Cum să eviți apariția coșurilor când porți mască de protecție

Multi oameni se plang de aparitia unor iritații pe față, în urma purtării îndelungate a măștilor de protecție. Din păcate, ne expunem acestui risc si în lunile ce urmează, în care suntem  nevoiți să purtăm mască atat în spațiile închise, cat si deschise. Pe lângă iritație, există și riscul de erupții cutanate, care pot apărea pe fondul creării unui spațiu etanșeizat la nivelul bărbiei și nasului, în care temperatura și umiditatea crescută, emanată de respirație, pot afecta țesutul cutanat.

Alegerea măștii potrivite

Varietatea de măști de pe piață poate fi deconcertantă, iar tipul de mască ales poate avea impact asupra sănătății pielii acoperite. Textura, gradul de etanșeizare și anumite substanțe cu care materialul este tratat, toate pot influența aspectul pielii și apariția unor erupții sau iritații. Cel mai important factor rămâne, însă, respirația. Prin expirare, eliminăm microbi care rămân suspendați în aerul vehiculat între zona bucală și mască. Aceștia se regăsesc într-un mediu prielnic, din cauza umidității care se produce în urma respirației. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În concluzie, este de preferat să alegi, în continuare, măști chirurgicale, cu filtre de protecție, deoarece măștile din material textil sunt mai iritante în contact cu pielea, cum sunt cele de aici. În plus, măștile reutilizable, spălate la mașină, pot reține particule de detergent sau balsam, care pot favoriza congestionarea porilor și da curs apariției coșurilor. 

Sfaturi pentru tenul mixt, cu tendințe acneice

Având în vedere că acest tip de ten este cel mai predispus erupțiilor cutanate, este important să acorzi o atenție deosebită îngrijirii pielii în această perioadă. Optează pentru un gel de curățare blând, pe bază de BHA sau benzoid de peroxil, pe care să îl folosești în fiecare seară și dimineață. Nu uita de crema cu protecție solară, dar optează pentru o formulă lejeră, non-comedogenică. 

De asemenea, poți trata erupțiile apărute cu o cremă anti-acneică pe bază de zinc, sulf, sau acizi BHA sau poți alege un tratament local, care se aplică direct pe coș, pe bază de benzoid de peroxil. Atenție, însă, la faptul că tratamentele locale conțin o cantitate mai mare de substanță activă, și nu este indicat să le aplici pe întreaga suprafață a tenului.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Sfaturi pentru tenul uscat și/sau sensibil

Persoanele cu ten sensibil pot avea probleme, în această perioadă, din cauza disconfortului creat de mască, ce poate da curs iritației locale. Iritația se poate manifesta ca o simplă roșeață sau poate avea efecte mai neplăcute, precum descuamare a pielii sau senzație de mâncărime. În anumite cazuri, iritația poate degenera în dermatită iritativă. Dacă simptomele persistă pe o perioadă mai lungă, este important să consulți medicul dermatolog.

Mergi la un endocrinolog

Cosurile care apar pe barbie, conturul axilarului si gat pot avea drept cauza si anumite dereglari hormonale, generate in special de ovarul polichistic. Hormonii androgeni sunt responsabili cu aceste probleme; cresterea nivelului lor explica si faptul ca poate parea acneea atat la  băieți, cat  și la fete în timpul pubertății. Hormonii androgeni fac ca glandele sebacee să se mărească și să producă mai mult sebum. Modificările hormonale în timpul vârstei mijlocii, în special la femei, pot duce și la erupții.
 
Ai grija si la dietă, daca te confrunti cu acneea accentuata de purtarea mastii. Studiile observationale indică faptul că consumul anumitor alimente - inclusiv alimente bogate în carbohidrați si gluten, cum ar fi pâinea, covrigii și chipsurile sau alte snackuri - poate agrava acneea. Sunt necesare studii suplimentare pentru a examina dacă persoanele cu acnee ar beneficia de respectarea unor restricții alimentare specifice. Stresul in sine nu provoacă acnee, dar dacă aveți deja acnee, stresul o poate agrava.

Cea mai bună măsură de prevenție rămâne spălarea tenului, dimineața și seara, cu un gel de curățare blând, la care se poate adăuga un toner pe bază de acid glicolic. Nu uita de protecția solară, aplicată zilnic. 

Ia un supliment cu zinc

Persoanele cu acnee tind să aibă niveluri mai scăzute de zinc în sânge decât cele cu pielea "curata" si mai multe studii au arătat, de asemenea, că administrarea de zinc pe cale orală poate ajuta la reducerea acneei, folosind 30-40 mg de zinc elementar pe zi. Prea multă zinc poate provoca efecte adverse, inclusiv dureri de stomac și iritații intestinale.

Fă o mască cu miere și scorțișoară

Mierea și scorțișoara au capacitatea de a lupta împotriva bacteriilor și de a reduce inflamația, doi factori care declanșează acneea. 

Un studiu din 2017 a constatat că combinația de miere și extract de scoarță de scorțișoară a exercitat efecte antibacteriene împotriva P. acnes. Un alt studiu efectuat pe 136 de persoane cu acnee a constatat că aplicarea mierii pe piele după utilizarea săpunului antibacterian nu a fost mai eficientă în tratarea acneei decât utilizarea săpunului singur. 

Cum să faci o mască cu miere și scorțișoară:

- Amesteca 2 linguri de miere si 1 lingurita de scortisoara pudra pentru a forma o pasta;
- După curățarea in prealabil a tenului, aplicați masca pe față și lăsați-o să acționeze timp de 10-15 minute;
- Clătiți complet masca și uscați-vă fața.

Tratament cu ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial care este extras din frunzele Melaleuca alternifolia, un copac mic originar din Australia, uleiul este eficient împotriva bacteriilor și de a reduce inflamația pielii  poate reduce acneea. Având în vedere că antibioticele topice și orale pot provoca rezistență bacteriană dacă sunt utilizate pe termen lung pentru acnee, uleiul de arbore de ceai poate fi un înlocuitor eficient.

Cum sa folosesti uleiul de arbore de ceai: 

- Se amestecă 1 parte ulei de arbore de ceai cu 9 părți apă;
- Înmoaie un tampon de bumbac în amestec și aplică-l pe zonele afectate;
- Aplicați o cremă hidratantă dacă doriți;
- Repetați acest proces de 1-2 ori pe zi, după cum este necesar.

Aplică pe piele ceai verde

Ceaiul verde este foarte bogat în antioxidanți, iar consumul acestuia poate promova sănătatea. De asemenea, poate ajuta la reducerea acneei. Acest lucru se datorează probabil faptului că polifenolii din ceaiul verde ajută la combaterea bacteriilor și la reducerea inflamației, care sunt două cauze principale ale acneei

Într-un studiu mic cu 80 de femei, participanții au luat zilnic 1.500 mg de extract de ceai verde timp de 4 săptămâni. Până la sfârșitul studiului, femeile care au luat extractul aveau mai puțină acnee pe nas, bărbie și în jurul gurii (26 Sursa de încredere).

Cercetările au mai descoperit că si consumul de ceai verde poate scădea nivelul zahărului din sânge și al insulinei, care sunt factori care pot contribui la dezvoltarea acneei.

Măsuri suplimentare, pentru toate tipurile de ten

  • Utilizează o mască de protecție de unica folosinta pe care ai tinut-o intr-o punguta curată, si nu in buzunar sau aruncata in geanta, alaturi de bancnote, chei etc.
  • Schimba masca cât de des poți. 
  • Nu uita de îngrijirea buzelor – vor avea o tendință de uscare mai pronunțată în această perioadă. Aplică, în fiecare dimineață și seară, un balsam de buze intens hrănitor și reaplică-l, ori de câte ori simți nevoia, pe parcursul zilei. 
  • Păstrează-ți ritualul de îngrijire al pielii cu strictețe – vei avea nevoie de toate ingredientele active potrivite tipului tău de ten pentru a-ți păstra pielea sănătoasă și curată. Optează pentru ingrediente reparatoare, cum ar fi ceramidele, niacinamidele, acizii grași, uleiul de squalane.
  • Nu uita să te demachiezi seară de seară. Machiajul poate fi în special eficient în această perioadă, deoarece creează o barieră suplimentară de protecție a pielii. Cu toate acestea, pe parcursul zilei, se pot acumula diverse bacterii pe suprafață, motiv pentru care este esențial să te demachiezi temeinic înainte de culcare. 
  • Schimbă-ți fața de pernă mai des – în acest fel vei evita apariția erupțiilor și a iritațiilor cutanate declanșate de acarienii care se depozitează pe suprafața pernei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto :Shutterstock
Bibliografie:
Today - How to avoid acne from wearing face masks
https://www.today.com/style/how-avoid-acne-wearing-face-masks-t179699
The Naked Chemist - Barrier Repair, the Key to Outrageously Healthy Skin
https://thenakedchemist.com/barrier-repair-the-key-healthy-skin/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0