Durere lombara sau de rinichi? Cum faci diferenta

Durerea lombara si durerea de rinichi sunt destul de asemanatoare, de aceea ele sunt de multe ori confundate de pacient. Exista insa cateva diferente majore, care te pot ajuta sa identifici cauza durerii.

Durerea lombara poate fi cauzata atat de o contractie musculara sau de o intindere, cat si de o afectiune a coloanei vertebrale. Pe de alta parte, durerile de rinichi sunt de obicei cauzate de pietrele la rinichi sau de o infectie renala. Cu toate ca durerile provocate de rinichi pot fi similare cu cele de spate, exista cateva diferente majore intre acestea.

Cum diferentiezi durerea de spate de cea de rinichi?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Statistic vorbind, sunt mai multe sanse ca durerea resimtita in zona lombara sa fie o simpla durere de spate, nu o durere de rinichi. Asta pentru ca dorsalgia joasa este mai frecventa decat durerea de rinichi. De aceea, multi pacienti se trateaza cu antiinflamatoare si masaj al zonei lombare, fara sa suspecteze ca, de fapt, sufera de dureri din cauza rinichilor.

Localizare

Durerea lombara se resimte in zona mijlocului, insa poate sa coboare usor catre fese sau chiar catre picioare. Pe de alta parte insa, durerea cauzata de rinichi apare in zona dintre coaste si solduri, de obicei pe o singura parte. Durerea de rinichi poate iradia catre abdomen.

Manifestari

Simptomele durerii lombare sunt: durere continua care se agraveaza in timpul anumitor miscari. De regula, durerea apare dupa efort fizic – ridicarea unor greutati, urcatul scarilor. Dorsalgia joasa se amelioreaza in cateva zile, uneori chiar fara sa fie nevoie de tratament medicamentos.

Durerea de rinichi este mai intensa si se manifesta episodic, in valuri. Durerile pot fi acompaniate de simptome precum frisoane, febra, greata, varsaturi, modificarea culorii urinei, durere/ disconfort la urinare sau nevoia permanenta de a urina.

Cum/ cand este ameliorata durerea?

Durerea lombara se poate agrava daca stai prea mult timp intr-o postura, fie jos sau in picioare, asa ca poate fi ameliorata in urma unei plimbari ori a unor exercitii de stretching usoare.

 

 

Pe de alta parte, durerea cauzata de rinichi nu se amelioreaza pana cand cauza acesteia nu dispare. Asadar, pana cand piatra nu este eliminata ori pana cand infectia renala nu e vindecata, nici durerea nu va disparea, dar nici nu se va ameliora.

Cand e cazul sa mergi la medic

Indiferent de cauza pe care o banuiesti ca fiind responsabila pentru durerea ta de spate, e important sa mergi la medic daca aceasta nu se amelioreaza ori daca este atat de puternica incat iti afecteaza calitatea vietii. De asemenea, e indicat sa mergi de urgenta la medic daca durerile de spate sunt insotite de febra, frisoane, greata sau varsaturi, pentru ca poate fi vorba de o infectie ce necesita ingrijire de specialitate.

Cum se trateaza durerile de spate si cele de rinichi

Durerile de spate sunt tratate cu antiinflamatoare daca e vorba de inflamatie, cu relaxante musculare daca e vorba despre o contractie musculara ori cu masaj, kinetoterapie sau fizioterapie daca e vorba despre o problema a coloanei vertebrale. In cazuri foarte severe, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru tratarea durerilor de spate joase.

Pe de alta parte, durerile de rinichi pot fi tratate cu antibiotice, daca este vorba despre o infectie la nivelul tractului urinar. Daca este vorba despre pietre la rinichi, durerea renala va disparea dupa eliminarea pietrelor. In cele mai multe cazuri, pietrele de la rinichi sunt eliminate pe cale naturala, insa in cazuri foarte rare poate fi necesara o interventie chirurgicala in acest sens.

Nu neglija durerile de spate, mai ales daca observi ca nu se amelioreaza pe masura ce trece timpul. Mergi la medic, trateaza cauza acestora si, pe viitor, protejeaza-te astfel incat sa previi instalarea acestor dureri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0