Tipuri de litiaza renala si recomandari pentru fiecare, ca sa previi formarea unor noi pietre la rinichi

Compozitia calculilor renali este de obicei mixta, insa se disting forme de litiaza in care predomina anumite elemente; in functie de acestea, este bine sa adoptati o dieta preventiva, intrucat, chiar si daca eliminati calculii, natural sau prin procedurile de litotritie, organismul va continua sa functioneze pe bazele unui metabolism si diete gresite, cu noi consecinte. Cele mai des intalnite sunt infectiile urinare recidivante, cistite sau infectii inalte, cu simptomatologia suparatoare: usturime la urinare, stare de rau generala, urinari dese, in cantitati mici, nicturie, care tulbura somnul pacientului, hematurie (urina in sange), stare subfebrila.

In toate tipurile de litiaza, este necesara hidratarea cu apa, pentru eliminarea a cel putin 2 litri de urina in 24 de ore, acest lucru insemnand consumul a 2,5 - 3 litri de apa in medie. Aceasta inseamna ca trebuie sa beti cate doua pahare pe zi si chiar noaptea, inainte de culcare sau chiar in timpul noptii, daca va treziti pentru a merge la toaleta.

Cunoasterea acestor principii este esentiala pentru persoanele care vor sa slabeasca; Din pacate, aceste persoane nu pot urma orice dieta aud ca functioneaza la o alta persoana, daca nu respecta principiile adaptate problemelor lor; de asemenea, dietele disociate sunt contraindicate.

Redam mai jos cateva regimuri dietetice adresate pacientilor cu litiaza, care pe langa faptul ca au un aport caloric rezonabil si mentin sanatatea aparatului urinar, reusesc sa ajute pacientul sa elimine excedentul de grasime, intr-un mod natural, fara infometare si fara a se trezi in pericolul ca pH-ul urinei sa se modifice sau organsimul ca fabrice calculi noi.

In functie de principalele tipuri de calculi, am diferentiat litiaza calcica, urica, oxalica si fosfatica.

Litiaza calcica

Reprezinta 90-95% din tipurile de litiaza si in acest caz trebuie identificate cauzele prezentei calciului in exces, in sange si urina, originile putand fi osoase, renale, digestive.

Principiul dietei:

- se vor elimina apa si alimentele bogate in calciu, pastrandu-se totusi ca sursa de calciu (600 - 800mg) un consum moderat de lapte, iaurt si branzeturi, pentru a impiedica o crestere a absorbtiei intestinale a oxalatului

- se va limita aportul de sodiu (excesul de sodiu creste excretia de calciu) si se va incerca acidifierea urinei

- se vor conuma carne, peste, oua doar 200 g/zi

- paine, cartofi, peste, orez, legume - 200-300 g

- miere, zahar, dulceata, bomboane,  etc - 30 g /zi

- legume verzi, fructe, intre 200- 400 g/zi din fiecare categorie

- unt - 15g, ulei - 30 g

Se recomanda evitarea sau reducerea consumului alimentelor cu mult calciu sau cele alcalinizante - sparanghel, sfecla rosie, morcov, varza, creson, andive, ceapa verde, spanac, fasole, naut, linte smochine, prune, stafide, caise, portocale.

 

 

Exemplu de meniu pentru intreaga zi

Mic dejun: ceai sau cafea, un ou (maxim de 3 ori pe saptamana) alternand cu 50g carne rece, paine cu unt, o jumatate de grepfrut sau mar

Pranz:

- aperitiv in ulei (rosii cu ceapa in ulei, dovlecel la gratar in ulei si otet balsamic, etc)

- carne sau peste

- feculente - ca garnitura, cartofi, orez, tapioca, gris

- o felie de paine

- fruct crud sau preparat (la aburi, cuptor, in compot)

Gustare: o cana de cafea sau ceai cu o felie de paine prajita sau 2-3 biscuiti uscati

Cina:

- cruditati sau supa de legume

- o portie mica de carne sau peste

- legume verzi

- o felie de paine

- un fruct proaspat sau preparat

 

Litiaza urica

In litiaza urica, procesele sunt asemanatoare cu cele pentru pacientii cu guta si hiperuricemie, dieta in acest caz urmarind:

- reducerea globala a proteinelor (12-13%), suprimand alimentele bogate in purine

- reducerea grasimilor 26-27%

- eliminarea alcoolului

- un aport de carbohidrati si glucide de 58-60%

- alcalinizarea urinei si mentinerea la pH-ului la 7-7,5, si verificarea permanenta a acestor valori cu benzi de masurare a pH-ului

 

 

Exemplu de meniu pentru intreaga zi

Mic dejun: cafea, o felie paine prajita sau un craker

Pranz:

- morcovi rasi, sau telina sau sfecla rosie, sau un castravete

- curcan (sau pui) la gratar ori peste in folie, la cuptor

- fasole verde sau conopida

- desert iaurt cu para, sau branza de vaci cu o linguita de dulceata, sau salata de fructe, sau compot

Gustare: ceai cu o felie de paine prajita, sau gris cu o lingurita de dulceata, sau unul-doi biscuiti digestivi

Cina:

- supa sau salata

- de doua ori pe saptamana - ou moale, sau ochi cu spanac

- de alte doua ori carne rece de curcan, vita, pui

- praz sau cartof sau conopida

- un fruct

 

Litiaza oxalica

Necesita adoptarea unui regim cat mai simplu, cu proteine, dar si alimente ce contin apa, precum si mentinerea ph-ului urinei sub 6. Acesta din urma este un element foarte important; pH-ul trebuie, ca in toate litiazele, sa fie monitorizat de catre pacient.

Trebuie evitate:

- mesele copioase, cu multe grasimi, prea complicate si condimentate

- exercitiile fizice in forta, traumatizante, faceti sport moderat si placut (inot, mers pe bicileta, hiking, mers alert)

- deoarece contin mult acid oxalic, nu mancati cacao, ciocolata, macris, spanac, morcovi, rosii, sfecla rosie si alba, telina, gelatina

- caise, portocale, smochine, rubarba

- lapte si lactae

- dulciuri si zahar

Puteti in schimb sa va alcatuiti o dieta zilnica pe baza de:

- carne de vita, miel, porc, pasare, oaie, inclusiv organe (creier, ficat, rinichi, inima)

- orice fel de peste si fructe de mare, crustacee, scoici

- legume verzi, crude sau fierte - toate mai putin cele enumerate mai sus

- feculente, cartofi, orez, tapioca, gris, paste, porumb

- grasimi - uleiuri de masline, floarea soarelui,unt

- oua

- condimnete diverse - plante aromatice, ierburi, piper, scortisoara

 

 

Exemplu de meniu pentru intreaga zi

Mic dejun: cafea sau ceai, o felie de branza (telemea noua sau Gouda sau cascaval), o felie de paine, o bucatica de unt

Pranz:

ridichi sau castravete sau conopida cruda sau ciuperci in sos vinaigrette

- gratar de vitel de vita, sau 2-3 cotlet de miel sau curcan la gratar

- fasole verde sau orez cu legume sau cartof la cutor sau dovlecei gratinati

- fruct

Gustare: o cana de ceai sau cafea cu o felie de paine

Cina:

supa de legume

- un ou fiert moale sau o bucata de pui, sau escalop de vitel, sau omleta cu verdeata, sau scoici in sos propriu, cu usturoi, verdeata si unt

- anghinare sau un cartof mare fiert, sau praz fiert, sau orez, sau dovlecei umpluti cu legume

- un fruct

 

Litiaza fosfatica

Este de fapt adesea litiaza fosfo-calcica sau chiar fosfo-calco-amoniaco-magneziana, deci, dupa cum deduceti, exista dezechilibre mari in metabolismul mineralelor calciu, magneziu, fosfor, dar si a sarurilor de amoniu.

Principiile dietei sunt:

- acidifierea urinei

- blocarea absorbtiei intestinale a fosforului (se administreaza un gel de hidoxid de aluminiu)

- reducrerea alimentelor bogate in fosfor si aportului de calciu - prin micosrarea portiilor de peste, fructe de mare, crustacee

- se vor evita complet sardine sau hamsii marinate, care se consuma cu tot cu oase, soft shell crabs sau alte fructe de mare cu cochilii moi, care se consuma integral

Exemplu de meniu pentru intreaga zi

Mic dejun: ceai sau cafea, cate un ou la doua zile, alternand cu o felie de branza tare, paine cu unt

Pranz:

- aperitiv in ulei (rosii cu ceapa, in ulei, dovlecel la gratar in ulei si balsamic, etc)

- carne sau peste cu cartofi natur sau la cuptor, orez cu ciuperci, tapioca, gris

- o felie de paine

- fruct crud sau preparat (la aburi, cuptor, in compot)

Gustare: o cana de cafea sau ceai cu o felie de paine prajita sau 2-3 biscuiti uscati

Cina:

- cruditati sau supa de legume sau salata de legume verzi

- o felie paine

- fruct proaspat sau preparat sau un pahar de kefir

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0