Acidul salicilic calmează mâncărimile scalpului

Acidul salicilic este o substanță care calmează mâncărimea de la nivelul scalpului. Alte substanțe care contribuie la tratarea mâncărimilor și care trebuie căutate pe etichetele șampoanelor sunt seleniul, sensirina și piritionatul de zinc.

Acidul salicilic a fost utilizat pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii de sute de ani. Capacitatea acidului salicilic de a exfolia stratul cornos îl face un agent bun pentru exfolierea pielii moarte. În special proprietatea comedolitică a acestei substanțe o face un agent de exfoliere util pentru persoanele afectate de acnee. De asemenea, se folosește și de către persoanele care au pistrui sau melasmă.

Poate te-ai mai întâlnit, așadar, cu acidul salicilic ca ingredient în produsele antiacnee sau antipistrui, însă această substanță nu este utilă doar pentru tratarea problemelor pielii feței, ci și pentru îngrijirea scalpului. Ca ingredient în șampoane, acidul salicilic funcționează prin descompunerea celulelor moarte ale pielii. Acest lucru este dovedit științific: acidul salicilic ajută la tratarea neplăcerilor care afectează scalpul, cum ar fi dermatita seboreică și mătreața. Alte utilizări ale șamponului cu acid salicilic nu au dovezi substanțiale.

Beneficiile șamponului cu acid salicilic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acidul salicilic funcționează prin dizolvarea celulelor moarte ale pielii. În anumite afecțiuni ale pielii și scalpului, celulele moarte ale pielii se pot acumula, creând zone îngroșate de piele uscată. Un șampon cu acid salicilic poate fi util prin descompunerea acestor zone de piele groasă, crescând în același timp umiditatea pentru a contribui la oprirea formării acestora.

Un șampon care are în compoziție acid salicilic poate ajuta la tratarea următoarelor afecțiuni:

Mătreaţă

Mătreața este o afecțiune obișnuită a scalpului care provoacă mâncărime și un fel de „fulgi” albi și uscați care se desrpind de piele și se pot acumula în păr și pe umeri. Acidul salicilic este un ingredient care se găsește în șampoanele antimătreață pe care le poți cumpăra atât de la farmacie, cât și din magazine sau de pe internet. Acest șampon te poate ajuta să scapi de acești fulgi și în același timp îți hidratează scalpul uscat. Poți utiliza șamponul pentru mătreața care apare din când în când sau în mod regulat, pentru a reuși să menții un nivel adecvat de umiditate a scalpului.

Dermatită seboreică

Dermatita seboreică este înrudită îndeaproape cu mătreața și este caracterizată de un scalp încărcat și de mâncărimi ale pielii capului. Această afecțiune inflamatorie a pielii este cunoscută pentru „fulgii” alb-gălbui, asemănători cu cei asociați cu mătreața, dar mai uleioși decât aceia. Este posibil să te confrunți cu dermatita seboreică dacă observi pete uleioase și pe alte zone ale pielii în afară de scalp, inclusiv pe urechi sau pe față.

Șamponul cu acid salicilic poate ajuta la tratarea dermatitei seboreice care apare pe scalp, dar poate fi iritant pentru alte părți ale corpului. Nu folosi șampon cu acid salicilic pentru bebeluși și pentru copiii mici decât dacă este recomandat de către medicul pediatru.

În ce situații NU este eficient șamponul cu acid salicilic?

Șamponul cu acid salicilic nu s-a dovedit a fi eficient pentru următoarele afecțiuni:

Psoriazis

Psoriazisul este un alt tip de afecțiune inflamatorie a pielii, care poate afecta toate părțile corpului, nu numai scalpul (de obicei, apare cu precădere în zona scalpului, a coatelor, a genunchilor și interfesieră). Caracterizată de zone de piele îngroșată, de culoare roșu-argintiu și uscată, această problemă de sănătate este cauzată de creșterea execsivă a celulelor pielii. Când pielea produce celule noi într-un ritm mai rapid decât în mod normal, celulele moarte nu au nicio șansă de a se descompune și, prin urmare, se acumulează pe suprafața pielii.

Șampoanele cu prescripție medicală sunt de obicei necesare pentru tratamentul psoriazisului la nivelul scalpului. Acidul salicilic este doar o substanță care contribuie la descompunerea celulelor pielii și atenuează mâncărimile, dar nu tratează psoriazisul.

Căderea părului

Acidul salicilic nu tratează căderea părului în mod direct. În schimb, medicația poate ajuta la scăderea tentației persoanei afectate de a-și scărpina scalpul în caz de mâncărime, ceea ce poate scădea riscul de cădere a părului în viitor.

Efecte secundare și precauții pentru utilizarea șamponului cu acid salicilic

Acidul salicilic este considerat  o substanță sigură pentru majoritatea utilizatorilor, dar poate provoca iritații la unele persoane. Reacțiile adverse asociate cu acidul salicilic pot include uscarea excesivă a pielii, o senzație de arsură, roşeaţă sau cojirea pielii. Reacțiile alergice la acidul salicilic sunt rare. Cu toate acestea, trebuie să soliciți ajutor medical imediat dacă prezinți oricare dintre următoarele simptome după utilizarea acestui șampon:

 • tumefiere (umflare) care se extinde de la scalp pe față
 • erupție de culoare roșie care se răspândește
 • urticarie
 • dificultăți de respirație
 • ameţeală.

Nu se știe dacă acidul salicilic poate dăuna sau nu fătului și nu există studii clinice care să fi evaluat aceste riscuri. Cu toate acestea, dacă ești însărcinată sau alăptezi, discută cu medicul înainte de a utiliza șampoane cu acid salicilic. De asemenea, medicul ar putea să te sfătuiască împotriva utilizării șamponului cu acid salicilic dacă suferi de boli hepatice sau renale.

Cum se folosește șamponul cu acid salicilic

Ca în cazul oricărui medicament, șamponul cu acid salicilic funcționează numai dacă îl folosești corect. Urmează acești pași pentru o utilizare corectă:

 • Udă bine părul și scalpul cu apă călduță.
 • Aplică o cantitate mică de șampon direct pe scalp, adăugând mai mult la nevoie, până acoperi tot scalpul.
 • Masează ușor șamponul pe scalp cu mișcări circulare, cu degetele, fără să apeși și să freci foarte tare și fără să îți zgârii pielea capului cu unghiile.
 • Lasă șamponul pe scalp să acționeze până la 5 minute.
 • Clătește bine scalpul și tot părul cu apă călduță.
 • Folosește apoi un balsam - nu îl aplica la rădăcina părului, ci de la jumătate în jos, până la vârfuri, pentru a-i reface umiditatea.

Șamponul cu acid salicilic are o eficiență crescută atunci când este utilizat săptămânal. Un medic dermatolog îți poate recomanda să folosești șamponul zilnic până când starea scalpului se îmbunătățește. Chiar dacă scalpul ți se curăță și se calmează, va trebui să folosești în continuare șamponul cu acid salicilic o dată sau de două ori pe săptămână, pentru întreținerea efectelor, intrucat acesta nu vindeca o conditie de baza, ci are doar rol ajutator, de estompare a efectelor secundare negative.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NCBI - Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4554394/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0