Andive: cum le consumăm, beneficii și o rețetă de andive umplute

Andivele fac parte din categoria de legumele cu care am făcut cunoştinţă recent şi pe care le găsim tot anul pe rafturile vitrinelor frigorifice din magazine. Gustul inconfundabil, uşor amărui, este cel care ne-a ţinut la început departe de această plantă. Însă calităţile lor nutritive, conţinutul redus în calorii şi efectele benefice asupra sănătăţii ne-au cucerit şi astfel au intrat definitiv în bucătăriile noastre.

Cum consumăm andivele

Una din caracteristicile favorite ale andivelor este versatilitatea. Le mâncăm de obicei în salate stropite cu lămâie sau cu alte dressinguri. Au însă un gust special şi atunci când le gătim pe foc sau la cuptor. Merg foarte bine în combinaţie cu brânzeturi, mezeluri crude, fructe de mare, somon, verdeţuri de tot felul, mere, nuci, potocale sau sosuri rafinate.

Ale feluri in care pot fi consumate andivele

  • in supe sau supe-crema
  • sotate, alaturi de alte legume
  • in salate

Pregătirea pentru gătit nu este mai laborioasă decât la alte legume, însă este bine de ştiut că nu trebuie tăiate decât înainte de preparare/servire deoarece altfel îşi schimbă rapid culoarea, iar gustul amar devine mai intens. Se scot frunzele pătate şi închise la culoare după care se spală bine. În funcţie de ceea ce dorim să gătim, andivele se taie felii sau se lasă frunzele întregi.

Beneficii consum andive

  • Ajuta in curele de slabire, 100 de grame de andive continand nu mai mult de 17 calorii
  • Contin ingrediente active cu proprietati antiinflamatoare
  • Contin cantitati semnificative de vitamine din complexul B
  • Sursa excelenta de minerale precum manganul, cuprul, fierul si potasiul
  • Contin cantitati mari de betacaroten, avand un efect benefic asupra vederii
  • Contin acid folic, care este in mod deosebit recomandat femeilor insarcinate
  • Efecte neurologice benefice datorita continutului ridicat de potasiu, acid folic si antioxidanti
  • Fortifica oasele datorita continutului ridicat de vitamina K, despre care se stie ca mentine calciul in sistemul osos
  • Ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange, ceea ce este benefic in special in cazul pacientilor bolnavi de diabet
  • Mentine nivelul de colesterol in limitele normale, ajutand la reducerea colesterolului “rau”

 

Reţeta vegană de andive umplute 

Este o reţetă deschisă gustului şi imaginaţiei celui care o găteşte. Pentru umplutură se pot face orice fel de combinaţii în funcţie de preferinţe. Reţeta este simplă, cu timp de preparare redus, fără să fie nevoie de robot sau blender. Să trecem la treabă!

Ingrediente pentru o porţie: 

-4 frunze mari de andive

-½  ardei gras mare sau unul întreg dacă este mai mic

-¼ cană cu pătrunjel, oregano, măghiran sau coriandru proaspăt tocat

-1 roșie mică sau jumatate dintr-una mare tăiată în cubuleţe mici

-2 smochine tăiate în cubuleţe mici

-4-5 curmale tăiate în cubuleţe mici

-2 linguri cu dovleac copt şi tăiat în cubuleţe mici

-15-20 g urechi de lemn marinate (sau orice alt tip de ciuperci doriţi)

-1 lingură cu merișor

-1 linguriţă cu susan

-1 lingură cu nuci zdrobite

-2 felii de portocală tăiate în cubuleţe mici

-sare și piper, după gust

-1 vârf de cuţit de nucșoară, după gust

-vlăstari de praz

-ulei aromat cu usturoi sau chilli (opţional)

Mod de preparare

Se aleg 4 frunze de andive întregi, se spală bine, se usucă şi se aşază în farfurie. Apoi se amestecă toate ingredientele (fără vlăstari), se potrivesc de sare şi piper, iar la final se aromează cu nucșoară. Compoziţia obţinută se aranjează în frunzele de andive. Se serveşte cu vlăstari de praz asezonaţi cu ulei aromat.

Dacă doriţi să experimentaţi arome noi, exotice, puteţi încerca și alte mirodenii în funcţie de preferinţe: anason, chimen, cardamom şamd. Uleiul aromat poate fi și el înlocuit cu un dressing de miere și muștar (reţeta aici) sau cu orice alt dressing doriţi. Poftă mare!

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0