Suferi de hernie de disc? NU face aceste exercitii

În afecțiunile coloanei vertebrale se recomandă practicarea sportului, întrucât exercițiile fizice întăresc musculatura care susține coloana și totodată sporesc flexibilitatea coloanei vertebrale. Există, însă, și situații în care anumite mișcări pot face mai mult rău decât bine – iată care sunt exercițiile fizice contraindicate în caz de hernie de disc și ce tratament există pentru hernie de disc.

Hernia de disc, cunoscută și sub numele de hernie discală sau protruzie discală, este o afecțiune a coloanei vertebrale care apare atunci când partea interioară a unui disc intervertebral se deplasează în afara zonei sale normale. Discurile intervertebrale sunt structuri moi și elastice care se află între vertebrele coloanei vertebrale și acționează ca niște amortizoare pentru a reduce impactul asupra coloanei vertebrale. Când partea interioară a discului iese din zona sa normală, aceasta poate apăsa asupra nervilor din apropiere, ceea ce poate provoca dureri, furnicături și alte simptome.

Hernia de disc poate fi cauzată de o serie de factori, cum ar fi îmbătrânirea, uzura naturală a discurilor intervertebrale, leziuni sau traume, ridicarea greutăților grele sau activități care implică îndoirea și întinderea excesivă a coloanei vertebrale. Ca simptome în hernie de disc, e bine de știut că acestea pot varia în funcție de locația herniei și de presiunea exercitată asupra nervilor din apropiere, dar pot include: dureri de spate sau de picioare, amorțeală, furnicături, slăbiciune musculară. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptome hernie de disc

Simptomele herniei de disc pot varia în funcție de locația herniei, dar și de gradul de presiune exercitată asupra nervilor din apropiere. În general, acestea pot include:

  • Durere de spate localizată în zona afectată, care poate fi constantă sau intermitentă.
  • Durere radiculară, resimțită într-unul sau ambele picioare, care poate fi însoțită de senzația de amorțeală sau furnicături.
  • Slăbiciune musculară resimțită într-unul sau ambele picioare, ceea ce poate face dificile mersul sau ridicarea unor obiecte grele.
  • Amorțeală sau furnicături în zona afectată, inclusiv într-unul sau ambele picioare.
  • Mai rar, pierderea controlului vezicii urinare sau a intestinelor (poate fi o urgență medicală și necesită asistență medicală imediată).

În general, persoanele cu hernie de disc pot face exerciții fizice și pot practica un sport, dar este important să discute cu medicul curant sau cu un fizioterapeut pentru a afla care activități sunt sigure și adecvate pentru starea lor. Unele exerciții fizice pot ajuta la ameliorarea simptomelor herniei de disc și pot îmbunătăți funcționarea generală a coloanei vertebrale, însă activitățile care implică mișcări bruște sau o presiune excesivă asupra coloanei vertebrale trebuie evitate.

Ce exerciții fizice să eviți dacă ai primit diagnosticul de hernie de disc?

Dacă ai impresia că orice exercițiu fizic este benefic spatelui tău, e bine de știut că nu orice formă de mișcare este indicată când suferi de hernie de disc. Multe exerciții pot fi dăunătoare coloanei vertebrale dacă suferi de această afecțiune, acestea favorizând mișcarea discurilor intervertebrale și mărind presiunea pusă pe ele.

Abdomenele

Abdomenele pun o presiune mare pe zona lombară și totodată implică încordarea zonei abdominale, ceea ce înseamnă că se creează o tensiune la nivelul coloanei vertebrale, care ar putea mișca și mai mult discul herniat.

Ridicarea picioarelor

Acest exercițiu vizează tot mușchii abdominali și este la fel de dăunător pentru pacientul cu hernie de disc ca și abdomenele. Fie că e vorba despre ridicarea picioarelor de la sol, din poziție întins pe spate, fie că vorbim despre ridicarea picioarelor la bancă, efectul este același asupra discurilor dintre vertebre – se suprasolicită coloana vertebrală.

Atingerea degetelor de la picioare

Fie că faci acest lucru din poziție culcată, prin ridicare și aplecare, fie că îl faci din picioare, prin aplecarea capului către genunchi, atingerea degetelor de la picioare pune o presiune foarte mare pe coloană, forțând discurile intervertebrale și crescând riscurile pentru pacient.

Ridicarea de greutăți

Orice exercițiu care implică ridicarea unor greutăți este contraindicat pentru pacientul cu hernie de disc. Greutatea mărește presiunea pusă mai ales pe zona lombară, agravând hernia de disc. Medicii recomandă pacienților cu hernie de disc să nu ridice niciodată mai mult de 3-4 kilograme, iar când o fac, să procedeze corect – asta înseamnă că pacientul nu se îndoaie din mijloc, ci se apleacă prin îndoirea genunchilor, menținând spatele drept, ia greutățile, apoi se ridică prin îndreptarea genunchilor. În tot acest timp, poziția spatelui rămâne neschimbată.

Joggingul

Oricât de multe beneficii ar avea alergatul pentru sănătate, pacienții cu hernie de disc ar trebui să își orienteze atenția către alte activități sportive. Asta pentru că în timpul alergatului, contactul dintre suprafața pe care alergi și picioare este unul agresiv, iar vibrațiile sunt transmise direct în coloană. Așadar, să nu te mire dacă după o sesiune de jogging ai dureri de spate în cazul în care suferi de hernie de disc. Urcatul multor scări ori mersul apăsat, cu încălțări grele, au același efect nedorit.

Ce exerciții sunt recomandate dacă suferi de hernie de disc?

Acum că ai aflat că aceste exerciții sunt dăunătoare pentru persoanele care suferă de hernie de disc și le vei evita, nu ar strica să afli și ce exerciții sunt benefice. Sportul nu trebuie în niciun caz eliminat din viața ta, întrucât beneficiile sale pentru coloană și nu numai sunt foarte mari.

Înotul

Înotul poate fi o opțiune bună pentru persoanele cu hernie de disc, deoarece este o activitate cu impact redus care poate ajuta la reducerea presiunii exercitate asupra coloanei vertebrale. Apa poate oferi, de asemenea, un mediu de susținere pentru corp, ceea ce poate ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea tensiunii asupra coloanei vertebrale.

Această activitate lucrează grupele musculare, sporește mobilitatea coloanei vertebrale, însă fără să pună presiune pe vertebre și discurile intervertebrale. De aceea, se recomandă înotul și aerobicul în apă chiar și în timpul unei crize de dureri de spate.

Cu toate acestea, este important să nu exagerezi nici cu această formă de mișcare și să eviți înotul în stilul fluture, deoarece poate pune presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale. Înotul în stilul liber sau în stilul bras poate fi mai sigur pentru persoanele cu hernie de disc. 

Yoga

Forme de mișcare precum yoga sau pilates se bazează pe exerciții de stretching, care detensionează blând musculatura întregului corp, deci le poți practica dacă suferi de hernie de disc. 

Yoga poate fi extrem de benefică pentru persoanele cu hernie de disc, dar trebuie practicată cu precauție și sub supravegherea unui instructor calificat sau a unui terapeut fizic. Există anumite poziții din yoga care pot ajuta la ameliorarea simptomelor herniei de disc și pot îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea coloanei vertebrale. În același timp, există și poziții din yoga care pot agrava simptomele herniei de disc și trebuie evitate.

Iată câteva posturi care sunt adesea recomandate pentru persoanele cu hernie de disc:

  • Postura porumbelului (Eka Pada Rajakapotasana) ajută la întinderea mușchilor șoldurilor și ai spatelui, ceea ce poate ajuta la eliberarea tensiunii din coloana vertebrală.
  • Postura copilului (Balasana) poate contribui la întinderea spatelui și la relaxarea mușchilor acestuia.
  • Postura muntelui (Tadasana) poate ajuta la corectarea posturii corporale și la întărirea mușchilor spatelui și abdomenului.
  • Postura lui Matsyendranath  (Ardha Matsyendrasana) poate ajuta la întinderea mușchilor spatelui și la îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale. 

Ridicarea posteriorului de la sol

Întinde-te pe spate, cu picioarele depărtate și palmele lipite de podea, pe lângă corp. Ridică-ți ușor posteriorul de la sol, împingând abdomenul în sus. Această mișcare fortifică musculatura care susține coloana vertebrală și reduce durerile de spate cauzate de hernia de disc.

Indiferent de exercițiile practicate sau de activitatea desfășurată, e important să îți asculți corpul, pentru a nu agrava acele simptome neplăcute de hernie de disc. Acesta îți va transmite, prin durere sau disconfort, dacă e cazul să te oprești.

Ce tratament există pentru hernia de disc?

Tratamentul pentru hernie de disc depinde de ce simptome sunt asociate cu afecțiunea și de gravitatea acesteia. În general, există două abordări principale pentru tratamentul herniei de disc: tratamentul conservator și intervenția chirurgicală.

Tratament conservator pentru hernie de disc

  • Repausul la pat și evitarea activităților care pot agrava durerea.
  • Terapia fizică sau kinetoterapia, care implică exerciții specifice pentru a întări musculatura și a reduce tensiunea asupra coloanei vertebrale.
  • Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), analgezice și relaxante musculare, pentru a ajuta la ameliorarea durerii și inflamației.
  • Unele tratamente alternative, cum ar fi acupunctura, chiropractica sau masajul, pot fi utile pentru ameliorarea durerii și a tensiunii musculare.

Tratament prin intervenție chirurgicală pentru hernie de disc

Dacă simptomele herniei de disc persistă și nu răspund la tratamentul conservator, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Chirurgia poate fi necesară în cazurile severe, cum ar fi pierderea controlului asupra vezicii urinare sau a intestinelor, sau în cazul în care hernia de disc apasă nervul sciatic.

În general, intervenția chirurgicală implică îndepărtarea porțiunii deteriorate a discului, urmată de o perioadă de recuperare care implică terapie fizică și evitarea activităților care pot agrava durerea.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Spine Health - Everyday Activities to Avoid with Herniated Disc
https://www.spine-health.com/blog/everyday-activities-avoid-herniated-disc
American Association of Neurological Surgeons - Herniated Disc 
https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 4