Ce este apa micelară și cum acționează

Apa micelară este una dintre cele mai des folosite produse cosmetice în rutina de zi cu zi, deoarece oferă o curățare rapidă, blândă și eficientă a tenului.

Apa micelară îndepărtează machiajul și impuritățile acumulate pe ten de-a lungul zilei, fără a dezechilibra bariera naturală a pielii și fără a avea potențial comedogenic. 

Potrivit statisticilor, o apă micelară este cumpărată la fiecare 6 secunde, pe plan global, iar acest lucru se datorează și faptului că diverse branduri de apă micelară sunt promovate de vedete, influenceri și specialiști în dermatocosmetică și machiaj.

Indiferent dacă folosești sau nu apa micelară, probabil te întrebi ce este, de fapt, acest lichid care, aparent, curăță pielea mai bine decât celelalte produse demachiante, fără să irite ochii sau pielea sensibilă? 

Ce conține apa micelară?

Apa micelară este, de fapt, o soluție lichidă simplă, cu bază de apă, în a cărei compoziție se regăsesc niște particule sferice numite micele, care acționează ca un surfactant blând. Aceste micele au capacitatea de a atrage, în același timp, apa și uleiul, reușind astfel să curețe în profunzime suprafețele cu care intră în contact.

Atunci când pui într-un pahar apă și ulei, vei observa că acestea se separă. Puterea micelelor stă în capacitatea de a uni aceste două substanțe, datorită proprietăților hidrofile, prin care este atrasă apa, și a celor hidrofobe, prin care sunt atrase uleiurile. Separate, toate aceste fragmente se numesc molecule tensioactive și sunt prezente în multe dintre produsele cosmetice folosite pentru demachiere. 

Probabil ai văzut că există loțiuni micelare cu acțiune de demachiere bifazică, în care sunt separate două straturi: unul lichid și unul uleios. Micelele prezente în aceste produse fac posibilă unificarea temporară a celor două substanțe polarizante (apă și ulei), pentru o curățare cât mai eficientă, în special a produselor de machiaj rezistente la apă. 

Cum acționează apa micelară și cum se folosește corect?

Atunci când aplici soluția pe o dischetă din bumbac, micelele se fixează, parțial, de suprafața acestora și captează impuritățile de pe piele, fie că este vorba despre produse de machiaj sau, pur și simplu, praf, exces de sebum sau impuritățile acumulate în urma expunerii la poluarea din aer.

Unul dintre avantajele apei micelare, spre deosebire de alte produse de curățare a tenului, este că nu necesită clătire, deși unii specialiști afirmă că este mai bine dacă, după folosirea apei micelare, îți limpezești fața cu puțină apă, deoarece micelele tind să rămână pe piele, ceea ce poate duce la iritarea tenului. 

Un alt avantaj constă în ușurința aplicării. Apa micelară se folosește cu ajutorul dischetelor demachiante. Tot ce trebuie să faci este să îmbibi o dischetă în soluție și să cureți tenul cu blândețe, prin mișcări de ștergere, de jos în sus. Este recomandat să utilizezi mai multe dischete și să te oprești din curățare numai atunci când ultima dischetă rămâne perfect curată. 

Dacă obișnuiești să aplici mai mult machiaj sau să folosești produse rezistente la apă, este posibil să ai nevoie de 2-3 dischete pentru a elimina complet machiajul.

Apa micelară poate fi folosită și dimineața, pentru îndepartarea sebumului în exces, acumulat pe timpul nopții, dar și pentru îndepartarea particulelor de praf. O piele curățată cu apă micelară este pregătită pentru aplicarea unui machiaj rezistent.

Cum alegi apa micelară potrivită pentru tenul tău?

Apa micelară este unul dintre cele mai delicate produse de demachiere, astfel încât nu vei avea nevoie de un al doilea produs special pentru demachierea ochilor și, în plus, o poți folosi cu încredere și dacă ai pielea foarte sensibilă sau reactivă. Majoritatea soluțiilor micelare aflate pe piață nu conțin alcool și uleiuri minerale, care ar putea să îți irite pielea.

Cu toate acestea, este recomandat să te orientezi spre produse comercializate de branduri cunoscute și disponibile, de preferat, în farmacii. Un lucru important de reținut în privința ingredientelor este că o listă mai scurtă de ingrediente înseamnă un produs mai simplu formulat, deci mai sigur pentru ten.

Un alt aspect important este alegerea apei micelare pentru tenul acneic. Deși există, în continuare, tendința de optare pentru produse de curățare agresive, pe bază de alcool, pentru uscarea erupțiilor, acest lucru nu va face decât să îți irite, și mai mult, tenul. Așadar, dacă te confrunți cu erupții acneice frecvente, este bine să alegi o apă micelară pentru ten sensibil, pentru a atenua efectele astringente ale produselor antiacneice din rutina ta. Curățarea tenului trebuie să fie mereu blândă, pentru a nu dezechilibra bariera naturală a pielii, indiferent de tipul de ten.


 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Allure - What Is Micellar Water, and Should You Use It in Your Skin-Care Routine?
https://www.allure.com/gallery/micellar-water-facial-cleanser 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0