5 retete de marinada, ideale pentru carnea preparata la gratar

Daca te-ai plictisit de carnea preparata la gratar dupa metoda clasica, e momentul sa incerci sa marinezi carnea inainte de a o pune pe gratar.  Iti dezvaluim, in continuare cateva retete noi de marinada, cu care sa oferi un gust aparte preparatelor gatite pe gratar. trebuie sa stii ca exista felurite sosuri de barbeque in supermarket, gustoas, probabil, insa pline de aditivi  si multa sare. Pentru ca iti descriem in continuare compozitia acestora, vei vedea ca este mult mai simplu, placut si sanatos sa le prepari tu insuti, regland astfel cantitatea si calitata ingredientelor. Secretul gustului cat mai aproape de perfectiune consta in mentinerea carnii cat mai mult timp, in sosul facut de tine, de la un  minim 30 -60 de minute. Trebuie sa stii ca ideal ar fi sa il lasi peste zi sau peste noapte intr-o cutie cu capac sau vas acoperit cu folie alimentara, astfel incat toate aromele sa patrunda in carnea ce urmeaza sa fie preparata. 

Iar daca prepari carne, de tipul muschiuletului de porc, copane, piept de pasare, sau chiar peste - calculeaza-ti timpul de pregatire astfel incat sa lasi carnea timp de 15 minute"la aerisit" inainte de o introduce in marinada. Mai ales daca sursa ta vine dintr-un ambalaj vidat sau intr-o punga de plastic, aseaza-o pe un blat de lemn curat, intr-un loc mai ferit, mai ales din calea pisicii :), sareaz-o usor si chiar intoarce-o pe partea cealalata,  dupa 10 minute.   Acest lucru este valabil si daca urmeaza s-o pui imediat la gratar, dar si in marinada pe care tocmai o prepari.

Marinada pe baza de lamaie si ierburi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta marinada este potrivita atat pentru carnea de pui si carnea de porc, cat si pentru preparatele vegetariene pe baza de tofu sau legume. Tine carnea/ tofu timp de 15 minute la marinat pentru ca aceasta sa aromatizeze preparatele. Dac doresti o aroma si mai speciala, poti folosi in loc de lamai- doua limete  zemoase ori  sucul proaspat stors de la o portocala mare.

Ingrediente:

  • 1 ceapa mica, tocata marunt
  • 1 legatura de usturoi, tocat marunt
  • 1 legatura de coriandru, tocat marunt
  • ½ cana de ulei de masline
  • 2 lingurite de piper macinat
  • 1 catel de usturoi, curatat si maruntit
  • 1 legatura de menta, tocata marunt
  • zeama de la 2 lamai- sau de la doua limete ori de la o portocala mare
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de fulgi de chilli

Se amesteca toate ingredientele intr-un bol. Se pune carnea pentru marinat intr-un vas mai mare si adanc, iar apoi marinada se toarna peste carne.Vasul se sigileaza cu o folie alimentara si se tine la frigider timp de minimum 60 de minute, dupa care se poate pune pe gratar.

Marinada cu tahini si ierburi

Pentru preparatele cu iz asiatic, poti incerca marinada cu tahini si ierburi. Aceasta este ideala pentru creveti, insa poate fi folosita si la carnea de pui.

Ingrediente:

  • 40 g de frunze de busuioc
  • 20 g de frunze de patrunjel
  • 1 lingura de miere
  • 3 catei de usturoi
  • ¼ cana de otet de orez
  • 1 lingura de sos de soia
  • 2 linguri de tahini
  • 2 linguri de ulei de masline
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • ardei iute


Spala si usuca ierburile, curata si piseaza usturoiul apoi marunteste ardeiul iute. Pune apoi toate ingredientele in blender si transforma-le in marinada. Lasa carnea la marinat in acest sos timp de minimum 30 de minute.

Marinada cu miere si mustar

Aceasta marinada este ideala pentru carnea de porc pe care urmeaza sa o pregatesti pe gratar.

Ingrediente:

  • ½ cana de miere
  • ½ cana de mustar Dijon
  • 2 linguri de sos de soia
  • 1 lingurita de usturoi pisat
  • frunzele de la 2 crengute de rozmarin
  • frunzele de la 2 crengute de cimbru
  • sare si piper dupa gust


Amesteca toate ingredintele intr-un bol si pune carnea la marinat in sosul obtinut. Lasa carnea in marinada timp de minimum 30 de minute ori maximum 24 de ore si apoi pregateste-o pe gratarul incins in prealabil.

 
 

 

 

Marinada teriyaki

Aceasta marinada pe baza de ghimbir si ananas este ideala pentru carnea de pui.

Ingrediente:

  • ½ cana de sos de soia
  • ½ cana de zahar brun
  • ¼ cana de ananas maruntit
  • 2 catei de usturoi maruntiti
  • 1 lingurita de pudra de ghimbir
  • 1/4 ceapa maruntita
  • ¼ lingurita de piper
  • 2 lingurite de amidon de porumb
  • optional: seminte de susan, ceapa verde


Se pune sosul de soia intr-o cratita, la foc mic. Se adauga apoi zaharul brun, ananasul maruntit, usturoiul, pudra de ghimbir, ceapa, piperul si amidonul de porumb. Se amesteca bine, se completeaza cu semintele de susan si, atunci cand sosul se ingroasa, se opreste focul. Se completeaza cu semintele de susan si ceapa verde apoi se lasa sa se raceasca si se pune carnea la marinat.

Marinada cu portocale si ghimbir

Prepara aceasta marinada pe baza de portocale si ghimbir pentru somonul pe care il vei pregati pe gratar.

Ingrediente:

  • ½ cana de sos de soia
  • ¼ cana de miere
  • ¼ cana de suc de portocale
  • 4 catei de usturoi, maruntiti
  • 1 lingurita de pudra de ghimbir
  • ¼ lingurita de fulgi de chilli


Intr-un bol, se amesteca toate ingredientele mentionate mai sus, apoi se pune somonul in marinada obtinuta si se lasa, la frigider, timp de minimum 30 de minute. Se pregateste apoi somonul pe gratar, ca de obicei.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0