Samburii de caise: aliat impotriva cancerului sau pericol pentru sanatate?

Subiectul consumului samburilor de caise este destul de controversat, unele voci spunand ca acestia sunt benefici si trateaza cancerul, in timp ce alte voci ne avertizeaza cu privire la pericolele la care ne expunem consumand acesti samburi.

Samburii dulci de caise sunt consumati, in unele regiuni ale lumii, pe post de gustare, inlocuind migdalele. Totodata, acesti samburi sunt folositi si la prepararea lichiorului italian amaretto, alaturi de migdale. Bunicile noastre obisnuiesc sa strecoare in gemul de caise, samburi, care sunt deliciosi si benefici pentru sanatate. Din punct de vedere al calitatilor nutritionale, exista o serie de asemanari intre samburii de caise si migdale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de alta parte insa, samburii amari de caisa iti pot pune sanatatea in pericol daca sunt consumati in cantitati mari de 7-8 , zilnic. . Samburii amari de caise contin amigdalina, care poarta si denumirea de vitamina B17. Amigdalina este transformata, odata ce patrunde in organism, in cianura, despre care se stie ca este otravitoare. Oamenii de stiinta au banuit ca amigdalina ar putea fi folosita pentru tratarea cancerului, crezand ca amigdalina ar fi convertita in cianura de catre celulele canceroase. Asta ar fi insemna ca tumora si celulele bolnave sa fie singurele afectata de cianura. Studiile ulterioare au dovedit insa ca lucrurile nu stau deloc asa si ca amigdalina este transformata in cianura in stomac, fiind apoi raspandita in tot organismul. Efectele consumului de amigdalina in cantitati mari nu numai ca poate cauza probleme serioase, insa poate fi chiar si fatal.

Forma purificata a amigdalinei se numeste laetrila si a fost folosita in prima faza in SUA in anii ’50 pentru tratarea cancerului. Mai tarziu, in anii ’70, laetrila a fost interzisa intrucat se considera ca este prea toxica pentru a fi folosita in tratarea cancerului. Dupa o serie de dispute serioase, laetrila a fost din nou legalizata in peste 20 de state, pe motiv ca guvernul SUA nu poate impiedica accesul la terapii noi si promitatoare pentru tratarea cancerului. In zilele noastre, laetrila este inca folosita pentru tratarea cancerului insa efectele pe care aceasta le are asupra organismului au ramas la fel de controversate.

O serie de studii au fost facute pe tema eficientei amigdalinei din samburii de caise pentru tratarea cancerului, iar rezultatele acestor studii sunt complet diferite. In timp ce unele studii au descoperit ca laetrila din amigdalina inhiba tumorile la soareci, alte studii au dovedit ca tumorile nu reactioneaza in niciun fel in urma administrarii acestor substante. Intrucat rezultatele studiilor sunt contradictorii, comunitatea medicala nu s-a pus inca de acord cu privire la eficacitatea laetrilei in vindecarea cancerului.

 

 

Beneficii ale samburilor de caise

Pe langa abilitatea sau incapacitatea de a vindeca afectiuni precum cancerul, dar facand exceptie si de toxicitatea acestora, samburii de caise au si o serie de beneficii pentru sanatate.

Amelioreaza durerile – in medicina chinezeasca, samburii de caise sunt folositi de multa vreme pentru tratarea durerilor articulare. Avand un efect detoxifiant, samburii de caise reduc si inflamatia, ceea ce inseamna ca pot fi considerati un tratament natural pentru artrita.

Reduc tensiunea arteriala – samburii de caise reduc tensiunea arteriala datorita continutului de tiocianat, agent eficient in echilibrarea tensiunii.

Intaresc sistemul imunitar – laetrina din samburii de caise are proprietati care incetinesc evolutia bolii, ucigand celulele daunatoare.

Recomandari si contraindicatii

Pentru a beneficia de proprietatile samburilor de caise fara sa iti pui sanatatea in pericol, consuma samburi dulci de caise si evita samburii amari de caise.

De asemenea, nu exagera cu consumul acestor samburi si incearca sa fii foarte atent la simptomele care pot indica o intoxicare cu cianura precum:

 • Greata
 • Febra
 • Iritatii
 • Dureri de cap
 • Insomnie
 • Confuzie mentala
 • Sete accentuata
 • Letargie
 • Stare de nervozitate
 • Dureri musculare
 • Scaderea tensiunii arteriale
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0