Pizza cu blat de conopida: 3 retete simple, fara gluten

Faina de grau este un ingredient care nu are ce sa caute in alimentatia celor care sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten). Tocmai de aceea, ne-am gandit sa iti prezentam o reteta de pizza care se poate face cu un blat obtinut din conopida.

1. Blat de pizza simplu cu mozzarella si parmezan

Ingrediente

  • 1 capatana de conopida, curatata de frunze in prealabil
  • 1/2 cana de mozzarella rasa
  • 1/4 cana parmezan ras
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/4 lingurita usturoi granulat
  • 2 oua, batute usor

Mod de preparare

Incingi cuptorul inainte. Tapetezi o tava nu foarte inalta cu hartie de copt.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rupi conopida in buchetele si o pregatesti intr-un robot de bucatarie, pana obtii o compozitie fina, ca boabele de orez. O pui intr-un cos de inox pentru gatit la aburi si o prepari la aburi pana se mai inmoaie. Lasi conopida sa se raceasca.

Intr-un vas mare, combini conopida preparata la aburi cu branza mozzarella si cu parmezanul, pui oregano, sare, usturoiul granulat si ouale batute putin.

Rastorni compozitia aceasta omogenizata in centrul tavii de copt si o intinzi, dandu-i forma de cerc, ca sa semene cu blatul de pizza. Dai tava la cuptor 20 de minute.

Adaugi toppingurile preferate si mai tii la cuptor 10 minute.

2. Pizza pepperoni cu blat de conopida (in tava adanca)

Ingrediente

Pentru blat (piureul de conopida)

  • 1 capatana potrivita de conopida
  • 2 linguri smantana grasa
  • 1 lingura unt
  • 8 felii de pepperoni
  • /4 cana branza mozzarella, rasa
  • sare, dupa gust
  • piper, dupa gust

Pentru tava inalta (caserolă)

  • 12 felii de pepperoni
  • 1/2 cana branza mozarella rasa

Mod de preparare

Pentru blat, speli si cureti de frunze conopida, apoi o rupi in buchetele potrivite ca marime. O pui intr-un bol rezistent, impreuna cu 2 linguri de smantana si 1 lingura de unt. Dai bolul la cuptorul cu microunde, neacoperit, la putere mare, timp de 10 minute. Amesteci bine, ca se acopere conopida cu compozitia de unt si smantana.

Mai dai la cuptorul cu microunde 6 minute tot la putere mare, pana se inmoaie conopida.

Scoti din cuptor si rastorni conopida intr-un blender de mare viteza sau intr-un robot de bucatarie, impreuna cu 8 felii de pepperoni si un sfert de cana de mozzarella. Mixezi pana la omogenizare, pana obtii un piure. Condimentezi cu sare si piper dupa gust. Pentru consistenta dorita, poti sa ajustezi cantitatile de smantana si de unt.

Pentru caserola (tava inalta, ceramica, ce rezista la temperaturile din cuptor), rastorni piureul de conopida si il nivelezi. Acoperi stratul cu branza mozzarella rasa si apoi pui un strat de pepperoni. Dai la cuptorul incins aproximativ 20 de minute, pana se rumeneste usor. Servesti "pizza" calda.

3. Pizza cu branza de capra si blat de conopida

Ingrediente

  • 1 kg buchetele de conopida, transformate in "orez" (cu ajutorul robotului de bucatarie)
  • 1 ou batut
  • 1/3 cana branza moale de capra (sau dupa gust)
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Preincalzesti cuptorul. Pentru a face "orezul" de conopida, pui in mai multe etape buchetelele de conopida cruda intr-un robot de bucatarie si le mixezi pana cand obtii o textura care seamana cu boabele de orez.

Pui apa intr-o oala mare (un strat de apa de 2-3 cm) si lasi sa dea in clocot. Adaugi "orezul" de conopida si acoperi. Lasi sa fiarba aproximativ 4-5 minute. Cand e gata, strecori "orezul" printr-un material textil fin, ca o perdea subtire.

O data ce ai strecurat conopida, o muti pe un prosop curat de vase, care trebuie sa fie foarte subtire. O invelesti in acest prosop si il rasucesti, apoi storci tot excesul de apa, iar in acest fel, vei obtine un blat de pizza foarte bun si uscat.

Intr-un vas mare, separat, amesteci conopida strecurata cu oul batut, branza de capra si condimentele. Foloseste-ti mainile ca sa amesteci bine "aluatul".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Il rastorni intr-o tava in care ai asezat hartie de copt. Il nivelezi, avand grija sa fie suficient de subtire. Dai tava la cuptor 35-40 de minute, pana cand blatul devine tare si se rumeneste frumos. La final, adaugi ingredientele favorite: sos, branza si orice alte toppinguri. Dai din nou pizza la cuptorul incins si o mai lasi 5-10 minute, pana cand branza este tipita si fierbinte. Feliezi si servesti imediat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0