Sportul, "fantana tineretii" celulare

Nu este niciun secret ca exercitiile fizice regulate sunt sanatoase atat pentru tineri, cat si pentru varstnici. Dar oamenii de stiinta au precizat ca noile cercetari subliniaza anumite beneficii ale „antrenamentelor pe intervale de intensitate ridicata” in cazul persoanelor inaintate in varsta.

Este tipul de antrenament care combina perioade scurte de exercitii intensive cu perioade de activitate fizica moderata: Spre exemplu, o persoana ar putea sa pedaleze la intensitate ridicata pe o bicicleta stationara timp de cateva minute, sa se relaxeze alte cateva minute si ulterior, sa reia ciclul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cadrul acestui studiu, persoanele inaintate in varsta care au efectuat acest tip de antrenament au inregistrat mai multe modificari la nivel celular decat cele care au facut sport la nivel moderat.

Mai exact, antrenamentul pe intervale a stimulat mai mult functia mitocondriala a muschilor. Mitocondriile sunt „motoarele de energie” ale celulelor organismului care descompun nutrientii ce vor fi folositi pentru energie.

Antrenamentul respectiv a accelerat si activitatea mai multor gene asociate cu functia mitocondriala si marirea masei musculare.

Ce inseamna toate acestea?

Rezultatele studiului sugereaza ca antrenamentul pe intervale poate incetini procesul de imbatranire diferit fata de exercitiile de aerobic la nivel moderat si antrenamentele de forta, potrivit spuselor liderului echipei de cercetare, dr. K. Sreekumaran Nair.

Dar acesta a tinut sa precizeze ca acest lucru nu inseamna ca persoanele inaintate in varsta trebuie sa se apuce de antrenamente de intensitate ridicata.

„Daca sunteti sedentar, ar trebui sa discutati cu medicul inainte sa incepeti sa faceti miscare” a precizat Nair. Acesta este endocrinolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. „Ati putea incepe cu mersul pe jos, pana ajungeti la un ritm alert” a mai spus acesta.

Pentru persoanele care doresc sa ajunga la antrenamente mai intensive, cel mai bine ar fi sa se antreneze sub supraveghere. Dar a tinut sa sublinieze ca exercitiile fizice de intensitate ridicata nu sunt obligatorii. „Orice miscare facuta in mod regulat are beneficii pentru sanatate” a adaugat acesta.

Iar studiul a demonstrat acest lucru, sustine acesta. Desi antrenamentele pe intervale au efecte mai ales asupra imbatranirii la nivel celular, alte tipuri de exercitii au imbunatatit nivelul de fitness si masa musculara.

La studiu, publicat recent in revista Cell Metabolism, au participat 72 de adulti sedentari.

Echipa condusa de Nair i-a repartizat aleatoriu in trei grupe de antrenamente supravegheate.

O grupa a realizat antrenamente pe intervale de intensitate ridicata trei zile pe saptamana: Acestia au pedalat la viteza maxima timp de 4 minute, s-au relaxat 3 minute si au repetat procesul de patru ori. De asemenea, au facut si exercitii fizice de nivel moderat, spre exemplu au mers pe banda de alergare, de doua ori pe saptamana.

A doua grupa a efectuat exercitii de aerobic la nivel moderat, folosind o bicicleta cu un ritm mai putin ridicat, de cinci ori pe saptamana, timp de 30 de minute. De asemenea, au facut si antrenament de forta usoare patru zile pe saptamana.

A treia grupa a facut doar exercitii de forta, de doua ori pe saptamana.

Dupa 12 saptamani, toate grupele au inregistrat rezultate pozitive, atat participantii mai tineri, cat si cei mai in varsta, dupa cum sustin cercetatorii.

Persoanele care au efectuat exercitii de aerobic la nivel moderat si-au imbunatatit nivelul de fitness, capacitatea organismului de a furniza sange si oxigen muschilor. Iar rezultatele au fost si mai bune in randul adultilor inaintati in varsta, care au pornit, in general, de la un nivel de fitness mai slab decat al persoanelor mai tinere.

Pe de alta parte, persoanele care au realizat antrenamente de forta, combinate sau nu cu aerobic, si-au marit masa musculara.

Grupa cu antrenamente pe intervale a aratat putine semne de crestere a fortei. Dar in special persoanele adulte mai inaintate in varsta au inregistrat o imbunatatire a functiei mitocondriale la nivelul muschilor.

Dr. Chip Lavie este directorul sectiei de reabilitare si preventie cardiaca in cadrul John Ochsner Heart and Vascular Institute (Institutului Cardiovascular John Ochsner) din New Orleans.

Acesta a precizat ca este un studiu „extraordinar” care demonstreaza beneficiile diferitelor forme de exercitii fizice.

Potrivit spuselor lui Lavie, studiul vine in sprijinul dovezilor conform carora antrenamentele pe intervale de intensitate ridicata sunt „probabil cea mai buna forma de exercitii”.

Numeroase studii au aratat ca antrenamentele pe intervale sunt mai benefice decat exercitiile de aerobic la nivel moderat in ceea ce priveste imbunatatirea formei fizice si structurii si functionarii inimii.

„Ar fi ideal ca tot mai multe persoane sa se apuce de antrenamente pe intervale de intensitate ridicata” a precizat Lavie „iar acest lucru este posibil in cazul persoanelor mai motivate.”

Dar, a adaugat acesta, adevarul este ca cele mai multe persoane nu au motivatia si competentele necesare.

In acest caz, Lavie a recomandat miscarea moderata, precum 30-40 de minute de mers pe jos sau bicicleta de interior sau bicicleta eliptica de mai multe ori pe saptamana.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Sursa articol: New York Times

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0