Trenduri în fitness Cum s-a schimbat modul în care facem mișcare?

Pe lângă numeroasele schimbări survenite în ultimii ani in stiluol nostru de viata, s-a transformat și modul în care facem mișcare. Cu mai mulți oameni care prefera sa petreaca mai mult timp acasă, sa lucreze sau sa studieze la propriul domiciliu, evitand chiar sa mai mearga la săli de sport, peisajul din fitness arată cu totul diferit. Mai ales ca tehnologia poate suplini din plin mediul unei sali de sport, chiar si prin relaitate virtuala sau diverse device-uri si gadget-uri care ne pot asista cu succes.

 

 

Experții spun că schimbările in zona de tehnologie si aplicatii au ca efect cresterea preferintei oamenilor de a face mai multa miscare acasa. Iata care sunt si tendințele din acest punct de vedere.

1. Mai multe persoane fac sport la domiciliu

Potrivit unui sondaj realizat de OnePoll pe 2.000 de persoane, 75% dintre oameni cred că este mai ușor să rămâi în formă stând acasă. 64% dintre respondenți au declarat că, dupa ce au travesat restrictiile impuse de  pandemia de COVID-19, sunt mai interesați decât oricând de exercițiile fizice la domiciliu. Pe măsură ce oamenii au fost fortati sa gaseasca solutii alternative pentru antrenamentele care se pot face acasă,  si-au dedicat zone spațiul de locuit unor săli de sport personalizate.

Specialiștii în sport spun că și acasă se poate face un antrenament bun fără a fi nevoie ca oamenii să-și cumpere echipamente foarte complicate sau scumpe. Un abonament la o sală de fitness costă cu mult mai mult decât să te antrenezi acasă, spun aceștia. O pereche de gantere și o bandă elastică, alături de o bicicletă statică sau o bandă de alergare pot fi extrem de utile pentru antrenamentele la domiciliu.

2. Au apărut aplicații pentru exerciții cu echipament minim

Deși folosirea unei camere pe post de sală de sport la domiciliu poate să fie o opțiune viabilă pentru unii oameni, mulți nu au suficient spațiu pentru așa ceva. Însă chiar și așa, se poate face un antrenament bun și fără a cheltui vreun ban pe hol, într-un colț de dormitor sau pe balcon.

Multe persoane exersează privind videoclipuri pe YouTube sau instalând pe telefon aplicații de exerciții gratuite. Astfel, au un ghid clar și la îndemână pentru antrenamentele care îi interesează. Multe dintre aceste exerciții necesită echipament minim (cum ar fi un tricou, o pereche de colanți și eventual o pereche de pantofi de sport) și se folosesc de greutatea corporală pentru a fi efectuate, nu de echipamente sportive scumpe.

3. Unii oameni își construiesc săli de sport de lux

Dacă tot am pomenit de echipamente scumpe, se pare că închiderea sălilor de fitness în timpul pandemiei a dus la o creștere a vânzărilor de echipamente de sport de ultimă generație, unele companii înregistrând creșteri spectaculoase ale vânzărilor în primul trimestru al anului 2020. Deși aceste aparate de exerciții fizice necesită o investiție inițială care poate fi mai mică sau mai mare, sunt extrem de populare și foarte apreciate. Astfel, cei dispuși să investească în astfel de aparate au început să-și creeze acasă săli de gimnastică personalizate și complet echipate.

4. Crește interesul pentru fitness-ul holistic

Pandemia de COVID-19 a venit și cu o creștere a interesului pentru sănătatea întregului corp. Mulți oameni au început să se apropie de fitness, aerobic, alergare și alte sporturi deoarece le privesc ca pe o piesă dintr-un puzzle care îi ajută să fie mai sănătoși, alături de alimentație echilibrată, somn bun și gestionarea stresului. În acest scop, ei combină exercițiile cu activități de refacere a corpului cum ar fi meditația.

Pe măsură ce oamenii devin mai pricepuți la antrenamente, învață să-și utilizeze inteligent și timpul post-antrenament, pentru a-și reveni mai repede și pentru a spori performanța. Vânzările de produse care calmează mușchii dureroși, îmbunătățesc circulația sau sporesc șansele de a dormi mai bine sunt de așteptat să crească în 2021, la fel cum s-a întâmplat în anul precedent.

5. Dispozitivele purtabile sunt la modă

Dispozitivele purtabile, cum sunt ceasurile sau bărțările de fitness, au crescut în popularitate în ultimul deceniu. De fapt, se prevede că până în 2022 peste 900 de milioane de oameni vor purta aceste dispozitive. Până în 2025, se așteaptă ca această industrie să valoreze miliarde de dolari. Oamenii se vor baza pe aceste dispozitive pentru a primi informații detaliate despre starea lor de sănătate, obiceiurile de somn și recuperare, alături de recomandări personalizate.

6. Oamenii sunt mai interesați de conexiunea minte-corp

Pe parcursul pandemiei, oamenii au devenit mai interesați să combine exercițiile fizice și relaxarea mentală pentru a atenua stresul. Pasionații de fitness caută modalități de a promova bunăstarea fizică și mentală la unison, mai degrabă decât ca pe două activități separate. Astfel, tipuri de mișcare precum yoga, pilates și alte activități bazate pe conexiunea minte-corp câștigă tot mai multă popularitate. Faptul că videoclipuri cu antrenamente de yoga, de exemplu, pot fi accesate gratuit online sau cu plata unui abonament mai mic decât cel de la sală facilitează aproapierea multor persoane de acest tip de mișcare care implică trupul și mintea.

7. Jocurile video interactive sunt tot mai căutate

Deși aplicațiile pentru diverse antrenamente au devenit extrem de populare, industria jocurilor video încorporează, de asemenea, fitness-ul în anumite jocuri; astfel, acestea se utilizează folosind mișcarea corpului. Având în vedere că totul se petrece online, o persoană se poate juca singură, cu prietenii sau cu străinii și în acest fel are parte de un antrenament care este și distractiv.

8. Și sporturile individuale câștigă teren

O tendință interesanta  de dezvoltare o reprezinta si anumite tipuri de  sport care s-au pretat în mod natural distanțării sociale, cum ar fi golful, mersul pe bicicletă în aer liber sau surfingul. Potrivit statisticilor, numărul de runde de golf jucate în august 2020 a crescut cu 20,6% față de anul precedent. Ciclismul în aer liber s-a bucurat de o creștere similară, cu o explozie a vânzărilor de biciclete. Surfingul a câștigat și el teren în zonele propice practicării acestui sport.

În concluzie, deși pandemia pe care deja am depasit-o si acum incercam sa identificam modul in care ne-a influentat viata , mai ales prin faptul ca  ne-a pus la distanță unii de alții, iata ca a generat câteva schimbări în felul în care facem mișcare. Nu doar că persoanele obișnuite să facă sport au căutat și caută în continuare modalități prin care să facă mișcare, ci și mulți alți oameni, care nu puseseră accent pe exercițiul fizic, au început să se preocupe de acest aspect și să găsească soluții de antrenamente care pot fi făcute individual, la domiciliu sau în aer liber.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Statista - Forecast unit shipments of wrist-worn wearables worldwide from 2019 to 2024
https://www.statista.com/statistics/296565/wearables-worldwide-shipments/
Isha - Why is Yoga Becoming So Popular?
https://isha.sadhguru.org/yoga/yoga-articles-yoga/yoga-becoming-popular/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0