Firele de par din jurul mameloanelor – de ce apar si cum le indepartezi

Multe femei au de-a face cu firele de par care le cresc in jurul mameloanelor, chiar daca majoritatea prefera sa nu discute pe aceasta tema.

Firele de par crescute in jurul mameloanelor nu reprezinta, in cele mai multe cazuri, motiv de ingrijorare si nu sunt un simptom al unor probleme de sanatate ascunse.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aproape toate partile corpului sunt acoperite de fire de par si folicule ale firelor de par. In anumite zone ale corpului firul de par creste mai gros si mai lung, in timp ce in alte zone acesta creste mai subtire si este mai greu de observat.

Cauzele cresterii firelor de par in jurul mameloanelor

Dereglari/ fluctuatii hormonale – dereglarile hormonale pot cauza o serie de simptome in lant, iar printre acestea se afla si ingrosarea firelor de par care cresc in jurul mameloanelor. In timpul sarcinii, dar si in timpul menopauzei, fluctuatiile hormonale pot determina cresterea firelor de par vizibile pe sani.

Productia excesiva a hormonilor barbatesti – producerea in exces a unor hormoni barbatesti precum testosteronul poate avea ca efect secundar cresterea firelor de par in jurul mameloanelor. Alte simptome ale excesului de hormoni barbatesti sunt: ten gras, lipsa menstruatiei, cresterea volumului oaselor si a musculaturii, alopecie.

Sindromul ovarelor polichistice – acest sindrom cauzeaza adesea dezechilibre hormonale si afecteaza o femeie din 5.

Un anumit tratament medicamentos – cresterea firelor de par in jurul mameloanelor poate sa apara si ca o reactie adversa la un anumit tratament medicamentos. Tratamentul pe baza de testosteron, de glucocorticoizi si unele medicamente folosite in imunoterapie pot determina aparitia firelor de par pe sfarcuri.

Sindromul Cushing – aceasta afectiune este cauzata de un dezechilibru hormonal si poate avea ca si consecinta, printre altele, si cresterea firelor de par in jurul mameloanelor.

 

 

Cum sa elimini firele de par din jurul mameloanelor

Nu este necesar un tratament medical pentru firele de par care cresc la nivelul sanilor.

Intrucat aceste fire sunt inestetice, femeile pot apela la mai multe metode pentru indepartarea lor:

Tunderea firelor de par – cu ajutorul unei forfecute, firele de par din jurul mameloanelor pot fi tunse fara pic de durere sau disconfort. Intrucat parul creste rapid la loc, va fi nevoie de repetarea operatiunii la cateva zile.

Smulgerea firelor de par – cu ajutorul unei pensete, dar si cu multa atentie, firele de par din jurul mameloanelor pot fi smulse rapid. Intrucat pielea de pe sfarcuri este sensibila, aceasta metoda poate fi dureroasa. Smulgerea acestor fire creste riscul de fire de par crescute sub piele, dar si de infectie.

Raderea firelor de par – firele de par din jurul mameloanelor pot fi indepartate si cu ajutorul aparatului de ras. Aceasta metoda, de asemenea, creste riscul de aparitie a firelor de par sub piele, dar si de infectie.

Indepartarea cu laser a firelor de par – aceasta metoda are rezultate de durata, insa este mai costisitoare, precum si dureroasa.

Tratamentul hormonal – daca un dezechilibru hormonal major este responsabil pentru firele de par crescute pe sfarcuri, atunci medicul poate prescrie un tratament medicamentos care va rezolva dezechilibrul hormonal, dar te va ajuta si sa scapi de firele de par inestetice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0