9 preparate satioase, care NU contin carne

Fie ca esti adepta vegetarianismului, fie ca vrei, pur si simplu, sa reduci consumul de carne, iti vor prinde bine aceste recomandari de preparate satioase, care pot inlocui cu succes carnea.

Carnea este foarte satioasa pentru ca este bogata in proteine si se digera in 4-6 ore, spre deosebire de carbohidrati, care sunt digerati in 1-4 ore. Asadar, daca temerile tale cu privire la mesele fara carne sunt legate de acest aspect, trebuie sa stii ca exista si alimente de origine vegetala care contin o cantitate mare de proteine si fibre, care presupun o digestie lenta si mentin senzatia de satietate ore in sir.

Preparate de origine vegetala care mentin senzatia de satietate

Cartofi dulci la cuptor – un cartof dulce este bogat in fibre, in vitamina A, vitamina B6, dar si in potasiu, asa ca iti vor tine de foame pentru o perioada indelungata. Daca vei umple cartofii dulci cu naut si porumb, efectul va fi si mai puternic. Gateste cartofii dulci la cuptor pentru ca sunt usor de preparat, dar si gustosi.

Tocana de cartofi, linte si ciuperci - nutritionistii sustin ca asocierea dintre aceste 3 alimente este extrem de satioasa intrucat lintea contine proteine si fibre, in timp ce ciupercile inlocuiesc cu succes carnea,  avand o textura similara.

Paste cu sos de rosii si linte rosie – acest preparat iti ofera portia de proteine de care ai nevoie, mai ales daca ai o dieta vegetariana. In cazul in care suferi de intoleranta la gluten, alege paste pe baza de faina de orez.

Salata de naut – nautul contine fibre, proteine, dar si alti nutrienti de pret ,asa ca este foarte nutritiv. Salata de naut va mentine senzatia de satietate la fel de mult ca si o salata cu carne. Poate fi foarte bine asezonata cu patrunjel tocat, un catel de usturoi proaspar, putin ulei de masline si o lingurita de suc de lamaie. 

 

 

 
 

Supa de linte – supa de linte este bogata in fibre si proteine, asa ca tine de foame. Gustul ei delicios poate fi completat cu putin ulei de dovleac, iar un morcov pasat impreuna cu putin ardei iute, ii pot da mai multa dulceata si un gust usor picant.

Tofu tras la tigaie, cu legume si orez – o cana de tofu contine 10 grame de proteine de calitate. Acest aliment este foarte versatil, putand fi folosit intr-o multime de retete, gatit in diverse forme. Un preparat cu tofu tras la tigaie,cu ceapa rosie, legume si orez fiert este ideal pentru persoanele vegetariene, intrucat ofera toti nutrientii necesari si mentine senzatia de satietate pana la urmatoarea masa a zilei.

Paste cu chiftele de linte –un preparat gustos, care poate fi folosit cu succes si pe post de “comfort food” in zilele nereusite. In chiftelutele pe baza de linte puteti adauga toate verdeturile tocate pe care le gasiti in frigider, de la ceapa verde, spanac, frunze diverse, pana la cimbru, oregano si menta proaspete. 

Iahnie de fasole – iahnia de fasole este gustoasa, satioasa si usor de gatit. Ideal ar fi sa consumi acest preparat la masa de pranz cu putina ceapa calita alaturi, pentru un plus de autenticitate.

Mamaliga cu ciuperci– mamaliga este o buna sursa de proteine vegetale, dar si hribii, galbiorii, si alte ciupercute uscate sau conservate la borcan,  pe care le poti trage separat la tigaie impreuna cu o lingura de ulei de masline si ceapa taiata felii si un catel de usturoi zdrobit. Cand mamaliga este gata, se face o gaura cu lingura in centrul mamaligii si se plaseaza amestecul de ciupercute. pentru cei acre adora un gust puternic, se poate adauga si putin ulei aromat cu trufe. Un avantaj al acestui preparat este ca se gateste rapid si usor si poate fi consumat la orice masa din zi,  pranz sau cina.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0