Cum să eviți apariția coșurilor când porți mască de protecție

Printre imaginile de impact din media, din ultima perioadă, se numără și cele în care sunt surprinse cadre medicale cu iritații pe față, în urma purtării îndelungate a măștilor de protecție. Din păcate, ne expunem aceluiași risc, în lunile ce urmează, în care vom fi nevoiți să purtăm mască în spațiile închise. Pe lângă iritație, există și riscul de erupții cutanate, care pot apărea pe fondul creării unui spațiu etanșeizat la nivelul bărbiei și nasului, în care temperatura și umiditatea crescută, emanată de respirație, pot afecta țesuturile pielii.  

Alegerea măștii potrivite

Varietatea de măști de pe piață poate fi deconcertantă, iar tipul de mască ales poate avea impact asupra sănătății pielii acoperite. Textura, gradul de etanșeizare și anumite substanțe cu care materialul este tratat, toate pot influența aspectul pielii și apariția unor erupții sau iritații. Cel mai important factor rămâne, însă, respirația. Prin expirare, eliminăm microbi care rămân suspendați în aerul vehiculat între zona bucală și mască. Aceștia se regăsesc într-un mediu prielnic, din cauza umidității care se produce în urma respirației. 

În concluzie, este de preferat să alegi, în continuare, măști chirurgicale, cu filtre de protecție, deoarece măștile din material textil sunt mai iritante în contact cu pielea. În plus, măștile reutilizable, spălate la mașină, pot reține particule de detergent sau balsam, care pot favoriza congestionarea porilor și da curs apariției coșurilor. 

Sfaturi pentru tenul mixt, cu tendințe acneice

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Având în vedere că acest tip de ten este cel mai predispus erupțiilor cutanate, este important să acorzi o atenție deosebită îngrijirii pielii în această perioadă. Optează pentru un gel de curățare blând, pe bază de BHA sau benzoid de peroxil, pe care să îl folosești în fiecare seară și dimineață. Nu uita de crema cu protecție solară, dar optează pentru o formulă lejeră, non-comedogenică. 

De asemenea, poți trata erupțiile apărute cu o cremă anti-acneică pe bază de zinc, sulf, sau acizi BHA sau poți alege un tratament local, care se aplică direct pe coș, pe bază de benzoid de peroxil. Atenție, însă, la faptul că tratamentele locale conțin o cantitate mai mare de substanță activă, și nu este indicat să le aplici pe întreaga suprafață a tenului.

Sfaturi pentru tenul uscat și/sau sensibil

Persoanele cu ten sensibil pot avea probleme, în această perioadă, din cauza disconfortului creat de mască, ce poate da curs iritației locale. Iritația se poate manifesta ca o simplă roșeață sau poate avea efecte mai neplăcute, precum descuamare a pielii sau senzație de mâncărime. În anumite cazuri, iritația poate degenera în dermatită iritativă. Dacă simptomele persistă pe o perioadă mai lungă, este important să consulți medicul dermatolog.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cea mai bună măsură de prevenție rămâne spălarea tenului, dimineața și seara, cu un gel de curățare blând, la care se poate adăuga un toner pe bază de acid glicolic. Nu uita de protecția solară, aplicată zilnic. 

Măsuri suplimentare, pentru toate tipurile de ten

  • Utilizează o mască de protecție curată, în fiecare zi, și schimb-o cât de des poți. 
  • Nu uita de îngrijirea buzelor – vor avea o tendință de uscare mai pronunțată în această perioadă. Aplică, în fiecare dimineață și seară, un balsam de buze intens hrănitor și reaplică-l, ori de câte ori simți nevoia, pe parcursul zilei. 
  • Păstrează-ți ritualul de îngrijire al pielii cu strictețe – vei avea nevoie de toate ingredientele active potrivite tipului tău de ten pentru a-ți păstra pielea sănătoasă și curată. Optează pentru ingrediente reparatoare, cum ar fi ceramidele, niacinamidele, acizii grași, uleiul de squalane.
  • Nu uita să te demachiezi seară de seară. Machiajul poate fi în special eficient în această perioadă, deoarece creează o barieră suplimentară de protecție a pielii. Cu toate acestea, pe parcursul zilei, se pot acumula diverse bacterii pe suprafață, motiv pentru care este esențial să te demachiezi temeinic înainte de culcare. 
  • Schimbă-ți fața de pernă mai des – în acest fel vei evita apariția erupțiilor și a iritațiilor cutanate declanșate de acarienii care se depozitează pe suprafața pernei.

 

Sursă foto :Shutterstock
Bibliografie:
Today - How to avoid acne from wearing face masks
https://www.today.com/style/how-avoid-acne-wearing-face-masks-t179699
The Naked Chemist - Barrier Repair, the Key to Outrageously Healthy Skin
https://thenakedchemist.com/barrier-repair-the-key-healthy-skin/

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0