Ingrediente din sampoane care combat matreata

Mătreața îți dă bătăi de cap? O serie de șampoane din comerț promit să te scape de această problemă, eliminând definitiv mătreața, însă știi care sunt, de fapt, ingredientele care au capacitatea de a trata problema? Discutăm în cele ce urmează despre ce șampon antimătreață e mai bine să utilizezi, dacă un șampon cu acid salicilic sau cu sulf îți poate fi de ajutor și, mai ales, de ce este bine de înțeles că mătreața poate reveni chiar dacă folosești aceste șampoane.

Dermatita seboreică este una dintre cele mai comune cauze ale mătreții și este asociată cu o reacție excesivă a glandelor sebacee de pe scalp, care poate duce la inflamație și descuamare. Ciuperca Malassezia se găsește în mod normal pe scalp, dar o creștere excesivă a acesteia poate duce, de asemenea, la iritație și mătreață. Și lipsa hidratării scalpului poate duce la descuamarea excesivă a pielii de pe cap, rezultând în apariția mătreții.

De asemenea, anumite produse pentru păr, cum ar fi șampoanele prea agresive, cum sunt cele cu Sodium Lauryl Sulfate (SLS), sau produsele de styling - gel, fixativ, spumă, pot irita scalpul și pot cauza mătreață, dar și unele afecțiuni medicale, cum ar fi psoriazisul sau eczema, pot fi asociate cu mătreața.

Ce poți face este să nu te lași păcălit de reclamele de la produsele cosmetice care îți promit că îți rezolvă orice problemă cu scalpul ai avea, însă în realitate rezultatele se lasă așteptate: când vrei să alegi un șampon antimătreață, citește pe eticheta produsului ingredientele care se regăsesc în compoziția acestuia, astfel încât să știi exact dacă are șanse să funcționeze și să îndepărteze mătreața. E bine de știut și că pielea se poate adapta la un șampon antimătreață și, la un moment dat, acesta nu va mai funcționa, caz în caz va trebui să alegi un altul.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce ingrediente să cauți într-un șampon antimătreață?

Există câteva ingrediente active din șampoane care pot elimina mătreața, însă care au și capacitatea de a preveni reapariția acesteia. Aceste ingrediente acționează în mod diferit, fiecare fiind eficient în anumite situații. Unele șampoane conțin chiar mai multe ingrediente active care combat mătreața, sporindu-se astfel șansele de a fi potrivite pentru acest tratament.

Gudron de cărbune

Acesta este obținut atunci când cărbunele este transformat în cocs sau în gaz. Acest ingredient activ poate fi eficient chiar și în cazurile agresive de mătreață, cauzate de psoriazis, întrucât are capacitatea de a încetini procesul de regenerare celulară. Dezavantajul acestui ingredient antimătreață constă în faptul că are un miros greu, extrem de neplăcut.

Acid salicilic

Un șampon cu acid salicilic poate, de asemenea, să îți fie de folos dacă ai mătreață. Acidul salicilic este un cel mai vechi, dar și cel mai comun ingredient activ folosit pentru îndepărtarea mătreții. Acest acid exfoliază pielea și elimină mătreața, dar trebuie însă folosit cu moderație pentru că este destul de agresiv și poate deshidrata pielea foarte tare. Persoanele alergice la aspirină ar trebui să evite să folosească șampon cu acid salicilic.

Piritionat de zinc 

Piritionatul de zinc este eficient în tratarea mătreții apărute din cauza unei infecții fungice la nivelul scalpului. Acesta tratează și dermatita seboreică, reglând secreția de sebum de la nivelul scalpului. Când cauți un șampon antimătreață, o să vezi că există destule opțiuni care conțin piritionat de zinc, datorită eficienței sale în tratarea mătreții.

Sulfură de seleniu

Sulfura de seleniu are proprietăți antifungice, însă inhibă totodată și regenerarea celulară. Acest lucru înseamnă că acest ingredient activ este eficient atât în tratarea mătreții cauzate de dermatită seboreică, cât și în tratarea celei cauzate de psoriazis.

Sulf 

Sulful nu numai că tratează mătreața, însă calmează și senzația de mâncărime de la nivelul scalpului. Rareori sulful are însă efectele dorite dacă este folosit de unul singur. De aceea, caută mai degrabă un șampon cu acid salicilic care conține și sulf.

Climbazol

Climbazolul este un ingredient cu proprietăți slabe antifungice. Acest ingredient este eficient în tratarea mătreții blânde, nu în caz de probleme grave cu mătreața.

Ciclopiroxolamină

Proprietățile sale antifungice fac din ciclopiroxolamină un ingredient adesea folosit în tratarea mătreții asociată cu dermatita seboreică, mai ales că previne dezvoltarea bacteriilor la nivelul scalpului. După tratamente îndelungate, pot apărea iritații la nivel cutanat, precum și prurit.

Ketoconazol

Acest ingredient activ este extrem de puternic, așa că se regăsește de obicei în produsele prescrise de medicul dermatolog. Formele mai agresive de mătreață sunt tratate de medici, de regulă, cu ketoconazol. Cercetări recente arată că un șampon antimătreață care conține o combinație de ketoconazol cu oxid de zinc și extract de ceai verde ar putea fi o alternativă eficientă în tratarea acestei probleme.

Poți scăpa definitiv de mătreață?

Scăparea definitivă de mătreață poate fi dificilă sau chiar imposibilă, deoarece există multiple cauze posibile pentru apariția acesteia, cum ar fi scalpul uscat, dermatita seboreică, sensibilitatea la anumite produse pentru păr sau chiar unele afecțiuni medicale. Totuși, există mai multe metode pe care le poți încerca pentru a ține mai bine sub control și a reduce mătreața:

Șampon antifungic

Utilizarea unui șampon antifungic poate ajuta la combaterea excesului de fungi (ciuperca Malassezia) care pot contribui la apariția mătreții. Așa cum am discutat, un șampon cu acid salicilic, sulf sau alte ingrediente dintre cele enumerate mai sus, poate fi de folos în lupta contra mătreții.

Șampon hidratant

Dacă scalpul tău este uscat, un șampon hidratant poate ajuta la menținerea umidității și reducerea mătreții. Un șampon hidratant ar trebui să conțină ingrediente precum: glicerină (atrage apa în păr și scalp, menținându-le hidratate și moi), uleiuri naturale precum cel de cocos, de argan sau de jojoba (sunt bogate în acizi grași și substanțe emoliente care hrănesc și hidratează părul și scalpul), keratină sau proteine din mătase (care pot ajuta la întărirea și repararea firelor de păr, conferindu-le o textură mai moale și mai strălucitoare), pantenol (are proprietăți hidratante și emoliente, ajutând la menținerea nivelului optim de hidratare al scalpului și al părului), aloe vera (are proprietăți calmante și hidratante, fiind benefică pentru scalpul sensibil sau iritat), acid hialuronic (atrage și reține apa în păr și scalp, conferindu-le hidratare și elasticitate).

Evitarea produselor iritante

Unele produse pentru păr, cum ar fi fixativele sau vopseaua de păr, pot irita scalpul și agrava mătreața. Încearcă să eviți pe cât posibil aceste produse sau să găsești alternative mai blânde.

Spălarea regulată a părului

Spălarea regulată a părului poate ajuta la îndepărtarea excesului de celule moarte ale pielii și a uleiurilor care pot contribui la apariția mătreții. Totuși, nu e bine să te speli nici chiar zilnic, deoarece elimini uleiurile naturale care mențin părul hidratat și protejat, ceea ce duce la uscarea excesivă a părului și a scalpului.

Alimentația echilibrată

O alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți precum zincul și vitaminele B7 și D, poate contribui la menținerea sănătății scalpului.

Reducerea stresului

Stresul poate agrava unele afecțiuni ale pielii, inclusiv mătreața. Găsirea unor metode potrivite de reducere a stresului, cum ar fi exercițiile de respirație, plimbările în parc sau la pădure, dansul sau yoga, poate ajuta.

Consultarea unui dermatolog

Dacă mătreața persistă sau este severă și deranjantă, este recomandat să mergi la un consult dermatologic. Medicul poate să identifice cauza subiacentă și să îți recomande tratamente specifice pentru situația ta.

Există remedii naturale care să te scape de mătreață?

Pe lângă folosirea unui șampon antimătreață, există și câteva remedii naturale care te-ar putea ajuta la reducerea mătreții și la menținerea sănătății scalpului. Poate fi nevoie să încerci mai multe până să găsești ceva care să ți se potrivească:

Ulei de cocos

Uleiul de cocos are proprietăți hidratante și antimicrobiene, ceea ce îl face util în tratarea mătreții. Poți aplica ulei de cocos pe scalp prin masaj și să îl lași să acționeze timp de una-două ore înainte de a te spăla bine cu șamponul tău obișnuit.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai (tea tree) are proprietăți antifungice și antibacteriene, care pot ajuta la combaterea ciupercii care cauzează mătreața. Adaugă câteva picături de ulei de arbore de ceai într-un ulei bază (purtător) și aplică-l pe scalp printr-un masaj blând. După 30 de minute, spală-te bine cu șampon.

Oțet de mere

Otetul de mere are proprietăți antibacteriene și antifungice și poate ajuta la restabilirea echilibrului pH-ului scalpului. Diluează oțetul de mere în apă în proporție de 1:1 și aplică soluția pe scalp după șamponare, lasă câteva minute, apoi clătește bine cu apă călduță.

Aloe vera

Aloe vera are proprietăți calmante și hidratante, care pot contribui la reducerea mătreții și la vindecarea scalpului iritat. Poți aplica gel de aloe vera direct pe scalp și să-l lași să acționeze timp de 30 de minute. Apoil, clătești scalpul și părul cu apă călduță.

Mască pe bază de bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la exfolierea scalpului și la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii care pot contribui la apariția mătreții. Amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu puțină apă pentru a forma o pastă și masează ușor scalpul câteva minute, apoi clătește bine cu apă călduță.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Antidandruff
https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/antidandruff
Wiley Online Library - Novel anti-dandruff shampoo incorporated with ketoconazole-coated zinc oxide nanoparticles using green tea extract
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.16027
Studiul „Novel anti-dandruff shampoo incorporated with ketoconazole-coated zinc oxide nanoparticles using green tea extract”, apărut în Journal of Cosmetic Dermatology, Volume23, Issue2, February 2024, Pages 563-575, 01 November 2023, https://doi.org/10.1111/jocd.16027, autori: Prerana V. Poojary et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0