Durerea lombara la persoanele varstnice

Daca durerile lombare pot avea, la adulti, diverse cauze incepand de la intinderi musculare si pana la afectiuni ale coloanei vertebrale, la varstnici durerea lombara apare, in general, din cauza efectelor pe care imbatranirea le are asupra coloanei vertebrale.

 

In randul persoanelor de peste 60 de ani, durerea lombara este adesea cauzata de degenerarea articulatiilor coloanei vertebrale. Doua dintre cele mai comune cauze ale durerilor lombare la varstnici sunt: osteoartrita si stenoza spinala. Stenoza spinala apare, de multe ori, ca o consecinta a osteroartritei.

Cum se manifesta durerea lombara la varstnici si ce cauze poate avea aceasta

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerea lombara asociata cu rigiditatea coloanei, mai pronuntata dimineata si seara – acest tip de durere este mai accentuata dimineata sau la finalul zilei, implica sensibilitate in zona lombara, se manifesta in mod intermitent si poate reduce considerabil flexibilitatea spatelui. Osteoartrita se poate manifesta astfel la pacientii varstnici. Aceasta este o afectiune degenerativa, care evolueaza deci pe masura ce timpul trece. Durerea este cauzata de degradarea cartilajului dintre articulatiile coloanei vertebrale.

 

Durere lombara care iradiaza catre picior – durerea din zona lombara care se “lasa” pe picior este adesea ameliorata atunci cand pacientul sa asaza. Simptomele apar si dispar, fiind uneori mai blande, iar alteori mai agresive. Totodata, acestea se agraveaza pe masura ce timpul trece. Senzatia de amorteala poate sa apara si ea. De regula, asemenea dureri sunt cauzate fie de stenoza spinala, fie de spondilolisteza degenerativa. Statul in picioare pune presiune marita pe nervul afectat, de aceea durerea de picior apare in timp ce pacientul sta in picioare si este ameliorata atunci cand acesta se asaza.

 

 

Durere lombara accentuata, flexibilitate redusa si scadere in inaltime – aceasta durere debuteaza brusc si este agravata de mers sau statul in picioare. Intinderea pacientului pe spate amelioreaza aceasta durere. In general, aceasta durere apare la varstnici in urma unei fracturi vertebrale de compresie. Femeile de peste 50 de ani, care au intrat la menopauza si sufera de osteoporoza, sunt in general predispuse unei asemenea probleme. La pacientii cu ostoporoza, orice presiune suplimentara pusa pe coloana vertebrala poate cauza o fractura. De pilda, un stranut poate cauza o fractura de compresie a coloanei vertebrale in caz de osteoporoza.

 
 

Alte cauze, mai putin frecvente, ale durerilor lombare care apar la pacientii in varsta:

  • Sindromul Piliformis
  • Infectii
  • Fibromialgie
  • Tumoare la nivelul coloanei vertebrale
  • Spondilita anchilozanta
  • Coccidinie

Diagnosticarea durerilor lombare la varstnici

Persoanele in varsta ar trebui sa mearga la medic imediat ce observa aparitia durerilor lombare. Astfel, acestea vor primi diagnosticul corect, precum si tratamentul adecvat, dar si recomandarile medicului.

Atunci cand merge la medic, pacientul trebuie sa ii spuna acestuia exact ce dureri are, in ce zona, durata durerilor, precum si momentele in care acestea apar ori daca suspecteaza un factor declansator al durerilor lombare.

In functie de simptomele pacientului, de istoricul medical, precum si de rezultatele analizelor/ testelor facute, medicul va stabili diagnosticul.

Artroza reprezinta principala cauza de durere a varstnicului atat la nivelul coloanei , dar si a altor articulatii. Nu orice durerea articulara este insa artroza, ci pot aparea si in urma unui traumatism sau pe fondul altor afectiuni.

Elementul important este degerenaerarea cartilajului articular, dar apar si inflamatii sinoviale si modificare a osului. 90% dintre vartsnici prezinta o artroza.

Acestea se instaleaza in timimp ca un ciclu repetitiv de degradari si exercitii reparatoare,ale caror capaciatte  care la un moment dat sunt depasite de degradare, nu mai sunta tat de 

Degenerarea poate fi rezultatul metaloproteinazelor ce  degradeaza matricea si apoptoza celulara.

Este deosebit de important de identificat daca exista forme de artrita septica a la varstnic si daca suferinta poate ascunde o afectiune severa-precum cele neoplazice,

Se impun investigatii clinice si o radiografie simpla, dar investigatia de tip RMN nu este neaparat o metoda de diagnostic initial, ci mai degraba se recomanda in cazul de:

  • evolutie foarte rapida
  • durerea nocturna( caracteristic neoplaziilor)
  • durere la repaus 
  • cand se impune interventia chirurgicala a articulatiei afectate

Tratamentul si masurile terapeutice 

Tratarea afectiunilor care cauzeaza dureri lombare, adoptarea unui stil de viata care sa reduca durerile lombare, precum si practica kinetoterapiei si fizioterapia, pot imbunatati considerabil calitatea vietii pacientilor care sufera de asemenea dureri.

Reducerea greutatii pe articulatiile portante (genunchi si sold) si la nivelul coloanei . Nu e suficienta doar dieta specifica ci si efortul fizic, precum mersul pe jos cu pantofi de sport speciali care sa creeze amortizare a impactului la pasire, eventual folosirea bastonului ajustat corect, purtarea stabilizatoarelor de genunchi. La vartsnicii sedentari sau imobilizati de durere o perioada mai lunga,  mersul trebuie reluat progresiv- 10-15 min in prima saptamana, crescand pana la una-doua ore de mers pe jos sau 6000 de pasi pe zi.  Exercitiul fizic aerob mentine frecventa cardiaca la 120 de batai pe minut, peste aceasta limita de efort organismul poate trece in anaerobioza, daunator pentru organismul varstnicului. Exercitiul fizic intareste si musculatura cu rol de limitare a durerii. Schimbarile de stil de viata reprezinta o imbunatatire a statusului functional, dar si a scaderii sindromului algic.

Dieta restrictiva se concentreaza pe  eliminarea oricaror  zaharuri concentrate, nu pe cele din fructe si legume. Varstnici trebuie sa mentina un nivel constatnt de proteine de origine animala si vegetala.

Agentii termici pot ajuta in prima faza in eliminarea durerii articulare. Tratamentul sindromului algic se poate face cu ajutorul:

  • administrarea de acetaminofen- doza de siguranta pentru evitarea toxica hepatica (considerata  10 g pe zi) insa la varstnic reactia hepatica fulminanta poate aparea si la doze mult mai mici, se recomanda asadar precautie
  • terapiile topice - unguente cu antiinflamatoare
  • tramadol- 
  • doze mici de opioide la pacientii care nu raspund la primele tratamente de intentie, cu precautie pentru ca pot provoca depresia centrului respirator 
  • suplimente cu glucozamina si condroitin sulfat 
  • antiinflamatoare steroidiene pe termen scurt si cu precautie din cauza reactiilor adverse gastrointestinale si renale , alaturi de inhibitori de pompa de protoni, care insa dau depletie in vitamina B12 si fier (se impune dozarea concentrarea coeficientului de transferina la pacientii cu insuficienta cardiaca)
  • dexametoza- 1 injectii la  2-3 zile, 3 doze maxim,  in crize durreoase, dupa care se continua cu alte metode terapeutice
  • terapiile fizicale
  • injecttile  cu acid hialuronic in genunchi- 
  • interventia chirurgicala in artroza refractara la tratament - la pacientii cu afectarea stilului de viata si motivati in terapia de recuperare

 

 

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0