Mamaliga reinterpretata: 3 retete gustoase

Când apare o mămăligă la masă, aceasta însoțește adesea sarmalele din varză cu carne tocată ori vine direct așezată pe farfurie cu brânză, smântână și, eventual, ouă ochiuri. Însă mămăliga poate fi folosită și în preparate mai deosebite, cu ciuperci, pui sau diverse legume, rețete cu care îți poți surprinde din când în când familia.

Mămăliga este un preparat culinar tradițional, în principal, în țările din Europa de Est, inclusiv România, Moldova, Ucraina și Bulgaria, dar se mai găsește și în alte zone, cum ar fi nordul Italiei sau sudul Franței, precum și în Brazilia. Preparată în general din porumb măcinat grosier, apă și sare, mămăliga este uneori îmbunătățită cu lapte pentru a-i conferi o textură mai moale și un gust mai bogat.

Amerindienii sunt primii care au cultivat și au folosit porumbul în alimentație. De-a lungul timpului, porumbul a fost introdus în Europa și a devenit un aliment de bază în multe țări. În cultura românească, mămăliga are o importanță deosebită și este adesea asociată cu tradițiile și obiceiurile locale. Poate fi servită mesenilor ca un acompaniament pentru diverse feluri de mâncare, cum ar fi sarmalele, alte mâncăruri de varză, dar și cu carne prăjită sau diverse tocănițe. 

Mămăliga este, de asemenea, folosită în rețete simple și gustoase, precum mămăliga cu brânză și smântână, pe care o consumă cu plăcere atât adulții, cât și copiii. În cele ce urmează, îți propunem câteva rețete mai deosebite cum ar fi ciupercile cu mămăligă, puiul cu mămăliga sau mămăliga cu legume.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Rețetă de ciuperci trase la tigaie, cu ou poșat, pe pat de mămăligă

Iată o rețetă pe bază de mămăligă numai bună atât pentru masa de prânz, cât și pentru cina în familie.

Ingrediente pentru 2 porții

2 căni de ciuperci, tăiate felii
2 cepe verzi, rondele
2 linguri de ulei de măsline
1 linguriță de cimbru uscat
2 căni de frunze de spanac, tocate
1 cană de mălai cu preparare rapidă
3 căni de apă
2 ouă
apă
sare și piper
coajă de lămâie și pătrunjel pentru decor

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie antiaderentă, cu mâner metalic, apoi călește ceapa verde la foc mic timp de 2 minute. Adăugă și ciupercile, amestecă bine și încorporează și cimbrul uscat. După 10 minute, poți opri focul și poți asezona cu sare și piper, după gust. Introdu apoi tigaia la cuptor și lasă ciupercile să se rumenească.

Între timp, pune două recipiente cu apă la fiert, unul pentru mămăligă, iar celălalt pentru ouăle poșate. În recipientul pentru mămăligă, pune un praf de sare, iar când apa fierbe, adaugă frunzele de spanac mărunțite, dar și mălaiul, amestecând viguros cu un tel. Lasă apoi focul la minimum și amestecă în mod regulat, rapid, pentru că mămăliga tinde să „sară”. Mămăliga este gata de obicei în câteva minute, când se dezlipește de marginile recipientului în care este preparată. La final, poți adauga puțin ulei de măsline sau chiar o lingură de unt pentru a o face mai cremoasă.

Pentru ouăle poșate, mai întâi sparge ouăle într-o farfurie. Lasă focul la minimum când vezi că apa clocotește. Ia o lingură și amestecă repede apa ca să formezi un fel de vârtej, apoi lasă ouăle să cadă ușor în acel vârtej. În 3-4 minute, ouăle ar trebui să fie gătite, verifică-le dacă s-a coagulat albușul și scoate-le apoi din apă cu o spatulă cu găurele.

La final, așază mămăliga în două farfurii, scoate ciupercile de la cuptor și împarte-le în cele două farfurii, apoi așază-le pe patul de mămăligă și completează cu câte un ou poșat. Pentru a decora preparatul, poți pune pe deasupra puțină coajă de lămâie sau pătrunjel proaspăt tocat.

Rețetă de pulpe de pui cu mămăligă și parmezan

Cu această rețetă pe bază de mămăligă te poți răsfăța cu familia la un prânz de weekend.

Ingrediente pentru 4 porții

4 pulpe de pui
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 ceapă mărunțită
2 căței de usturoi mărunțiți
1 cană de mălai (care se prepară instant)
1 cană de parmezan ras
sare și piper după gust
1 bulb de fenicul, mărunțit
4 căni de supă de pui
120 g de rucola tocată
4 linguri de unt nesărat
1 lămâie tăiată în felii groase (opțional)

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Asezonează pulpele de pui cu sare și piper, apoi încinge uleiul de măsline într-o tigaie și așază pulpele de pui (de preferat ar fi cu partea cu mai multă piele în jos). Gătește-le pe ambele părți timp de 4 minute, apoi mută-le într-o tavă și dă-le la cuptor. După 30‑35 minute, pulpele ar trebui să fie gata. Scoate-le pe un tocător din lemn și acoperă-le cu un capac mai mare.

Pentru a prepara mămăliga, călește ceapa și feniculul într-o crăticioară, cam 5 minute. Adaugă usturoiul, mai lasă un minut, apoi completează cu supă de pui și lasă totul la fiert. După ce supa de pui fierbe, pune și mălaiul amestecând constant cu telul, pentru a nu se face cocoloașe și mai lasă să fiarbă totul până când mămăliga este gata.

Oprește focul sub mămăligă și încorporează rucola tocată, parmezanul și untul. Asezonează cu sare și piper după gust. La final, împarte mămăliga în farfurii, așază pulpele peste mămăligă și, opțional, decorează cu feliile de lămâie.

Rețetă de mămăligă cu legume

Pentru un prânz sau o cină gustoasă, încearcă această rețetă de mămăligă cu legume.

Ingrediente pentru 4 porții

400 g de ciuperci tăiate felii
1 cană de ceapă mărunțită
4 căței de usturoi mărunțiți
1 cană de năut fiert
4 dovlecei cubulețe
1 vânătă cubulețe
1 cană de roșii deshidratate mărunțite
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 linguriță de sare
1 linguriță de boia de ardei
1 linguriță de chimion
1 linguriță de piper roșu pisat
Un praf de scorțișoară
Un praf de piper negru
1 lingură de oțet balsamic
1 cană de frunze proaspete de busuioc, tocate
3 căni de apă
1 cană de lapte de cocos
1 linguriță de turmeric
1 cană de mălai cu fierbere rapidă

Mod de preparare

Încinge 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie sau cratiță antiaderentă mare. Adaugă ciupercile, ceapa și lingurița de sare, amestecând bine. După câteva minute, încorporează boiaua, chimionul, piperul roșu, coriandrul, scorțișoara, piperul negru și usturoiul și mai amestecă în jur de 2 minute.

Adaugă peste legume oțetul balsamic, dar și năutul și o cană de apă, alături de roșiile deshidratate, dovlecel, vânătă și amestecă bine. Lasă focul mic, acoperă tigaia cu un capac și lasă totul la fiert în jur de 20‑30 minute. Asezonează cu sare și piper după gust. La final, pune busuiocul proaspăt deasupra.

Într-un alt vas, prepară mămăliga punând 3 căni de apă, laptele de cocos, o lingură de ulei de măsline, turmericul și o linguriță de sare. După ce începe să fiarbă, lasă focul mic și pune mălaiul amestecând continuu. După câteva minute, mămăliga va fi gata fiartă.
Împarte mămăliga în farfurii, iar deasupra pune legumele trase la tigaie. Poți decora farfuria de mămăligă cu legume cu frunze de busuioc proaspăt, tocate sau cu pătrunjel proaspăt tocat. Poftă bună!

Mămăliga: calități nutriționale și beneficii pentru sănătate

Mămăliga este o sursă bună de carbohidrați, care, la rândul lor, reprezintă o sursă importantă de energie pentru organism. Datorită faptului că se prepară din porumb măcinat grosier, mămăliga conține fibre alimentare, esențiale pentru sănătatea digestivă și care pot contribui la menținerea unei senzații de sațietate mai îndelungate.

Mămăliga conține, printre altele, magneziu, fosfor, potasiu, luteină și zeaxantină, substanțe nutritive importante pentru funcționarea corespunzătoare a organismului. Fiind preparată din porumb, mămăliga este o opțiune fără gluten, deci o pot consuma și persoanele cu intoleranță sau sensibilitate la gluten.

Mămăliga poate fi combinată la masă cu diverse ingrediente hrănitoare, cum ar fi legumele, brânza, ouăle sau carnea slabă, ceea ce îi adaugă valoare nutrițională. Este important de reținut că mămăliga poate conține și un număr semnificativ de calorii, în funcție de cum este preparată și cu ce este combinată. Prăjirea sau adăugarea de ingrediente bogate în grăsimi poate crește mult conținutul caloric. 

De aceea, dacă vrei să te menții la o greutate bună și să nu contribui la creșterea colesterolului rău (LDL), și știi că îți place mămăliga cu brânză și smântână de exemplu, e bine să mănânci mai rar, în niciun caz zilnic. Brânza și smântâna conțin grăsimi saturate și, dacă sunt consumate în exces, contribuie la creșterea riscului cardiovascular. Dacă ai la masă sarmale din varză cu carne sau din foi de viță cu carne, o lingură-două de mămăligă sunt suficiente pentru a le însoți. Dacă mănânci mămăligă cu tocăniță de legume, atunci poți mânca o porție mai mare, deoarece legumele au mai puține calorii decât brânza și carnea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
USDA - Cornmeal, whole-grain, yellow
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169697/nutrients
BBC Goodfood - Cornmeal recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/cornmeal-recipes


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0