Cum îngrijești pielea cu rozacee în sezonul rece

Iarna se pot agrava o serie de afecțiuni ale pielii, dintre care cea mai frecvent afectată de factorii fizici specifici acestui sezon este rozaceea.

Ce este rozaceea?

Rozaceea este o afecțiune cronică, non-contagioasă, care afectează în principal pielea feței și se caracterizează prin pusee de roșeață care apar spontan. Principalele caracteristici ale rozaceei sunt roșeața apărută pe obraji, nas, bărbie și frunte și, în general, debutează după vârsta de 30 de ani. Rozaceea apare de obicei la persoanele cu pielea deschisă la culoare (fotiotip I si II) și, de obicei, printre factorii declanșatori se numără frigul, uscăciunea, mâncarea picantă, cofeina sau soarele. În sezonul rece, vântul aspru și căldura uscată din interior accentuează și favorizează apariția rozaceei.

Dacă te-ai săturat de mâncărimi și piele iritată, iar singurul roz pe care-ți dorești pe obraji este cel oferit de un fard de obraz, atunci aceste sfaturi pentru rozaceea de iarnă te pot ajuta:

Respectă planul medical prescris

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rozaceea poate fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor pe bază de prescripție medicală. Este foarte important să urmezi toate recomandările medicului tău. Dermatocosmeticele au un efect antiinflamator și există tratamente pe bază de acid azelaic, metronidazol, ivermectina care pot fi folosite mai intens sau chiar sub forma unui regim de întreținere pe perioada iernii.

Evită sursele de căldură

E iarnă, deci nu e o problemă, te gândești. Poate că nici nu îți dai seama însă cât de des ești expus la căldură iritantă. Aerul uscat și cald din casă, precum și băile calde de care te bucuri pot fi ambele factori declanșatori - sporesc dilatația vaselor de sange din zonele afectate și favorizează inflamația. Ca să reduci aerul uscat din casă este bine să folosești un umidificator.
Pe de altă parte, în ciuda vremii reci, este ușor să te supraîncălzești atunci când stai foarte mult în aer liber, să cureți zăpada sau chiar și atunci când pregătești  cozonaci sau fursecuri de iarnă în cuptor. Încearcă să faci pauze ca să nu te supraîncălzești.

Ai grijă de pielea ta

Verifică cu dermatologul tău despre produsele de curățare pentru ten pe care le utilizezi. Folosește produse de curățare blânde și hidratante, cu o structură densă. Este foarte importat să aplici pe ten creme și nu loțiuni.

Evită apa fierbinte

Verifică temperatura apei când te speli. Folosește numai apă călduță pentru a evita agravarea pielii. Dușurile fierbinți pot fi o adevărată amenințare pentru persoanele care suferă de rozacee.

Păzește-te de vânt

Protejează-ți pielea de vânturilor aspre de iarnă cu o eșarfă în jurul obrajilor, nasului și a gurii atunci când ieși afară. Dacă o poți asorta cu garderoba ta, o eșarfă sau un fular ți-ar putea oferi, de asemenea, suficientă acoperire. 

Gestionează stresul

Stresul pare a fi un declanșator al rozaceei pentru unii oameni. Iarna poate fi o perioadă stresantă, cu toate exigențele Sărbătorilor de iarnă, la care se adăugă bătălia cu vremea rea. Încercă tehnici de relaxare și strategii de reducere a stresului (meditație, mindfuness), aplează la cumpărăturile online ca să eviți ieșitul afară și respinge invitațiile la evenimente sau reuniuni la care nu te simți confortabil.

Răcește băuturile calde 

Cidrul, ciocolata calda sau un lapte cu mentă pot fi delicioase, dar nu si pentru rozacee. Lasă băuturilor respective câteva secunde sau mai mult ca să se răcească înainte de a le bea. Chiar și cea mică creștere de căldură poate fi un factor declanșator pentru unii oameni.

Cunoaște-ți proprii factori declanșatorii 

Cunoașterea factorii declanșatori proprii și evitarea acestora te vor ajuta să îți menții sub controlul rozaceea. Încearcă să păstrezi un mic jurnal care te poate ajuta să urmărești ce tipuri de activități de iarnă par a fi legate de declanșarea și agravarea simptomelor rozaceei.

Folosește protecție solară

Pielea ta are nevoie de un scut solar și în sezonul rece. Zăpada creşte la rândul ei puterea soarelui, reflectând 80% dintre raze, efectul fiind unul similar al unei zile tipice de plajă. Razele ultraviolete dublează degradarea pielii, iar tenul care are rozacee este cel mai afectat. Așadar, folosește cremă cu factor SPF minim 30 și pe timp de iarnă.

Ai grija ce mănânci

Atât mâncarea picantă, cât și cafeina trebuie să fie în totalitate evitate de persoanele diagnosticate cu acest tip de boală. Alimentele preparate la grătar sau aburi sunt cele mai indicate pentru consum în astfel de situații.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.everydayhealth.com/news/taming-rosacea-in-the-winter/
https://www.santemagazine.fr/beaute-forme/soins-du-visage/peau-sensible/comment-la-peau-reagit-au-changement-de-saison-306317
https://www.lexpress.fr/styles/soins/comment-aider-sa-peau-face-aux-changements-de-saisons_2053870.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0