Durerile lombare cauzate de nervul sciatic

Durerile cauzate de nervul sciatic se pot resimti atat la nivelul zonei lombare, cat si la nivelul feselor ori chiar al picioarelor sau degetelor de la picioare.

Sciatica nu este o afectiune in sine, ci este, mai degraba, un simptom al unei afectiuni existente. Printre cele mai comune afectiuni care declanseaza durerea provocata de nervul sciatic se afla: hernia de disc in zona lombara, stenoza spinala sau spondilolisteza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nervul sciatic este alcatuit din terminatiile nervoase spinale din zona lombo-sacrala a coloanei vertebrale. Acesta este cel mai mare nerv din organism. Durerile cauzate de nervul sciatic apar atunci cand nervul este iritat sau comprimat.

Simptome durere cauzata de nervul sciatic

Durerea cauzata de nervul sciatic se manifesta astfel:

 • Durere constanta in zona lombara, care se lasa pe unul dintre fesieri sau pe un picior
 • Durere lombara care se accentueaza la statul pe scaun
 • Durere intepatoare sau sub forma de arsura ori amorteala in zona lombara, in zona fesierilor sau care iradiaza catre picior
 • Durere ascutita care face imposibila ridicarea din pat sau mersul
 • Durere lombara care iradiaza catre picior, poate chiar pana la degetele de la picioare

Durerea lombara cauzata de nervul sciatic nu se manifesta la fel in toate cazurile. La unii pacienti, aceasta poate fi constanta, in timp ce la altii poate aparea cand si cand. Totodata, durerea lombara cauzata de sciatica poate fi slaba, dar poate sa fie atat de intensa incat sa afecteze serios calitatea vietii individului. Simptomele difera in functie de localizarea nervului afectat.

Imediat ce se observa simptome ale durerii cauzate de nervul sciatic este recomandat sa se consulte medicul, care este singurul in masura sa puna un diagnostic corect si sa recomande tratamentul adecvat.

Tratament dureri cauzate de nervul sciatic

De cele mai multe ori, aceste dureri se amelioreaza in cateva saptamani sau luni, fie de la sine, fie cu tratament nechirurgical. Exista insa si situatii in care durerea poate fi extrem de severa si cauzeaza incapacitate motorie.

Anumite simptome ce apar din cauza nervului sciatic necesita interventie chirurgicala. Printre acestea se numara simptomele de natura neurologica, precum si sindromul cauda equina (n.r. sindromul “coada de cal” – caracterizat de compresia nervilor de la terminatia coloanei vertebrale). De asemenea, tumorile spinale pot pune presiune pe nervul sciatic si necesita tratament chirurgical.

Intrucat durerile ce apar din cauza nervului sciatic au la baza o afectiune, tratamentul vizeaza vindecarea acelei afectiuni ce are ca simptom o asemenea durere.

 

 

Cand apar durerile cauzate de nervul sciatic

Rareori durerile cauzate de sciatica apar inaintea varstei de 20 de ani. In general, varsta medie la care aceste dureri apar este cuprinsa intre 40 si 50 de ani. Studiile sugereaza faptul ca durerile cauzate de nervul sciatic afecteaza, cel putin o data in viata, aproximativ 43% din populatia adulta.

Factori de risc pentru durerile lombare cauzate de nervul sciatic

Exista anumite situatii care cresc predispozitia pentru instalarea durerilor lombare cauzate de nervul sciatic:

 • Supraponderabilitatea
 • Obezitatea
 • Fumatul
 • Varsta inaintata
 • Sedentarismul
 • Diabetul
 • O ocupatie care necesita torsiuni repetate ale coloanei vertebrale ori ridicarea repetata a unor greutati
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0