel). 2021 Mar 11;14(3):253. doi: 10.3390/ph14030253, autori: Ngamrayu Ngamdokmai et al.
Pub Med - Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28546822/
Studiul „Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases”, Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:4517971. doi: 10.1155/2017/4517971, Epub 2017 May 4., autori: Ané Orchard, Sandy van Vuuren


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0