Acneea conglobată - ce este și cum se tratează?

Acneea conglobată (AC) apare atunci când chisturile și nodulii acneici încep să se unească și să crească împreună în straturile profunde ale pielii. Așadar, este o formă nodulo-chistică de acnee, o afecțiune de piele rar întâlnită, dar foarte serioasă, de natură inflamatorie, care apare, în general, pe față, spate și piept. Pe parcursul timpului, acneea conglobată poate genera apariția unor cicatrici profunde, foarte dificil de reparat și care, adesea, pot deforma trăsăturile persoanei afectate. 

 

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Deși acneea conglobată poate fi o afecțiune severă, tratamentele medicamentoase din ziua de astăzi pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la reducerea riscului de cicatrici profunde. Dacă suferi de această formă de acnee, este indicat să discuți cu un medic dermatolog despre opțiunile disponibile de tratament, precum și de varianta cea mai potrivită pentru tine. 

Cum poți să îți dai seama dacă ai acnee conglobată? 

Acneea nodulo-chistică, cum este și acneea conglobată, este caracterizată prin noduli cu aspect și trăsături de chist. Nodulii acneici se dezvoltă adânc în pori, ca rezultat al acumulării de bacterii, sebum și celule de piele moarte. Practic, porii devin congestionați și, prin acumularea succesivă de materie, se formează nodulii întăriți. 

În cele din urmă, nodulii se înroșesc și capătă un aspect inflamat. Din cauza severității acestei afecțiuni, nodulii acneici nu se pot trata cu remedii fără prescripție medicală. 

Chisturile de tip noduli nu sunt, de fapt, chisturi, deoarece acestea în mod normal sunt umplute cu lichid. Nodulii prezenți la acneea conglobată nu conțin lichid și, spre deosebire de nodulii sau chisturile acneice obișnuite, în acest caz ele se unesc și formează noduli mult mai mari.  

În timp ce acneea nodulo-chistică este rară, subtipul de acnee conglobată este și mai puțin frecvent întâlnit. Așadar, la acest tip de afecțiune, nodulii au, mai degrabă, un aspect de comedon, sunt frecvenți pe suprafața pielii și foarte mari. Aceste comedoane se pot transforma, în cele din urmă, în chisturi, eliberând un lichid urât mirositor dacă sunt sparți. De obicei, stoarcerea comedoanelor de acnee conglobata nu face altceva decât să înrăutățească afecțiunea. 

Pe măsură ce erupțiile se înmulțesc pe suprafața pielii, riscul de cicatrici crește exponențial. Aceste cicatrici sunt clasificate drept atrofice, sau subțiri, sau hipertrofice, adică groase. 

Care sunt cauzele și factorii de risc pentru acneea conglobată?

Acneea conglobată este cauzată de apariția și unirea nodulilor, abceselor și chisturilor de la nivelul pielii. Este foarte dificil să controlezi acest tip de acnee fără un tratament medicamentos prescris de medic, pentru că tinde să se formeze și să se răspândească în straturile profunde ale pielii. 

Potrivit experților în dermatologie, acneea conglobată este mai des întâlnită la bărbați decât la femei, așa încât sexul este un factor de risc major. Debutul bolii își face simțită prezența în adolescență, iar simptomele pot continua să apară pe parcursul mai multor ani. 

La anumite persoane, acneea conglobata poate fi cauzată de anumite afecțiuni autoinflamatorii care, la fel ca bolile autoimune, sunt de natură genetică și nu pot fi prevenite. 

Diagnostic și tratament pentru acneea conglobată

În cazul în care manifești simptome de acneea conglobată sau de oricare altă formă de acnee nodulo-chistică, este foarte important să mergi la medicul dermatolog pentru un diagnostic precis. Medicul va analiza cu atenție leziunile și te va întreba cu privire la istoricul de boală în familie, atât pentru acnee cât și pentru alte afecțiuni inflamatorii ale pielii. 

Din cauza severității acestei afecțiuni, medicul dermatolog este cel mai în măsură să te ajute. Pe lângă consultația clinică, medicul îți poate recomanda o serie de investigații și analize, cum ar fi o biopsie, pentru a elimina alte posibile cauze, cum ar fi carcinomul de piele. 

În ceea ce privește opțiunile de tratament pentru acneea conglobată, din cauza severității bolii, acestea sunt complexe și, de obicei, trebuie abordate mai multe opțiuni în mod simultan. Medicamentele și remediile disponibile fără rețetă nu pot rezolva problema, deși anumite produse, cum ar fi uleiurile calmante și antiseptice, precum cel de măcește, pot calma temporar simptomele. 

Este de reținut însă că acneea conglobată se dezvoltă și se răspândește în straturile profunde ale pielii, așa încât, chiar și produsele cosmetice cu substanțe active, precum acidul salicilic sau peroxidul de benzoil, nu vor face față. 

Așadar, medicul îți poate recomanda o combinație de tratament topic și oral, precum și soluții de netezire a cicatricilor. 

Tratamentele topice nu funcționează de sine stătătoare. Cu toate acestea, pot fi utilizate în paralel cu medicamente orale, pentru rezultate cât mai bune. Printre schemele de tratament cele mai frecvent utilizate se numără și combinația de tratament topic cu peroxid de benzoil, pentru controlul producției de sebum, împreună cu unguente și creme pe bază de corticosteroizi, pentru calmarea inflamației. 

În ceea ce privește medicamentele orale, isotretinoinul este cea mai eficientă opțiune de tratament. Acesta acționează prin suprimarea glandelor sebacee în a produce sebum în exces la nivelul porilor. Din cauza potenței acestui medicament, nu se recomandă consumul pe termen lung.  

De asemenea, steroizii orali pot fi utilizați, în cazul în care variantele injectabile nu fac față inflamației de la nivelul nodulilor. 

Femeile care suferă de acneea conglobată pot observa îmbunătățiri ale afecțiunii cu ajutorul tratamentului cu anticoncepționale. 

Remedierea cicatricilor

Medicul îți poate recomanda anumite intervenții pentru tratarea cicatricilor profunde. Există o operație prin care se elimină țesutul cicatrizat, după care se face tratament cu steroizi pentru stoparea inflamației. 

De asemenea, transplantul de piele este o tehnică utilă în cazuri de cicatrici extrem de grave. Medicul chirurg preia țesuturi din alte zone ale corpului pentru a umple părțile afectate și a reda aspectul neted al pielii. 

Posibile complicații

Apariția cicatricilor reprezintă complicația principală a acestei boli de piele, dar prin tratament adecvat se poate preveni agravarea acestora. Pe măsură ce pielea se vindecă, pot apărea pete pigmentare, însă medicul dermatolog te poate ajuta în acest sens, prin proceduri specific, cum ar fi microdermoabraziunea sau mezoterapia. 

De asemenea, odată ce acneea conglobată este tratată sau, cel puțin, ținută sub control, comedoanele vor apărea din ce în ce mai rar și nu vor mai fi la fel de mari, deoarece nu se vor mai uni între ele. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - What Is Acne Conglobata and How Is It Treated?
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/acne-conglobata 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0