Beneficiile lavandei pentru frumusețe

Lavanda are proprietăți antibacteriene și antifungice, contribuind la curățarea și detoxificarea pielii, dar și la tratarea rănilor minore.

Lavanda este o plantă originară din nordul Africii și regiunile muntoase ale Mediteranei, foarte apreciată pentru îngrijirea pielii, fiind folosită adesea sub formă de ulei sau macerat organic în creme hidratante, în serumuri pentru piele reactivă, sensibilă și uscată, în șampoane care contribuie la purificarea pielii sau în parfumuri. Lavanda este apreciată nu doar pentru proprietățile care o fac utilă în produsele de îngirjire și înfrumusețare, având succes și în industria detergenților. 

Descoperă soluțiile experților DOC

Pe lângă beneficiile pentru piele, cum ar fi tratarea rănilor, combaterea infecțiilor fungice și calmarea pielii cu probleme, cercetările sugerează că lavanda poate fi utilă pentru tratarea anxietății, a insomniei și a neliniștilor. Florile de lavandă sunt folosite în scopuri terapeutice sub formă de ceai, tinctură, miere sau ulei esențial antibacterian.

Lavanda curăță pielea

Cercetări recente sugerează că lavanda poate fi folosită ca agent antibacterian și antifungic. Deși s-ar putea să nu fie cel mai puternic ingredient antibacterian, are o oarecare eficacitate, deci poate fi utilizat cel mai bine ca element secundar de susținere pentru a îmbunătăți mirosul produsului, stimulând, de asemenea, puterea de curățare a acestuia, sunt de părere experții.

Lavanda ajută la detoxificarea pielii

Toxinele din mediul înconjurător și stresul zilnic pot „taxa” pielea, oferindu-i un aspect îngroșat și inflamat. Lavanda poate ajuta la combaterea acestor probleme. Conținutul de antioxidanți puternici face ca lavanda să prevină și să aibă un efect de contraatac asupra efectelor iritante ale poluanților asupra pielii. În plus, studiile au arătat că stresul ridicat duce la asprirea pielii, astfel încât lavanda poate îmbunătăți situația pielii și prin faptul că acționează ca un agent calmant pentru minte.

Lavanda contribuie la vindecarea rănilor

Se crede că uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, care pot ajuta la vindecarea arsurilor minore și a mușcăturilor de insecte. Un studiu¹ publicat în jurnalul științific Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a comparat efectele mai multor tratamente pentru vindecarea rănilor. 

Cercetatorii au studiat în paralel, pe șobolanii de laborator, efectele stimulării electrice transcutanate nervoase, ale soluției saline, ale povidonului iodinat și ale uleiului de lavandă. Autorii studiului au remarcat că rănile s-au închis mai repede în grupurile tratate cu stimulare electrică transcutanată nervoasă și cu ulei de lavandă decât în grupurile de control. Aceste descoperiri sugerează că lavanda are un efect accelerator asupra vindecării rănilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lavanda tratează infecțiile fungice

Un studiu² publicat în Journal of Medical Microbiology a arătat că uleiul de lavandă ar putea fi eficient în combaterea infecțiilor rezistente la antifungice. Cercetătorii au descoperit că uleiul era letal pentru o serie de tulpini care pot provoca boli la nivelul pielii. În această lucrare științifică, uleiurile esențiale distilate din planta de lavandă au părut să funcționeze prin distrugerea membranelor celulelor fungice. Studiul concluzionează că uleiul de lavandă demonstrează activitate antifungică într-un spectru larg.

Lavanda poate stimula creșterea părului

Lavanda este posibil eficientă pentru tratarea alopeciei areata, o afecțiune în care părul se pierde din unele sau din toate zonele corpului. Unele cercetări arată că lavanda poate promova creșterea părului cu până la 44% după 7 luni de tratament. Într-un studiu³ recent, cercetătorii au descoperit că aplicarea uleiului de lavandă pe spatele șoarecilor a contribuit la promovarea creșterii părului pe parcursul a 4 săptămâni.

Lavanda ușurează simptomele eczemei

Atunci când este aplicat pe piele, uleiul de lavandă a arătat rezultate pozitive în ușurarea simptomelor eczemelor și ale psoriazisului, în tratamentul acneei și al iritației de scutec.

Ce alte beneficii mai are lavanda

Unele studii sugerează că un consum de ceai de lavandă poate ajuta la tratarea problemelor digestive, cum ar fi vărsăturile, greața, gazele intestinale, indigestia și balonarea.

 
 

Un review publicat în jurnalul științific International Journal of Psychiatry in Clinical Practice a evaluat cât de eficient ar putea fi un preparat din ulei de lavandă pentru persoanele cu tulburări de anxietate. Echipa de cercetători a descoperit că acel preparat a avut un efect anxiolitic sau de reducere a anxietății asupra pacienților cu anxietate generalizată sau subsindromală în termen de 2 săptămâni.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că mirosul de lavandă poate ajuta pacienții înaintea unei vizite la stomatolog. Autorii studiului au măsurat nivelul de anxietate la 340 de pacienți adulți în timpul petrecut în sala de așteptare de la dentist. Jumătate dintre pacienți au fost expuși la parfum de lavandă, în timp ce cealaltă jumătate, nu. Echipa de cercetare a descoperit că pacienții expuși la mirosul de lavandă au raportat niveluri mai mici de anxietate în comparație cu ceilalți. Efectul calmant al lavandei a fost prezent indiferent de tipul de programare dentară pe care o avea persoana.

Cercetătorii au vrut să afle, de asemenea, dacă lavanda ar putea ajuta la atenuarea simptomelor emoționale premenstruale. Multe femei de vârstă reproductivă prezintă o serie de simptome în faza premenstruală, cunoscute în mod obișnuit sub numele de sindrom premenstrual (SPM). Chiar dacă afecțiunea este frecventă, niciun tratament nu este recunoscut universal ca fiind eficient. Participantele la un mic studiu încrucișat au trecut printr-un ciclu menstrual fără tratament cu aromaterapie cu ulei de lavandă și un alt ciclu menstrual în care au fost tratate cu acest remediu. Studiul a concluzionat că aromaterapia cu lavandă ar putea atenua simptomele emoționale premenstruale.

Un alt studiu sugurează că parfumul de lavandă ar putea avea un efect benefic asupra insomniei la femeile tinere. Cu toate acestea, autorii au subliniat că sunt necesare studii repetate pentru a confirma proporțiile eficiente de ulei de lavandă și ulei purtător pentru insomnie.

Ce nu tratează lavanda

Deși multe persoane folosesc lavanda ca remediu pentru tratarea unor afecțiuni diverse, nu există dovezi suficiente pentru a evalua eficacitatea lavandei pentru tratarea depresiei, a colicilor la sugari, a constipației, a migrenelor, a otitei, a tensiunii arteriale crescute, a durerilor legate de cancer și a demenţei.

Experții recomandă ca oamenii să fie precauți atunci când combină lavanda cu medicamente care induc somnolență, cum ar fi benzodiazepină sau barbiturice, și cu medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, cum ar fi captopril, enalapril și losartan. Dacă ești în tratament cu unul dintre medicamentele de mai sus, solicită sfatul medicului înainte de folosi remedii cu lavandă. De asemenea, femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să discute cu medicul înainte de a folosi lavanda.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - A Comparison Study of Growth Factor Expression following Treatment with Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, Saline Solution, Povidone-Iodine, and Lavender Oil in Wounds Healing
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3686082/
1. Studiul „A Comparison Study of Growth Factor Expression following Treatment with Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, Saline Solution, Povidone-Iodine, and Lavender Oil in Wounds Healing”, apărut în Evidence-Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 361832, published online 2013 Jun 3. doi: 10.1155/2013/361832, autori: Adalet Koca Kutlu et al.
Microbiology society - Chemical composition and antifungal activity of the essential oils of Lavandula viridis L'Hér.
https://www.microbiologyresearch.org/content/journal/jmm/10.1099/jmm.0.027748-0
2. Studiul „Chemical composition and antifungal activity of the essential oils of Lavandula viridis L'Hér.”, apărut în JOURNAL OF MEDICAL MICROBIOLOGY Volume 60, Issue 5, https://doi.org/10.1099/jmm.0.027748-0, autori: Mónica Zuzarte et al.
NCBI - Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843973/
3. Studiul „Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice”, apărut în Toxicol Res. 2016 Apr; 32(2): 103–108. Published online 2016 Apr 30. doi: 10.5487/TR.2016.32.2.103, autori: Boo Hyeong Lee et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0