Cum se diagnosticheaza durerile lombare si la ce medic trebuie sa mergem

Durerile lombare reprezinta o problema des intalnita, in special in tarile dezvoltate. Aceste dureri pot avea mai multe cauze, de aceea este recomandat consultul de specialitate, pentru stabilirea cauzei exacte a afectiunii care provoaca durerile de spate.

Dupa aparitia durerilor lombare, e indicat sa se mearga la medicul de familie/ generalist. Acesta va realiza un examen fizic si va discuta cu pacientul sau despre simptomele si istoricul sau medical, iar apoi va stabili catre ce medic va indruma pacientul. Medicul care poate diagnostica o afectiune care are ca simptom durerea lombara poate fi: ortoped, reumatolog, neurolog sau chiar internist, daca se suspecteaza ca durerea ar putea avea legatura cu o afectiune a unui organ si iradiaza catre zona lombara din alta parte (de pilda, afectiuni renale).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cele mai multe cazuri, un specialist este capabil sa stabileasca diagnosticul in urma examenului fizic si a anamnezei, iar testele imagistice sunt facute doar pentru a confirma diagnosticul si pentru a oferi informatii suplimentare.

Anamneza pentru diagnosticarea durerilor lombare

Aceasta prima etapa a diagnosticarii presupune colectarea informatiilor de la pacient, cu privire la simptomele sale si istoricul medical al acestuia.

Pentru ca medicul sa stabileasca mai usor diagnosticul corect, e important ca pacientul sa descrie in detaliu momentul aparitiei simptomelor, precum si manifestarea si durata acestor simptome.

Unele informatii aparent nefolositoare pot fi de mare ajutor. De pilda, pacientul trebuie sa fie atent si sa observe daca durerea lombara apare intr-un anumit moment sau acompaniata de simptome precum senzatie de amorteala sau junghiuri in alte zone ale corpului.

In general, medicul poate descoperi sau macar suspecta cauza durerii lombare imediat dupa ce ii sunt prezentate simptomele.

Apoi, pacientul ar trebui sa ofere informatii cu privire la stilul sau de viata (daca este sedentar sau, dimpotriva, practica sport cu regularitate). Si somnul este important atunci cand vorbim despre durerile lombare – pacientul ar trebui sa ii comunice medicului daca durerile sunt mai intense sau, dimpotriva, mai slabe dimineata, cand se trezeste din somn.

 

Citeste si Durerea de spate: cauze, simptome si tratament

 

Examinarea fizica pentru diagnosticarea durerilor lombare

Dupa anamneza, medicul va trece la urmatoarea etapa a consultului. Examinarea fizica are ca scop depistarea unor posibile cauze ale durerilor de spate. Aceasta examinare cuprinde mai multe tehnici:

  • Palparea – medicul va palpa zona lombara pentru a simti nereguli la nivelul musculaturii sau articulatiilor.
  • Examenul neurologic – acesta are rolul de a testa aparatul locomotor si implica folosirea unor tehnici de verificare a mersului, a miscarilor voluntare si involuntare, precum si a reflexelor.
  • Testarea anumitor miscari – se verifica daca anumite posturi accentueaza sau amelioreaza durerea.
  • Testul ridicarii picioarelor – pacientul este intins pe spate si rugat sa isi ridice pe rand picioarele, tinandu-le cat de drept poate. Daca in aceasta postura apare durerea, sunt sanse mari sa fie vorba despre hernie de disc.

Testele imagistice pentru diagnosticarea durerilor lombare

Pentru a obtine mai multe informatii despre cauza durerii sau despre gravitatea afectiunii, medicul poate folosi o serie de teste imagistice.

Razele X sunt folosite pentru observarea vertebrelor si discurilor coloanei vertebrale. Aceste radiatii pot detecta anomalii precum fracturile, artrita sau tumorile.

CT (computer tomograf) este folosit pentru a obtine o imagine sectionata a coloanei vertebrale. Aceasta metoda de testare permite observarea coloanei vertebrale din diferite unghiuri.

RMN (rezonanta magnetica nucleara) permite obtinerea unor imagini detaliate ale structurilor coloanei vertebrale. Acesta va detecta anomalii la nivelul tesuturilor moi precum muschii, ligamentele sau discurile intervertebrale.

In functie de rezultatele analizelor, medicul va putea sa stabileasca diagnosticul corect si, in consecinta, va recomanda tratamentul cel mai potrivit, in functie de afectiunea diagosticata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0