Ce provoacă foliculita la nivelul scalpului

Foliculita scalpului este o afecțiune a pielii caracterizată de faptul că foliculii firelor de păr de pe scalp se inflamează sau se irită. Ce provoacă foliculita și cum se tratează această problemă?

Din ce cauze apare foliculita

Cauzele foliculitei includ :

  • infecții bacteriene
  • infecții cu fungi
  • expunerea la apa neclorinată în cada cu hidromasaj
  • fire de păr crescute sub piele
  • utilizarea pe termen lung a antibioticelor topice
  • sistem imunitar slăbit.

Foliculita nu este contagioasă. Cu toate acestea, agenții infecțioși, cum ar fi bacteriile și fungii, pot provoca răspândirea foliculitelor dacă oamenii folosesc la comun lama de ras, prosoapele, periile de păr și alte produse de igienă personală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorii de risc pentru apariția foliculitei sunt afecțiunile care scad rezistența la infecții (diabet, leucemie cronică etc.), acneea, dermatita, sexul masculin, purtarea unor haine prea strânse care mențin căldura și transpirația.

Ce simptome are foliculita

Foliculita scalpului începe cu mici umflături care apar de-a lungul liniei părului. Cu timpul, aceste umflături cresc și se inflamează. Fără tratament, afecțiunea se poate răspândi în foliculii de păr din creștetul capului sau de la ceafă. Alte simptome ale foliculitei includ leziuni sub formă de cruste sau mici umflături cu puroi, coșuri închise cu vârf alb, piele inflamată, mâncărime, senzație de arsură și febră ușoară.

Tipuri de foliculită a scalpului

Foliculita este un termen general pentru a descrie o inflamație a foliculilor (învelișul rădăcinii) de păr. Cu toate acestea, oamenii pot dezvolta diferite tipuri de foliculită, în funcție de cauză. Acestea pot include :

Celulita disecantă a scalpului

Celulita disecantă a scalpului sau boala Hoffman este caracterizată de apariția unor noduli mari pe scalp. De asemenea, pot exista zone pe scalp unde părul cade. Această afecțiune nu este cauzată de o infecție bacterienă sau fungică, dar se pot dezvolta infecții secundare dacă această afecțiune de bază nu este tratată.

Foliculita cauzată de bărbierit (pseudofoliculita bărbii)

Pseudofolliculita barbae, cunoscută și sub denumirea de arsură de la bărbierit, este un tip de foliculită care se dezvoltă din firele de păr crescute în piele. Această afecțiune duce, de obicei, la apariția unor „ciorchini” de mici umflături roșii în zona bărbii, a organelor genitale și a altor zone din care părul este ras cu lama în mod regulat. Deși oricine poate dezvolta pseudofoliculita, persoanele cu păr gros sau creț pot avea un risc mai mare.

Foliculita bacteriană

Infecțiile bacteriene sunt cauza cea mai frecventă a foliculitei. Staphylococcus aureus (S. aureus) este bacteria responsabilă cel mai adesea de foliculita bacteriană. Există 30 de tipuri diferite de bacterii Staphylococcus, dar stafilococul auriu provoacă majoritatea infecțiilor. Această bacterie trăiește pe piele și în interiorul nasului, dar nu întotdeauna provoacă infecții - doar dacă se înmulțește prea mult sau dacă intră într-o rană deschisă.

Foliculita gram-negativă

Foliculita gram-negativă apare cel mai adesea atunci când o persoană folosește antibiotice orale, în special tetraciclină. De asemenea, se mai poate dezvolta după utilizarea pe termen lung a antibioticelor topice, unde bacteriile rezistente la antibiotice cresc pe diferite părți ale corpului, inclusiv pe scalp. Această afecțiune duce la apariția unor coșuri mari, pline de puroi, care stau în straturile profunde ale pielii. Dacă se încearcă stoarcerea acestor coșuri, pot apărea cicatrici. Medicii prescriu izotretinoină oral pentru a trata majoritatea cazurilor de foliculită gram-negativă.

 
 

Foliculita eozinofilă

Foliculita eozinofilă duce la apariția unor leziunilor profunde, pline de puroi, mai ales pe față, gât și scalp. Această formă de foliculită afectează sugarii și persoanele cu sistem imunitar slăbit. Leziunile pot lăsa pete întunecate pe piele (hiperpigmentare). Foliculita eozinofilă afectează bărbații mai des decât femeile.

Ce opțiuni de tratament există pentru foliculită

Există mai multe opțiuni de tratament pentru foliculita scalpului. Următoarele remedii la domiciliu pot ajuta la tratarea cazurilor ușoare: evitarea raderii părului de pe cap timp de câteva zile (pentru persoanele care obișnuiesc să facă acest lucru), folosirea unui aparat de ras nou și curat pentru raderea părului de pe cap, aplicarea unei comprese calde pentru a ajuta la calmarea inflamației și la scurgerea puroiului, aplicarea unui unguent cu antibiotic pe nodulii mari și pe rănile deschise, folosirea unor antihistaminice ușoare sau a steroizilor topici pentru a reduce inflamația, spălarea părului cu un șampon antimătreață, cu tensidă de cocos și seleniu.

Dacă starea nu se îmbunătățește în urma tratamentelor la domiciliu, e indicat un consult medical. Medicul va stabili cauza de bază și va prescrie un tratament eficient, care poate include antibiotice orale sau topice, un steroid mai puternic, un unguent antifungic topic, un șampon antimicrobian, terapie cu lumină, pentru a elimina bacteriile și fungii de pe scalp, epilarea cu laser pentru a distruge foliculii de păr infectați, drenarea chirurgicală a leziunilor mari pline de puroi.

Ce complicaţii poate avea foliculita

Foliculita scalpului nu este o urgență medicală, iar cazurile ușoare se pot trata acasă. Cu toate acestea, dacă o persoană nu reușește să își trateze foliculita scalpului acasă și nici nu merge la medic, aceasta poate duce la apariția unor furuncule mari, pline de puroi, a unor zone întunecate de piele, cicatrici, infecții cronice sau recurente ale foliculilor și căderea permanentă a părului.

Medicii pot trata foliculita severă cu un medicament antifungic sau unguent cu antibiotice. De asemenea, pot prescrie un șampon medicamentos care să atenueze mâncărimea și să contribuie la eliminarea microbilor infecțioși. Foliculita eozinofilică poate deveni o afecțiune cronică, dar ușoară. foliculii rămân inflamați de obicei timp de una sau două săptămâni și problema reapare la fiecare una sau două luni. Medicii pot prescrie tratamente eficiente pentru a ajuta la gestionarea focarelor de foliculită.

Cum se poate preveni foliculita

Următoarele strategii pot ajuta la prevenirea foliculitei scalpului:

  • spălarea scalpului în mod regulat cu un șampon blând
  • îndepărtarea produselor de styling din păr cât mai des posibil
  • evitarea purtării unor căciuli strânse sau a căștilor mai mult decât este necesar
  • evitarea raderii părului de pe cap cu un aparat de ras prea vechi sau murdar
  • evitarea piscinelor care nu sunt dezinfectate corespunzător
  • spălarea scalpului imediat după transpirație abundentă.

Pentru a ajuta la reducerea riscului de foliculită, este foarte importantă tratarea afecțiunilor de bază. Persoanele care suferă de diverse boli care le afectează sistemul imunitar, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau diabetul, sunt încurajate să ceară sfatul medic pentru a discuta strategiile de prevenire a foliculitei. De asemenea, persoanele care au un istoric îndelungat de utilizare de antibiotice topice pot discuta cu medicii lor opțiuni alternative de tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://dermnetnz.org/topics/scalp-folliculitis

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17692-folliculitis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0