Alimentele procesate in exces cresc riscul de deces [studiu]

Alimentele procesate sunt extrem de nesanatoase, iar un nou studiu arata chiar ca acestea pot creste riscul de deces.

Stim deja ca alimentele procesate precum mancarea semipreparata, dulciurile si mezelurile sunt nesanatoase si cresc riscul de boli cronice, precum obezitatea si diabetul, insa te-ai gandit ca mancand asemenea alimente iti poti scurta viata?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bogate in calorii, grasimi, zaharuri si sare, aceste alimente sunt sarace in fibre si nu au calitati nutritionale. Mai mult decat atat, datorita calitatii slabe a ingredientelor din care sunt facute, alimentele foarte procesate sunt si foarte ieftine, ceea ce inseamna ca tentatia de a le consuma este si mai mare in randul populatiei.

Un studiu realizat de cercetatorii de origine franceza arata ca alimentele foarte procesate cresc riscul de deces in randul adultilor de varsta mijlocie din Franta. Studiul a fost facut pe un esantion de 44.551 francezi cu varste de peste 45 de ani.

Analizand informatiile cu privire la alimentatie, stil de viata, indice de masa corporala (IMC) si probleme de sanatate, specialistii au ajuns la concluzia ca o dieta bazata pe alimente procesate este asociata cu un risc crescut de deces. Mai exact, cresterea aportului de alimente procesate cu 10% poate creste riscul de deces cu pana la 14%.

De ce pot deveni fatale alimentele procesate in exces

Oamenii de stiinta sunt de parere ca impactul negativ pe care il are consumul de alimente procesate asupra longevitatii este cauzat de factorii precum: continutul mare de sare, continutul mare de zaharuri si grasimi, precum si cel de aditivi artificiali din aceste alimente. Printre acesti aditivi se regasesc emulsificatori care sunt asociati cu risc crescut de sindrom metabolic si de obezitate.

Mai mult decat atat, atunci cand alimentele semipreparate sunt expuse la temperaturi inalte (prin prajire), se produce acrilamida, un compus organic cu potential cancerigen.

Care sunt alimentele foarte procesate?

Orice aliment pe care nu il consumi in forma sa naturala, adica este preparat termic, pasteurizat, conservat sau deshidratat, este considerat procesat.

Alimentele foarte procesate insa, sunt cele care contin 5 sau mai multe ingrediente si care sunt preparate industrial. Nutritionistii de origine braziliana sustin ca alimentele care sunt injectate, care contin zaharuri si grasimi adaugate, precum si conservanti chimici fac parte din categoria alimentelor ultraprocesate.

Iata cateva dintre alimentele ultraprocesate pe care ar trebui sa eviti, dar si cu ce le poti inlocui:

  • Cerealele de la micul dejun indulcite – pot fi inlocuite cu fulgi sau tarate de ovaz, indulciti cu miere.
  • Chipsurile din cartofi – poti inlocui chipsurile cu turte de casa, facute subtiri, crocante, si aromatizate cu ierburi.
  • Painea alba – e indicat sa fie inlocuita cu paine de casa, preparata din faina integrala.
  • Pui prajit – pui la cuptor.
  • Cappucino, frappuccino – mult mai sanatoasa e o cafea neagra, preparata la ibric.
  • Bauturi energizante – se recomanda mai degraba inlocuirea acestora cu un fresh de portocale.
  • Mezeluri – pot fi inlocuite cu piept de pui sau cu cotlet de porc la cuptor, aromatizat cu ierburi si feliat subtire.

 

Pentru a reduce consumul de alimente ultraprocesate, e indicat sa gatesti mai mult. Alimentele gatite acasa sunt mult mai putin procesate decat cele pe care le consumam in oras. Bineinteles, cand gatesti vei evita folosirea ingredientelor ultraprocesate si nesanatoase, precum margarina ori potentiatorii de aroma.

Atunci cand trebuie sa mananci in oras sau sa iti cumperi ceva de mancare dintr-un supermarket, vei incerca sa alegi variante cat mai sanatoase, care contin cat mai putine ingrediente. Citeste intotdeauna meniul de la restaurant cu atentie, uitandu-te si la ingredientele folosite, precum si eticheta gustarilor cumparate din magazine. Nu vei da gres cu o salata, un fruct, un iaurt sau o mana de nuci.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Association between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle-aged adults in France”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: jamanetwork.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0