5 rețete de primăvară cu leurdă

Leurda este una dintre primele plante care apar primăvara și este bogată în vitamine și nutrienți, cum ar fi vitaminele A, B și C, precum și săruri minerale, calciu, magneziu, fosfor și cupru. Este, de asemenea, o sursă fiabilă de proteine, fiind un aliment preferat de persoanele vegetariene datorită versatilității și a ușurinței de gătit.

Leurda este cunoscută și sub numele de usturoi sălbatic, deoarece are o puternică aromă de usturoi, fără a avea, însă, gustul specific al acestuia. Aceasta poate fi consumată crudă, în salate, pe post de gustare sau sub formă de sos, preparat în blender. Totodată, leurda poate fi gătită în feluri diverse, însă, în procesul de gătire, îsi va pierde din aroma de usturoi. Poți găti leurda folosind aceeași metodă ca în cazul spanacului: prin blansare. Mai precis, se opărește leurda preț de 1 minut, după care se ține sub jet de apă rece pentru a nu-și schimba culoarea. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Beneficii leurda

Leurda este bogată în compuși bioactivi, cum ar fi alicina și sulfoxidul de alliină, care au proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii, care confera beneficii pentru leurda in susținerea sistemului imunitar și la prevenirea infecțiilor.

De asemenea, leurda este bogată în antioxidanți, inclusiv vitamina C și compuși polifenolici, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor oxidative.

Beneficii leurda asupra sistemului cardiovascular: Potrivit unor studii, compușii din leurda pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, leurda poate ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge și poate îmbunătăți fluxul sanguin.

Beneficii leurda pentru sănătatea oaselor: datorită conținutului său de vitamina K, care ajută la menținerea densității osoase și la prevenirea osteoporozei.

Cu toate acestea, este important să rețineți că leurda trebuie consumată cu precauție și nu în cantități mari de către persoanele care iau medicamente anticoagulante sau care suferă de probleme digestive sau de intoleranță la aromele puternice.

Mai jos, ai la dispoziție câteva rețete delicioase de primăvară cu leurdă, însă, nu uita, că ea poate fi integrată în mult mai multe feluri de mâncare. 

Paste cu sos pesto din leurdă

Timp: 10 minute

Ingrediente pentru 2 porții: paste pentru 2 persoane, 100 g leurdă, 70 g muguri de pin, 60 g ulei de măsline extravirgin și ½ linguriță de sare

Preparare: Fierbe pastele respectând instrucțiunile de pe ambalaj. După ce pastele au fiert, adaugă leurda, mugurii de pin și sarea în blender și transformă-le într-o pastă. Adaugă apoi, treptat, uleiul de măsline. Adaugă peste paste sosul de leurdă și servește.

Risotto cu leurdă

Timp: 45 minute

Ingrediente pentru 2 porții: 2 ½ căni de supă de legume, 100 g leurdă, 2 linguri de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 250 g orez pentru risotto, sare și piper după gust

Preparare: Pune supa de legume la fiert, apoi opărește frunzele de leurdă în ea preț de 30 de secunde. Scoate leurda, ține-o sub jet de apă rece câteva secunde, apoi las-o să se scurgă. Toacă, apoi, leurda mărunt.

Supa de legume e în continuare pe foc. Într-o altă tigaie, încinge uleiul, călește usturoiul, apoi adaugă orezul. Lasă boabele de orez să devină transparente, adaugă leurda în tigaie, urmată de o parte din supa de legume. După ce aceasta se evaporă, amestecă bine compoziția obținută și adaugă restul supei de legume. După 30 de minute, orezul ar trebui să fie gătit, iar supa de legume evaporată. Oprește focul și servește risotto-ul cu parmezan ras.

Supă cremă de leurdă

Timp: 30 minute

Ingrediente pentru 4 porții: 1 ceapă mărunțită, 1 lingură ulei de floarea soarelui, 250 g cartofi tăiați în formă de cubulețe, 125 g leurdă tocată mărunt, 1 l supă de legume sau apă, 1 linguriță de bulion, puțină zeamă de lămaie, sare și piper după gust

 
 

Preparare: Într-o tigaie mare, călește ceapa în uleiul de floarea soarelui deja încins. Adaugă, apoi, cartofii, amestecă bine, după care adaugă și supa de legume în tigaie. După aproximativ 20 minute, cartofii ar trebui să fie fierți. Adaugă leurda, las-o să fiarbă câteva minute și oprește focul. Folosește blenderul pentru a transforma compoziția în supă cremă. Servește supa asezonată cu sare, piper și zeama de lămâie.

Cartofi wedges asezonați cu leurdă

Timp: 45 minute

Ingrediente pentru 2 porții: 4 cartofi mari, 50 g leurdă, sare și piper după gust, un strop de ulei de floarea-soarelui

Preparare: Curăță cartofii, spală-i, taie-i felii, apoi masează-i cu uleiul de floarea soarelui. Asezonează cartofii cu sare și piper și pune-i într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lasă-i la copt până se rumenesc, după care adaugă leurda tocată mărunt și mai lasă-i în cuptor încă 10 minute, la foc mic. 

Brioșe cu brânză feta și leurdă

Timp: 22 minute

Ingrediente pentru 12 brioșe: 375 g făină care crește singură, 200 g leurdă tocată mărunt, 200 g brânză feta, 2 ardei copți mărunțiți, 3 linguri de parmezan ras, 330 ml lapte, 90 ml unt topit, 1 ou

Preparare: Încălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Unge cu puțin ulei 12 forme de brioșe. Într-un bol, amestecă făina, leurda, brânza feta, parmezanul și ardeii copți. Adaugă, apoi, laptele, untul și oul peste aluat. Pune aluatul format în cele 12 forme de brioșe și coace-le timp de 20-22 de minute. Scoate brioșele din cuptor și servește-le calde sau reci. 
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie :
Creative Kitchen – Ramsons Benefits
http://www.ck-creativekitchen.com/magazine/Ingredients/Ramsons_benefits/80

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0