Cum ai grijă de pielea sensibilă a mâinilor în sezonul rece?

Pe timpul iernii, mâinile se pot înroși, se pot usca și crăpa. Ce să faci pentru a îngriji pielea sensibilă a mâinilor în sezonul rece?

Chiar dacă în anotimpurile calde pielea mâinilor tale arată suplă și sănătoasă, situația se poate schimba radical pe timpul iernii. În sezonul rece, mâinile ți se pot înroși, crăpa și aspri. Principalul vinovat pentru acest aspect este lipsa hidratării.

În timpul iernii, umiditatea aerului de afară scade, iar în interior, lucrurile stau și mai rău, din cauza surselor de încălzire. În plus, spălatul pe mâini frecvent pentru a evita infectarea cu diverse virusuri și bacterii și folosirea gelurilor de curățare cu alcool și fără ingrediente hidratante fac ca pielea să nu mai fie protejată de uleiurile naturale. 

Din acest cauze, mâinile ajung atât de deshidratate încât pielea se usucă, se crapă și, în unele cazuri, sângerează. Ce se poate face?

Bariera pielii diferă de la o persoană la alta

Cât de bine pot rezista mâinile tale condițiilor dure ale iernii are legătură cu puterea barierei personale a pielii. Această barieră este un amestec de proteine, lipide și uleiuri, care protejează pielea și depinde de genele fiecărei persoane cât de eficientă este.

Dacă bariera pielii tale este slabă, ești mai predispus la simptome ale pielii sensibile, cum ar fi mâncărime, inflamație și eczeme. Mâinile sunt, de asemenea, mai susceptibile la a deveni foarte uscate pe timpul iernii. Dacă ai mai avut mâinile crăpate și în alți ani, este posibil ca și în această iarnă să ai aceeași problemă.

Folosirea unei creme de mâini este regula de bază

Pentru a trata mâinile uscate, cu aspect solzos, trebuie să înlocuiești umezeala care lipsește din piele. Acest lucru nu se obține cu ajutorul apei, ci cu al unor creme hrănitoare. 

Crema aplicată pe piele imediat ce te-ai spălat pe mâini și te-ai șters cu prosopul va împiedica evaporarea apei și va oferi pielii un aspect sănătos și catifelat. Cel mai bine este să te obișnuiești să-ți hidratezi mâinile în mod constant, înainte de a te confrunta cu uscăciunea exagerată a pielii. Crema trebuie aplicată inclusiv pe unghii și pe cuticule, deoarece și acestea au nevoie de protecție.

Se recomandă aplicarea unei creme de mâini de 5-6 ori pe zi, pentru ca efectul pozitiv al cremei să fie neîntrerupt. Dacă te dai cu cremă doar o dată pe zi, efectul va fi de scurtă durată. 

Ca să-ți fie mai ușor, pune la îndemână, lângă chiuveta de la baie, un tub sau un borcănaș cu cremă de mâini, cu care să te dai după ce te speli. Mai pune un recipient mai mic și pe noptieră, ca să îl observi și să te dai cu cremă și înainte de culcare. De asemenea, un alt recipient e bine să fie purtat în geantă pentru a-l avea cu tine oriunde mergi. 

Cum alegi crema de mâini potrivită?

Pe piața produselor de îngrijire găsești atâtea variante de creme de mâini, încât e normal să nu știi ce să alegi. Ce e bine să reții când îți cauți o cremă de mâini este că, pentru o bună hidratare, aceasta trebuie să conțină substanțe emoliente și umectante.

Emolienții acționează ca lubrifianți pe suprafața pielii, menținând-o netedă și flexibilă. Caută pe etichetă ingrediente precum ulei de jojoba, lanolină, gliceril stearat sau squalene. Umectanții atrag umiditatea din mediu către suprafața pielii, crescând conținutul de apă al stratului exterior al pielii. Caută pe eticheta cremei de mâini ingrediente precum glicerină, acid hialuronic, sorbitol.

Dacă mâinile tale nu doar că sunt uscate și aspre, dar pielea se și crapă este timpul să treci la creme hidratante terapeutice. Alege o cremă hidratantă groasă și bogată într-o formulă care conține ingrediente mai grele, cum ar fi dimeticonă, unt de cacao sau de shea, ceară de albine, vaselină. Înainte de culcare, folosește un strat generos de cremă, apoi pune-ți mănuși subțiri de bumbac pe care să le lași peste noapte.

Ia în calcul un umidificator

Nivelurile mai ridicate de umiditate nu numai că îți vor salva mâinile de la a se usca excesiv în sezonul rece, ci va ușura și simptomele persoanelor care au pielea uscată însoțită de mâncărime pe tot corpul (inclusiv buzele crăpate). Asigură-te că întreții aparatul corespunzător, curățându-l în mod regulat, astfel încât să nu elibereze bacterii sau mucegai în aer.

Evită apa fierbinte

Deși iarna este tentant să te speli pe mâini cu apă fierbinte și să faci dușuri fierbinți, e bine de știut că în această situație pielea uscată ți se va usca și mai tare. E mai potrivit să te speli pe mâini cu apă călduță, după care să te dai imediat cu cremă de mâini.

De asemenea, evită să te speli cu produse foarte parfumate, deoarece acestea sunt mai dure pentru pielea sensibilă. Dermatologii recomandă, pe cât posibil, folosirea unor produse fără parfum (pe etichetă poate scrie „fragrance-free”). 

În plus, cu excepția gelului de curățare a mâinilor, care trebuie să aibă 70% alcool, evită în rest alte produse de mâini care conțin alcool sau acizi alfa-hidroxi (acid lactic, malic, mandelic).

Poartă mănuși 

Chiar dacă nu stai mult afară, e bine să porți mănuși atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. Pielea sensibilă a mâinilor este afectată de vânt și frig. De asemenea, dacă folosești produse chimice pentru casă sau grădină, poartă mănuși de protecție.

Atenție la detergentul de vase

Fii atentă și la detergenții de vase pe care îi folosești, deoarece și aceștia pot să-ți usuce și să-ți irite pielea. Caută detergenți de vase cu ingrediente mai prietenoase cu mâinile, cum sunt cei organici. La fel, detergenții de haine pot contribui la uscăciunea și iritațiile pielii mâinilor, așa că ai grijă să fie hipoalergenici.

Când e cazul să mergi la medic?

Dacă roșeața, uscăciunea, cojirea pielii și sensibilitatea pielii persistă în ciuda măsurilor pe care le-ai luat, e indicat să mergi la un consult dermatologic. Medicul îți poate prescrie o cremă pentru a ajuta la combaterea inflamației și, de asemenea, poate verifica dacă pielea uscată a mâinilor este cauzată de o afecțiune care necesită îngrijire specială, cum ar fi o eczemă sau psoriazisul.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology - Dermatologists’ top tips for relieving dry skin
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/dermatologists-tips-relieve-dry-skin


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0